Mehmet Coşkundeniz Ornitolog James Bond
HABERİ PAYLAŞ

Ornitolog James Bond

Dünyanın en ünlü ajanı James Bond’un 24’üncü filmi ‘Spectre’ gösterime girdi. Ben bir ‘Bond manyağı’ olarak en az 5 kere izleyeceğim, biliyorum. Bond ile yeni tanışacaklara ya da filmlerini izleyen ama bu ünlü ajanı pek tanımayanlara biraz bilgi vermek istiyorum.

- James Bond’un yaratıcısı İskoç Ian Fleming’tir. 13 Bond romanı ve kısa Bond hikayelerden oluşan iki kitap yazmıştır.

- İlk Bond romanı olan ‘Casino Royal’ 1953’te basıldı. Ian Fleming bu kitabı Jamaika’daki malikanesinde yazmıştır. Malikanenin adı daha sonra bir Bond filminin ismi olacak ‘Goldeneye’dır.

Haberin Devamı

- Yarattığı kahramana isim ararken masanın üzerindeki ‘The Birds of West Indies’ (Batı Hint Adaları’nın Kuşları) adlı kitap dikkatini çeker. Kitabın yazarı ornitolog (kuş bilimci) James Bond’dur. İşte bu yazarın ismi dünyanın en ünlü casusu haline dönüşür.

- James Bond 1924 İskoçya doğumludur. Annesi İsviçreli Monique Delacroix, babası İskoç mühendis Andrew Bond’dur. James Bond 11 yaşındayken anne ve babası İsviçre’de dağdaki bir kazada ölür.

- 1938’de İngiltere’nin asil çocuklarının gittiği Eton Koleji’ne girer. Ama 16 yaşındayken aşk kaçamakları nedeniyle okuldan atılır.

- 1941’de yaşını büyük gösterip donanmaya girer. 2. Dünya Savaşı’na katılır. Yarbayken donanmadan ayrılıp İngiliz gizli servisi MI6’ya girer.

- 1950’de ‘Licence to Kill’, yani öldürme yetkisi alır ve adının başına 007 gelir. 00, öldürme yetkisi olan MI6 ajanlarının kodudur. Bu kodu taşıyan 9 ajan vardır. Bunlardan 5’i filmlerde ölmüştür. 007 ölürse yerine 008’in geçeceği söylenir.

- Güzel kadınların vazgeçilmezi olan Bond aslında hep bekar değildi. 1 Ocak 1962’de Teresa (Tracy) di Vicenzo ile evlenmiş ama karısı evlendikten birkaç saat sonra öldürülmüştür.

- Bu sahne George Lazenby’nin Bond rolünde oynadığı ‘Her Majesty Secret Service’ (Kraliçenin Hizmetinde) filminde vardır.

- Bond’un karısını öldüren kişi, bu ünlü ajanın azılı düşmanı Ernst Stavro Blofeld’dir. Kendisi Spectre örgütünün kurucusudur. Bond çok sayıda filmde bu adamla ve bu örgütle mücadele eder.

Haberin Devamı

- Spectre; ‘Special Executive for Counterintelligence, Terrorism, Revenge and Extortion’ (karşı casusluk, terörizm, intikam ve infaz örgütü) isminin kısaltılmışıdır.

- İşte Daniel Craig’in oynadığı ‘Spectre’ filminde Bond yine azılı düşmanıyla karşı karşıyadır.

- İlk çekilen Bond filmi ‘Dr. No’dur. 1962’de çekilmiştir. Başrolünde Sean Connery vardır

- Bond’u bugüne kadar sırasıyla Sean Connery (6 film), George Lazenby (1 film), Roger Moore (7 film), Timothy Dalton (2 film), Pierce Brosnan (4 film) ve Daniel Craig (4 film) canlandırmıştır.

- 3 Bond filmi (With Love From Russia, The World is Not Enough, Skyfall) Türkiye’de çekilmiştir. E hadi bakalım, iyi seyirler.

AŞK MI PARA MI?

Tarih boyunca herkesin yanıtını aradığı ve asla tam bulamadığı bir paradokstur bu. “Aşkı mı seçersin parayı mı?” diye birine sorsanız büyük olasılıkla “Deli misin, aşk tabii” diyecektir. Çünkü açık açık “Para” demekten utanacaktır.

Ama sanal ortamda anket yaptığınızda hep “para” çıkıyor. Twitter’ın yeni gelen anket özelliğinden ilk kez ben de yararlandım ve takipçilerime “Aşk mı, para mı?” diye sordum. Takipçilerimin çoğu kadın ya, aşkın ağırlıklı çıkacağını düşünüyordum. Ankete 775 kişi oy verdi.

Haberin Devamı

Sonuçta “Para” diyenler yüzde 52 ile çoğunluğu aldı, “Aşk” diyenler yüzde 48’de kaldı. Buradan şu sonuca varabiliyorum: “Para” diyenler büyük olasılıkla aşık değil. Ya da ilişkisi var ama mutsuz.

Çünkü biliyorum ki; aşık insan için başka hiçbir şeyin önemi olmuyor. Zaten en güzel aşklar da insanın en parasız olduğu dönemde yaşanıyor. Öyle dönemlerde insan tutunacak en güçlü dal olarak aşkı görüyor.

Üstelik parayla her şeyi satın alabilirsiniz. İnsan satın alabilirsiniz örneğin. İlişki bile satın alabilirsiniz. Ama aşk satın alamazsınız. Bilim, insanın kime, ne zaman ve niçin aşık olduğunu çözebilmiş değil.

Yani birine parası var diye aşık olmuyorsunuz. Onunla bir ilişki yaşıyorsunuz sadece.Her neyse, yüzde 48’i de azımsamamalı. Sonuçta insanların yarıya yakını aşktan umudunu kesmiş değil.

Onlar, paranın hayatlarını kolaylaştıracağını ama aşkın hayatlarını güzelleştireceğini biliyorlar. Hem bunca roman boşuna yazılmış, bunca şarkı boşuna bestelenmiş, bunca film boşuna çekilmiş olamaz değil mi?

En büyük çılgınlık gizlice evlenmek

“Aşk mı, para mı?” konusu için yapılmış diğer anketleri araştırırken Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün yaptığı bir ankete denk geldim.

“Gençlerin Aşka Bakışı 2015” adlı bu anket 4 yıldır internet üzerinden yapılıyormuş.

17-27 yaş arası 1015 gencin katıldığı anket, Şubat’ta tamamlanmış ama ben sonuçlarını yeni gördüm ve sizinle paylaşmak istedim.

- Gençlerin yüzde 49’u şu an aşık.

- Yüzde 46’sı ilk aşkı 16 yaşın altındayken tatmış.

- Aşk için “sevgi, saygı” diyenlerin oranı yüzde 38, “dünyanın en tatlı mutluluğu” diyenlerin oranı yüzde 27.

- Gençlerin yüzde 49’u ilan-ı aşkı yüz yüze yapacağını, yüzde 14’ü telefonda söyleyeceğini, yüzde 8’i sosyal medya aracılığıyla ileteceğini söylüyor.

- Gençlerin yüzde 30’una göre aşk için yapabilecekleri en büyük çılgınlık, sevdikleri kişi ile gizlice evlenmek. Aşık oldukları kişinin kapısında yatacaklarını söyleyen gençlerin oranı yüzde 24, sevdiği kişiyi kaçıracağını söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 10.

- Yüzde 45’i aşk için ne okullarından, ne işlerinden, ne ailelerinden, ne de paradan vazgeçeceğini söylemiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder