Mehmet Coşkundeniz Sağlıklı ilişkide olması gerekenler
HABERİ PAYLAŞ

Sağlıklı ilişkide olması gerekenler

“Çok iyiyiz, çok mutluyuz, harika bir çiftiz” demek yeterli değil. Belki de ilişkiniz, teşhis edemediğiniz bir hastalığın pençesinde kıvranıyor. Ama siz bununla yüzleşmek yerine üstünü kapatarak, sorunu görmezden geliyorsunuz. Oysa bir ilişkinin sağlıklı olması, sağlıklı şekilde yürüyebilmesi için ‘olmazsa olmaz’ unsurlar vardır. Aşağıdaki maddeleri okuyup, ilişkinizin sağlıklı ya da tedaviye muhtaç bir halde olup olmadığını anlayabilirsiniz.

1. SAYGI

Birbirinizin yaşam tarzına, dini inanışına, siyasi görüşüne, arkadaşlarınıza, ailelerinize, geçmişteki hayatına, işine saygı duymanız şart. Küçümseyen, aşağılayan, varlığımızı yok sayan bir partnerle birlikteysek ilişkimizi tümörler çoktan sarmış demektir.

Haberin Devamı

2. ANLAYIŞ

Çiftler birbiriyle sürekli iletişim halinde olmalıdır. Siz bir şeyler anlatıyor ama karşı taraf bunu dinlemiyorsa bu sağlıklı bir iletişim değildir. Birbirinizi dinlemeli ve aynı zamanda anlamalısınız. Anlaşılabilmek için de birbirinizle kinayeli konuşmak yerine her zaman açık ve dürüst olmalısınız.

3. EŞİTLİK

Toplumsal ve hukuksal anlamda olduğu gibi bu alanda da birinizin diğerinden ağır basması söz konusu değil. İlişkinizden eşit derecede sorumlusunuz. Birbirinize çeşitli görevler yüklemek ya da yıllardır gelenekselleşmiş rolleri üstlenmek doğru değil. Sağlıklı bir ilişki, iki eşit bireyin bir araya gelmesiyle oluşur.

4. BAĞLILIK

Aranızda bir sevgi bağı yoksa, ilişkiyi yürütmeniz çok zor. Sizi bir araya getiren farklı unsurlar olabilir. Ama bu unsurların arasında sevgi bulunmuyorsa, ilişkiniz asla sağlıklı olmayacaktır. İlişki ancak kendilerini birbirlerine bağlı hisseden çiftler arasında yaşanır. Öbür türlüsü, çıkar ilişkisidir.

5. DESTEK

Her yerde, her zaman ve her koşulda birbirinizin tarafı olup, birbirinizi desteklemelisiniz. Bu destek kimi zaman iş anlamında, kimi zaman maddi, kimi zaman manevi yani her türde olabilir. Burada önemli olan, sevdiğiniz kişinin arkasında durabilmek ve bundan hiç vazgeçmemek.

6. BİREYSELLİK

Çift olmak, her şeyi birlikte yapmak anlamına gelmiyor. Aksine ne demiştik, siz iki eşit bireysiniz. Yani kendinize özgü hobileriniz, ilgi alanlarınız var. Her dakika birlikte olmak bir süre sonra ilişkinizi yorar. Hatta birbirinizden sıkılmanıza neden olur. Ama bireysellikte ölçüye dikkat etmeniz gerekiyor. Sevgilinize ayıracağınız zamandan çalmamalısınız.

Haberin Devamı

7. DÜRÜSTLÜK

Sevgilinizin üzüleceğini bilseniz bile doğruyu söylemekten kaçınmamalısınız. Dürüstlük beraberinde güveni getirir. Bir ilişkinin temelinde güven yoksa bunu büyütebilmeniz mümkün değildir. Saklı, gizli yapılan şeyler, söylenmeyen gerçekler bir gün mutlaka ilişkinizi yiyip bitirecektir.

8. TAHAMMÜL

Hepimizin egosu var ve bu ego zaman zaman başımızı derde sokabilir. İlişkide egonuzu kontrol edebilmeli ve birbirinize tahammül göstermelisiniz. Kibirden uzak durmalı, sevgilinizi sizin koyduğunuz kurallara uymaya zorlamamalısınız. Hele hele, duygusal manüplasyona asla başvurmamalısınız.

9. UZLAŞMA

Tartışmalar, anlaşmazlıklar olabilir. Bu noktada haklı-haksız kavramları ilişkinizin zarar görmesine neden olur. Asıl amacınızın haklı çıkmak değil, ilişkinizi sağlıklı bir şekilde yürütebilmek olduğunu unutmamalısınız. Tartışmalar sırasında konuyu çözümsüzlüğe değil, her zaman uzlaşma noktasına taşımalısınız.

Haberin Devamı

10. EĞLENCE

Birlikte eğlenemeyen çiftlerin ilişkileri ne yazık ki uzun sürmüyor. Biriktirdiğiniz eğlenceli anılar, ilişkinizde zorlandığınız anlarda size çok yardımcı olacaktır. Bu anıları düşünerek aslında ne kadar mükemmel bir ilişkiye sahip olduğunuzu hatırlayacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder