Mehmet Coşkundeniz Siyah beyaz farkındalık
HABERİ PAYLAŞ

Siyah beyaz farkındalık

Instagram’da ve diğer sosyal medya mecralarında #challengeaccepted ve #istanbulsözleşmesiyaşatır etiketleriyle, kadınların siyah-beyaz fotoğraflarını paylaştıkları bir farkındalık kampanyası var. Kampanyanın amacı, bir insan öldükten sonra cenaze töreninde yakalara takılan siyah-beyaz fotoğrafına gönderme yapmak. Kadınlar diyor ki; “Bizim siyah-beyaz fotoğrafımızı biz öldükten sonra yakanıza takmanızın hiçbir anlamı yok. Kendi siyah-beyaz fotoğrafımızı kendi istediğimiz zaman paylaşırız. Siz kadınların öldürülmesini engelleyecek önlemleri alın.” Bu kampanyaya kimi isimler de “Aman canım, siyah-beyaz fotoğraf paylaşılınca mı farkındalık yaratılacak, bu hiçbir işe yaramaz” diye karşı çıkıyor. Oysa yanılıyorlar. Çünkü Türkiye’den başlayan bu kampanya çoktan ülke sınırlarını aştı ve dünya çapında bir farkındalık yarattı. Dünyaca ünlü Amerikalı yıldız Jessica Biel de aynı etiketle, siyah-beyaz bir fotoğrafını paylaşıp altına “Türkiye’deki kadınların sesini duyuyoruz ve onlarla birlikteyiz” diye yazdı.

Haberin Devamı

Siyah beyaz farkındalık

Ayrıca Amerikalı kadınlara da seslenip “Bu kampanya bize de kadınları etkileyen konularda ses çıkarmamızı ve seçimlerimizi buna göre yapmamızı hatırlatıyor” dedi. Ve Demi Moore... O da aynı etiket altında siyah-beyaz fotoğrafını paylaşıp “Bu challenge’ın Türkiye’de öldürülen yüzlerce kadın için dayanışma amacıyla yapıldığını öğrendim. Hepimizin birbirini desteklemeye ihtiyacı var” diye yazdı.

Siyah beyaz farkındalık

Ben bu yazıyı yazarken #challengeaccepted etiketiyle sadece Instagram’da 5.4 milyon fotoğraf paylaşılmıştı. Diğer sosyal medya araçlarını söylemiyorum bile. Kimse sizden ille de siyah-beyaz fotoğraf paylaşmanızı istemiyor. Kimse size “Siz de bu kampanyaya katılın” demiyor. Gölge etmeyin yeter.

Şampiyon adayım Rezzan Atan

Masterchef başladı, başlar başlamaz da bir yarışmacı şimdiden benim şampiyon adayım oldu. Mersinli Rezzan Atan’dan söz ediyorum. Memleketlim olmasının yarattığı bir sempati var elbette. Ama onun hayat öyküsü sadece beni değil, dinleyen herkesi etkiledi. 28 yaşındaki Rezzan, 8 kardeşin en büyüğü. Anne ve babasının resmi nikahı yok. Okula gidebilmesi için nüfusunu amcasının üzerine kaydettirmişler. Fakirlikten okuyamamış Rezzan.

Haberin Devamı

Siyah beyaz farkındalık

Ailesine ayakkabı boyacılığı yaparak katkıda bulunmuş. Bir lokantada eleman arandığını görünce kardeşine “Sen başvur” demiş. Şöyle anlatıyor Rezzan, “Ben kardeşimi almayacaklarını biliyordum. Ondan sonra ben giderim, beni alırlar diye düşündüm. Düşündüğüm gibi de oldu.” Rezzan yarışmanın ilk turuna katılabilmek için, iki gün çok ağır çalışmış. Otobüse atlayıp gelmiş, 2 saatlik uykuyla da yarışmayşa çıkmış. Jürideki şeflere, “Benim göğsüme bugüne kadar hiçbir şey yazılmadı. Şimdi oraya şef yazdırmak istiyorum” derken ağlıyordu.

Rezzan önceki akşam ikinci turu da geçti ve final elemesine kaldı. Haydi bakalım Rezzan, maharetli ellerinle yapacağın yemeklerle bu yarışmanın en büyük şampiyon adayının sen olacağından eminim. Ama unutma,yeteneğin yanında zamanı kullanmak ve planlı davranmak da çok önemli bu yarışmada. Sen Mersinlisin ve yöreye has bir duygusallığın var. Unutma ki; rakiplerin acımasız olacak ve seni dedikodularla yıldırmaya çalışacak. Hiç takılma sen onlara, yemeğini yap yeter. Kolay gelsin şefim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder