Mehmet Coşkundeniz Sen Anlat Karadeniz olmuş Sefirin Kızı
HABERİ PAYLAŞ

Sen Anlat Karadeniz olmuş Sefirin Kızı

Yerli dizi izleyemiyorum. Bunu ukalalık olarak görmeyin lütfen, sadece dizinin bir bölümüne ayıracak üç saatlik vaktim yok. İzlerken hafakanlar basıyor. Boş boş bakışmalar, sağdan sola yüz çevirirken beş dakika geçmesi, sırf süre uzasın diye konulmuş anlamsız diyaloglar boğuyor beni. Geçen pazartesi Star’da başlayan Sefirin Kızı dizisinin ilk bölümünü, yeğenim de oyuncu kadrosunda yer alıyor diye izledim.

Aslına bakarsanız çok da güzel bir kadrosu var. Başroldeki Engin Akyürek’i beğenmesem de Neslihan Atagül, Uraz Kaygılaroğlu ve minik oyuncu Beren Gençalp çok çok iyiydi. Ama bu oyuncuların iyi olması, dizinin de iyi olduğu anlamına gelmiyor. Konak, hanımağa, nasıl olduğu belli olmayan zenginlik, kirli sakallı sert erkek, sürekli ağlayan ve gerçeği saklayan kadın, şive, Ege kasabası, kadına şiddet, tecavüz ve bekaret, bekaret, bekaret.

Haberin Devamı

Sen Anlat Karadeniz olmuş Sefirin Kızı

Yıl 2019 ve dizinin senaryosu bu. Yüzlerce dizide kullanılmış klişeleri toplamışlar, yetmez gibi kadına şiddetle mücadele için herkesin bayrak açtığı dönemde tecavüz ve bekaret üzerine dizi yapmışlar. Yazık, çok yazık... Üstelik bu dizi daha önce çekilmiş. Sen Anlat Karadeniz’de de konu aynıydı. Tecavüze uğrayan kadın, yıllar sonra çocuğuyla geri dönüyor, o çocuğa ve kadına bir erkek sahip çıkıyor, kötü bir anne de kadına ve çocuğuna eziyet çektiriyor. Zaten iki dizinin senaristleri de aynı.

Sefirin Kızı’nın yapımcıları, iyi reyting alan Sen Anlat Karadeniz’in senaryosunu yazan ekipten Ayşe Ferda Eryılmaz ve Sedef Nehir Erdem’i almış, “Bize de aynısını yazın ama bu kez Karadeniz değil Ege olsun” demiş herhalde. Bu iki senarist de bir önceki dizinin textlerini önlerine alıp birkaç şeyi değiştirerek işte bu diziyi ortaya çıkarmışlar. Mükemmel yaratıcılık!

O SÖZ ROUSSEAU'NUN

Sefirin Kızı’nda, Nare (Neslihan Atagül), kızı Melek’i (Beren Gençalp), babası Sancar Efeoğlu’na (Engin Akyürek) bırakırken ona “Özgür olmak demek istediğin her şeyi yapmak değildir. İstemediğin hiçbir şeyi yapmamaktır. Hangi durumda olursan ol istemediğin bir şeyle karşılaştığında hayır diyebilmelisin” şeklinde öğüt verdi. Bu sözü duyduğumda dedim ki ben bunu hatırlıyorum. Google’a bakınca da ortaya çıktı zaten bu söz, Fransız düşünür Jean-Jacques Rousseau’ya ait ve aslı şöyle:

Haberin Devamı

“İnsanın özgürlüğü; istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır.” Aman canım, benim de takıldığım şeye bak. Bir başka dizinin aynısını küçük değişikliklerle yeni dizi diye ortaya çıkaran senaristler, kullandıkları sözün kime ait olduğuna mı dikkat edecek. Neyse, buraya yazmış olayım da, bilmeyenler öğrensin bari.

LEGAL YOLLA DOLANDIRILMAK

Adana’nın gerçek kebapçıları dertli, “130 gram kebap 25 liradan aşağı satılamaz. Satılıyorsa onun içinde başka şey vardır” diyorlar. Yani 15 liraya kebap yiyorsanız dolandırılıyorsunuz. 3-4 liraya tavuk döner satılıyor. Tavuk etinin fiyatı belli. Bunun ekmeği var, içine konulan garnitürü var. Mümkün mü? Ucuza karnınızı doyurduğunuzu sanıyorsunuz ama dolandırılıyorsunuz. Antalya’da bir kadın yüzüne estetik operasyon yaptırıyor.

Haberin Devamı

Bunun için de 7 bin 500 lira ödüyor. Sonunda da dudağı çürüyüp düşüyor. Bir daha düzelmeyecek üstelik. 7 bin 500 liraya estetik operasyon olmaz, olursa işte böyle olur. Hem dolandırılırsınız hem de sağlığınızdan olursunuz. Instagram’da 50-60 liraya marka ayakkabılar, kıyafetler satıyorlar. O ayakkabılar, o kıyafetler, o paraya satılamaz. Alırsanız dolandırılırsınız.

Aslına bakarsanız içinde ne olduğu belli olmayan kebabı yapan da, 3 liraya tavuk döner satan büfeci de, estetikçi de, ucuz ayakkabı satan da legal iş yapıyor. Sana paranın karşılığında bir ürün veriyor. Fakat o ürün, senin almak istediğin ürün değil. Yani legal yoldan dolandırılıyorsunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder