Mehmet Coşkundeniz Sevgilin için değil kendin için yaşa
HABERİ PAYLAŞ

Sevgilin için değil kendin için yaşa

İlişkilerde duygularımızın istismar edildiğini, karşımızdaki insanın bizi manevi anlamda sömürdüğünü hissettiğimiz anlar olur. Ne yaparsak yapalım, karşımızdaki insanın olumlu karşılık vermeyişi, hatta yaptığımız romantik jestleri sanki görevimizmiş gibi görmesi bizi hayal kırıklığına uğratır. Bunu yaşamamak için sevgilimize onun arzularını yerine getirmekle görevli biri değil, kendi yaşamı, düşünceleri ve kişiliği olan bir birey olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. İşte bunun yolları...

1. HER ŞEYE “EVET” DEME

Haberin Devamı

Sevgilinin isteklerini reddetmekte zorlanmamalısın. “Hayır” demediğin sürece ilişkideki yükümlülüğün ve sorumluluğun artacak. Bu da bir süre sonra senin üzerinde baskı oluşturacak. “Hayır” demek, sevgilini kırmak demek değildir. Aksine onu sana saygı duymaya yönlendirmek, istemediğin bir şeyi ne olursa olsun yapmayacağını göstermek demektir. Ayrıca bu, bir fedakarlık yapılacaksa her iki tarafın eşit derecede yapacağı anlamına da gelir.

2. BU KADAR TATLI OLMA

Herkese şirin, herkese tatlı olmak zorunda değilsin. Seni şirin bulsunlar diye yaptığın her şey ilişkinden bir parçayı götürüyor, farkında bile değilsin. Üstelik şirinliğinin altına sakladığın her şey bir gün mutlaka ortaya çıkar. Bunları biriktirmek yerine canını sıkan ne varsa hemen karşındakine söylemelisin. Çözümü de birlikte bulmalısınız. Yani sorunun bir parçası o ise, çözümün de parçası olmalı. Her şeyi sen çözemezsin

3. KAYBETMEKTEN KORKMA

Anlıyorum, seviyorsun, aşıksın, kaybetmek istemiyorsun. Fakat kaybetme korkusuyla yaptığın her şey garip bir kısır döngüye yol açar. Korkun arttıkça kaybetme olasılığı da yükselir. Bunu fark ettiğin zaman da korkun daha fazla artar. Ve bu böyle gider. Sonunda evet, ne yazık ki kaybedersin. Dozunda kaybetme korkusu ilişki için iyidir. Ama onu kaybetmemek için kişiliğinden, benliğinden ödün vererek yaptığın her şey onun gözünde saygının azalmasına sebep olur.

4. YÜZLEŞMEKTEN ÇEKİNME

"Aman Ali Rıza Bey, bir tatsızlık çıkmasın" kafasının Ali Rıza Bey'i ne hale getirdiğini biliyorsun değil mi? Bırak çıksın tatsızlık. Tartışın, küsün. Aranızdaki sevgi bağı güçlüyse bu tartışmalar mutlaka barışmayla sonuçlanır. Sana karşı bir hatası varsa bunu onun yüzüne yüzüne söylemelisin. Öyle ima ederek, anlamasını bekleyerek falan değil. Hem bu tür yüzleşmeler sizin birbirinize olan güveninizi de artırır.

Haberin Devamı

5. KARARLARINI ERTELEME

Seni rahatsız eden şeylerle ilgili aldığın kararları erteleme. Ertelemek, bununla uğraşmak istemediğini, bahaneler bularak bu konudan kaçtığını gösterir. Evet bazı kararlar zor alınır, zor uygulanır. Olsun, senin kararındır ve senin sorumluluğundadır. Sen karar vermezsen, başkaları senin adına karar alıp uygular. Üstelik sen buna karşı çıktığında da, "E bunca zaman sen bir şey yapmadın ben de devreye girdim" deyip seni suçlarlar.

6. ONAY BEKLEME

Yaptığın her şeyin sevgilin tarafından onaylanmasını bekleme. Buna neden ihtiyacın olsun? Sen ne yapacaksan kendin için yapmalısın. Sevgilin bunu beğenirse ne güzel, beğenmezse de kendi bileceği şey. Çünkü ikiniz de bu ilişkide eşit haklara sahipsiniz. Kimse kimseyi kontrol edemez. Onay istemek, kontrolü karşındakine vermek demektir.

Haberin Devamı

7. KENDİNE YALAN SÖYLEME

Yalanın en büyüğü insanın kendisine söylediğidir. Bir şey olumsuzsa, onu olumlu göstermek için kendini kandırma. Durumu olduğu gibi kabul et ve mücadeleye başla. İlişkinde bir sorun varsa, o sorunu "Yok canım öyle değildir" diye geçiştirme. Emin ol tam da öyledir ama bu dünyanın sonu değildir. Aksine yalanlarla üzerini kapatmak yerine mücadele edersen o sorunu yok edebilirsin. Sen kendine dürüst davranmazsan başkaları niye sana dürüst davransın ki?

8. ÇABUK PES ETME

Kendi yeteneklerine, bilgine, duygularına güven. Herhangi bir zorlukla karşılaştığın zaman daha ilk aşamada vazgeçersen tüm bu özelliklerinin hiçbir anlamı kalmaz. Unutma ki, herkes kusurludur. Başkalarının mücadele gücüne hayranlık duyup konu kendin olduğunda "Ben yapamıyorum" diyemezsin. Kendine inanmalısın. Önce sen inanacaksın ki, başkaları da sana inanabilsin.

9. ARZULARINA SIRT ÇEVİRME

Sırf sevgilini mutlu etmek için arzularından vazgeçme. Sen mutlu olmazsan, başkası da mutlu olmaz. Yapmak istediklerini ilişki sorumluluğu çerçevesinde hayata geçir. Önceliği de başka hiç kimseye verme. Yani sırf o mutlu olsun diye istediğin şeyleri yapmaktan vazgeçersen sen mutlu olamazsın. O zaman bu ilişkinin içinde bulunmanın anlamı olmaz çünkü ilişki ancak mutluluk veriyorsa sağlıklıdır.

10. BEKLENTİNİ YÜKSELTME

Eninde sonunda bir insanla birliktesin. İnsan denen canlının her an her şeyi yapabilecek mizaçta olduğunu unutma. "O bana kesinlikle bunu yapmaz" deme, yapabilir. Beklentin ne kadar yükselirse hayal kırıklığın da o kadar büyük olur. Romantik ilişkilerde "Sensiz yaşayamam" gibi sözler çok güzeldir. Ama emin ol o da yaşar, sen de yaşarsın. İlişkiyi akışına bırak, en güzeli budur. O akış mutlaka sizi bir noktaya götürür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder