Mehmet Coşkundeniz Sevgilinle kavgadan nasıl kârlı çıkarsın?
HABERİ PAYLAŞ

Sevgilinle kavgadan nasıl kârlı çıkarsın?

Pandemi döneminde en fazla duyduğum şey çiftler arasındaki tartışmaların, önceki döneme göre çok arttığı. Karantina hepimizin sinirlerini bozdu, bunu kabul ediyorum. Ama artık normale geçiyoruz. Bu kötü dönemi geride bırakıp ilişkimize odaklanmalıyız. Tartışmak her ilişkinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Her zaman iyi geçinmeyeceksiniz. Çatışacaksınız, yüksek gerilimler olacak, onun söylediğini kabul etmeyeceksin. Tüm bunlar olay bir kavgaya, hatta savaşmaya dönmeden yaşanabilir. Bir ilişkide savaşı durdurmayı öğrenmek mümkündür. İletişim kurmaya nasıl başlayacağını öğrenmek, hem ilişkini hem de kişisel ruh sağlığını kurtarabilir.

Haberin Devamı

1- ATEŞİNİ SÖNDÜR

Kavgalar genellikle bir olay üzerine patlar. Biri bir şey söyler, diğeri ateşli bir tepki verir ve durum kötüleşir. Ama biraz dur. Karşılık vermeden ya da suçlamaya başlamadan önce bir nefes al. Öfkeyle ağzından çıkacak bir cümle geri dÖnülmez sonuçlara neden olabilir.

2- KAVGAYA DEĞER Mİ?

Aranızdaki konu gerçekten kavga etmeye değer mi? Sudan bir sebeple birbirinizi kırmanın alemi var mı? Ne var yani yapacağını söylediği şeyi unuttuğu için yapmadıysa? Hoş görülebilir ya da tahammül edilebilir şeyler için ortalığı velveleye vermenin alemi yok.

3- BİR SEN BİR O

Kavgalar genellikle tarafların birbirlerinin sözlerini kestiği, iki tarafın sadece bağırdığı şekilde gerçekleşir. Ama bu durum sorunu çözmez. Bir sen konuşacaksın, bir o. Sesinizi de aşırı yükseltmeyeceksiniz. İki rakip takımın taraftarı değilsiniz. Sesi yüksek olan kazanmıyor.

4- DİNLE, ANLA, KONUŞ

Sevgilinin ne dediğini dinlemeden ona karşılık veremezsin. Sadece papağan gibi ezberlediğin sözcükleri tekrarlarsın. Onun ne söylediğini dinle, anla ve ondan sonra cevap ver. Böylece gerçekten konuşa odaklanıp ikiniz de daha kolay çözüm bulabilirsiniz.

5- UZLAŞMAYA İSTEKLİ OL

Bu tür kavgalarda kazanan yoktur ama her zaman ilişkiniz kaybeder. Bu yüzden "Ben haklıyım" demek yerine uzlaşmaya istekli olmalısın. İkiniz de inatçı olabilirsiniz. Ama taviz vermezseniz bu kavgaların sonu gelmez. İlişkini kurtarmak istiyorsan anlaşma yolu bulmalısın.

Haberin Devamı

6- BİRAZ ARA VER

Baktın kavganın biteceği yok. Aynı konunu etrafında dönüp duruyorsunuz ve gerilim giderek yükseliyor. Bir ara verin. "Yatağa küs girilmez" klişesini de unut. Gerekirse ayrı yataklarda yatın. Daha sakin bir zamanda bu konuya mutlaka dönün ve çözümü arayın.

7- KENDİNDEN ÖRNEK VER

Bir tartışmada karşı tarafı suçlayıcı sözcükler kullanmak, ortalığı ateşe vermekten farksızdır. Ona "Sen şunu yaptın, şöyle davrandın" demek yerine, "Böyle yaptığında kendimi değersiz ve önemsiz hissediyorum" de. Yaptıklarının sende yarattığı hayal kırıklığını anlat. Yüzde yüz işe yarar.

8- KONUŞMAKTAN KAÇINMA

Bazen "Şimdi konuşursam kavga çıkar" deyip bir sorunu konuşmaktan kaçınıyoruz ya, ama işte asıl kavga sessizce o zaman başlıyor. Rahatsız olduğun bir şey varsa onu o an konuşmayı dene. Çünkü onu o an konuşmazsan, ileride başka bir tartışma sırasında bu konu da mutlaka açılır.

9- 'BİZ' OLMAYI UNUTMA

Bir kavgada mesele sen ya da o değil, sizsiniz. Siz aynı takımın oyuncularısınız. Birbirinizi ölümüne savunacaksınız. Tartışırken bile birbirinizi yok etmek ya da gömmek için değil, ilişkinizi daha kaliteli bir noktaya çekmek için tartışmalısınız.

Haberin Devamı

10- TERAPİ GÖRÜN

Her şeye rağmen tartışmalarınızı bir savaşa döndürmemeyi beceremiyorsanız bir uzmandan yardım alın. Bu kötü bir şey değil, aksine ilişkiniz için son noktaya kadar çabaladığınızı gösterir. Yani başarısız olmadınız, aksine başarmak için her yolu deniyorsunuz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder