Mehmet Coşkundeniz Yeni aşk için önce kendinle yüzleş
HABERİ PAYLAŞ

Yeni aşk için önce kendinle yüzleş

Haberin Devamı

Yeni bir aşka başlamadan önce insanın mutlaka kendisiyle yüzleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde bir sonraki ilişkide de hüsran yaşanıyor. Yani insanın kendisini iyileştirmeden bir başkasını hayatına alması büyük bir hata oluyor. Öyleyse bu yüzleşmeyi yapıp, kendimizle hesaplaşmayı tamamlamalıyız. Peki ama nasıl?

Geçmişte yaşanan aşkların, ruhta bıraktığı tortu bir süre sonra bilinçaltına yerleşiyor. Sonra bilinçaltında biriken bu tortular, korku olarak gün yüzüne çıkıyor. Yeni bir ilişkiye başlanacağı zaman, ya da ilişkinin içerisindeyken korku insanda ‘baskı unsuru’ oluşturuyor. Aşkı yaşamak yerine, kişi kendini ve karşısındakini boğmaya başlıyor. Korkuyla beraber şüphe de insanın yakasına yapışıyor ve iş artık iyice çetrefilleşiyor. Kişi, bu durumdan kurtulmak istedikçe daha da batıyor. Battıkça hep başkasını, hep karşısındakini suçluyor, kendisini aklıyor. Derken giden gidiyor, bir kez daha ilişki bitiyor ve bilinçaltı için yeni tortular oluşuyor. Bir ilişkiye başlamak için önce insanın kendisini hazır hissetmesi şart. Bir önceki ilişkide meydana gelen yürek yaraları iyileştirilmeden insanın yeni birini hayatına alması büyük hata. Yürek yaralarını iyileştirmenin yolu da bilinçaltını dışa vurmak, bir başka deyişle yüzleşmekten geçiyor. Kişinin kendi yaptığı hataları da mutlaka göz önüne alması, gerekirse kendini acımasızca eleştirmesi şart. Bilinçaltımızda biriken her şey bizim için zehirdir. Bu zehri akıtmalı ve etkisinden kurtulmalıyız. Bunun için size birkaç yol önereceğim:

1) YEDEKTEKİNİ DEVREYE SOKMA


Hepimizin hayatında zor günlerde ‘kullanmak’ üzere bazı insanlar vardır. Bunları yedekte tutarız. İlişkin bittiğinde sakın yedekteki birini devreye sokma. Bu, hastalığın üzerini kapamaktan başka işe yaramaz. Üstelik hem bunun pişmanlığını yaşarsın hem de yüzleşmeyi geciktirdiğin için eskisinin etkisinden daha zor kurtulursun.

2) TEK SUÇLUYU O SANMA

Terk edildiysen ya da aldatıldıysan bile bu işin sorumluluğunu sadece bunu yapana yıkma. İlişkini baştan sona bir düşün. Onu buna iten etkenlerde senin rolün var mı yok mu? Acaba sen hiç hata yapmadın mı? İlişki çift taraflı yaşandığına göre bitişinde de ‘çift’ etki mümkün olabilir.

3) KENDİNİ POHPOHLATMA

Arkadaşlar iyidir. Onlar hep seni haklı görür. Oysa senin acımasızca eleştirilmeye ihtiyacın var. Bu nedenle ilişkinin hesaplaşmasını yaparken bunu arkadaşlarına dert yanarak yapma. Ya becerebiliyorsan tek başına yap ya da bu işin uzmanlarından yardım al.

4) ‘NEDEN?’ DİYE SORMA

Gidenin gerekçesi sana tatmin edici gelmemiş olabilir. Ama bu gerçeği değiştirmez, giden gitmiştir. Hala “Neden gitti?” sorusunun yanıtını arama. Ben sana o yanıtı veriyorum, paşa gönlünün keyfi için gitti. Bu soruyu sormak yerine “Gitti ama bana güzel anılar bıraktı” demelisin.

5) ‘İNTİKAM’ DİYE TUTTURMA

İntikam almak fikrine saplanıp kalma. “Onu geri döndüreceğim, süründüreceğim, yalvartacağım” gibi düşünceler ancak filmlerde gerçekleşir. E sen de film oyuncusu olmadığına göre? Yapman gereken şey, yeni hayatına adım atmak için geçmişi geride bırakmak olmalıdır.

6) BOŞA UMUT BESLEME

Yüzleşmeyi tam anlamıyla yapabilmen için onun tamamen gittiğini ve bir daha dönmeyeceğini kabullenmen gerek. Umudun devam ettikçe bu yüzleşmeyi gerçekleştiremezsin. Bu durumda da süreç uzar ve sen daha çok acı çeker hale gelirsin.

7) KENDİNİ SORGULAMAKTAN KORKMA

Geçmişte yaşadığın ilişkinin ileride sende özgüven eksikliğine neden olmamasını istiyorsan kendine karşı çok dürüst olmalısın. Sadece sevgililik ilişkilerini değil, belki dostlarınla ve ailenle olan ilişkilerini de sorgulamalısın.

8) ZAMAN AYIRMAKTAN KAÇINMA

“Saldım çayıra, mevlam kayıra” sözü ilişkiler için geçerli değildir. Bir ilişkiyi yürütmek bir mesai ister unutma. Aynı şekilde kendinle yüzleşmek de. Bunun için her gün zaman ayırmalısın. Bir başka deyişle bugün kendine zaman ayırmazsan, ileride başkasına zaman ayıramazsın.

9) YAZMAYI UNUTMA

Yazmayı dene. Kendinde gördüğün her türlü hatayı yaz. Bir daha okumak istemeyebilirsin ama mutlaka yaz. Yazdıkça rahatladığını, düşündüğün anda aklına gelmeyen bazı ayrıntıların, yazarak meydana çıktığını göreceksin. Böylece kendinle yüzleşmen daha kolay hale gelecek.

10) SAKIN UMUTSUZ KALMA

Şu anda kimseyi sevemeyeceğini, kimsenin de seni sevmeyeceğini düşünüyorsun. Aşka küsmüş durumdasın. Ama bilinçaltındaki korkulardan kurtulduktan sonra nasıl tazelendiğini, yeni bir ilişkiye nasıl hazır olduğunu görüp şaşıracaksın. Öyleyse şimdi, şu an, seni bırakıp gideni suçlamayı bırak hemen yüzleşmeye geç.

(19.05.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder