Mehmet Coşkundeniz Zehirli ilişkiden kurtulma yolları
HABERİ PAYLAŞ

Zehirli ilişkiden kurtulma yolları

Bu köşede geçen hafta toksik (zehirli) ilişkilerden bahsedip “İlişkideki zehir yoksa sen misin?” diye sormuştum. Şimdi konumuz yine toksik ilişkiler. Yaşadığın ilişki zehirli hale gelmişse bundan nasıl kurtulacaksın? Kendini yeniden, nasıl sağlıklı bir hale getireceksin? İşte cevapları...

1- MUTSUZLUĞUNU İFADE ET

İlişkinin bir süredir seni mutsuz ettiğini eşine ya da sevgiline söylemelisin. Çünkü tüm zehirlenmelerde panzehir, zehirden yapılır. Hissettiklerini saklamadan ve karşındakini suçlamadan dürüstçe açıklamalısın. Endişelerini, beklentilerini, ilişkinin nasıl devam etmesini istediğini ona aktarmalısın.

Haberin Devamı

2- TEŞHİS KOYMALISIN

İlişkinin zehirli hale gelmesine sebep olan şeyleri iyi düşün. Ve tabii ki zamanını da. Önceleri birbirinizle çok eğlenip kumrular gibi sevişirken ne oldu da bu noktaya geldiniz? Belki üçüncü kişiler, belki vurdumduymazlık, belki de duyguların körelmesi... Ama teşhisi çok iyi koymalısın ki tedavi de o derece iyi olsun.

3- TEK SORUMLU SEN DEĞİLSİN

Ortaya çıkan durum sadece senin sorumluluğunda değil. İlişki bu noktaya gelmişse mutlaka iki tarafın da yaptıklarından ya da yapmadıklarından dolayıdır. Suçun tamamını kendi üzerine alıp sessizliğe bürünme. Kendini hem mağdur hem de suçlu hissedersen işin içinden çıkman mümkün değil.

4- KONTROLÜ BIRAKMA

İlişkinin tüm inisiyatifini partnerine bıraktığın anda kendini mutsuzluğa mahkum edersin. Unutma ki bu ilişkinin bir tarafı oysa, bir tarafı da sensin. Eşit haklara sahipsiniz. İlişkinin ne şekilde devam edeceği ya da etmeyeceği kararını ona bırakamazsın. Senin de fikrin ve yöntemlerin var.

5- AYRI KALMAYI DENE

Her an birlikte olmak, ilişkide aksayan yanları görmeye engel olur. Mümkünse bir süre yalnız kal. O yokken kendini nasıl hissettiğini düşün. Ayrıca insan yalnızken hem kendisiyle hem de yaşadığı olaylarla ilgili çok daha sağlıklı kararlar verebilir. Zaten çok fazla iç içe olmak da ilişkiyi zehirleyen faktörlerden biridir.

6- BAŞKALARINA DANIŞ

Önce sır tutabileceğine ve tecrübesine güvendiğin arkadaşlarına danış. Onların deneyimlerini öğren. Sonra bir ilişki terapistini dene. Eğer partnerin de ilişkiyi kurtarmaya niyetliyse bir çift terapisi size iyi gelecektir. Ancak unutmamalısın ki terapistin her söylediğini harfiyen yapmalısın.

Haberin Devamı

7- HİSLERİNLE DÜŞÜNME

Onu hâlâ seviyor olman, onun da seni seviyor olması tek başına yeterli değil. İlişkiye zehir bulaşmış bir defa ve bunun ilacı birbirinize duyduğunuz sevgi değildir. Sevginiz sadece iyileşme isteğinizi kamçılar. Duygularına kapılıp “Ne olursa olsun onu çok seviyorum” diyerek ilişkiyi bu şekilde kabullenme.

8- HATIRALARA SARIL

İlişkinizin zehirli hali belki bir kavgayla, belki bir kıskançlıkla, belki bir yalanla başladı... Evet, bunlar kötü anılar ama elbette biriktirdiğiniz mutlu anılar da var. Tatiller, partiler, yemekler, geziler... Bunları düşünmek sana iyi gelir. Hem yeniden anı biriktirmeniz için önünüzde uzun zaman var. Yeter ki şimdiki durumdan kurtulun.

9- MUTSUZLARA KULAK ASMA

Çevrende mutsuz insanlar varsa, seni de kendi çukurlarına çekmek isteyeceklerdir. Çünkü bu tür insanlar başkalarının mutluluğundan rahatsız olur. Onların tavsiyeleri genellikle “Kurtul o insandan” şeklinde olacaktır. Ama emin ol bunu seni düşündükleri için söylemiyorlar. Kimsenin seni manipüle etmesine izin verme.

Haberin Devamı

10- TAHAMMÜLÜ İHMAL ETME

Zehirden arınmak hem çaba hem de zaman isteyen bir süreç. Bugünden yarına iyileşme bekleme. Zaten teşhisi geç koydunuz, tedavi süreci de biraz sancılı olacaktır. Olayın bir de iyi tarafı var. Bu süreci başarıyla atlatırsanız, aynı durumla karşılaştığınızda artık ne yapacağınızı biliyor olacaksınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder