Bayram, saygı ve sevgidir

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Dünyada ve ülkemizde devam eden pandemi süreci gerek yaşamlarımıza, gerekse özel günlerimize bambaşka bir anlayış getirmemize neden oldu. Bayram, bu özel günler arasında en çok kavuşmaların, el öpmelerin, özel bayram sofralarının yaşandığı günlerdendi. Şimdilerde ise özlemle andığımız bu günlerde daha çok sabretmeye, birbirimizi anlamaya, kurallara uymaya önem vermemiz gerekiyor. Her fedakarlık gelecek güzel günler için çok önemli. Çocuklarımıza, büyüklerimize pandemi sürecinde aramıza koyduğumuz her mesafenin, gelecek sağlıklı günler için şart olduğunu tekrar tekrar altını çizerek anlatmakta fayda var.

Yemeğe saygı, ürüne saygı ile başlar

Bir yemeği hazırlarken temel olan üründür. Yemeği hazırladığımız üründen daha mükemmel bir yemek olamaz. İşte tam da bu nedenle ürüne saygı çok önemli. Sofraya yemek olarak, tabaklara görsel bir lezzet olarak, uzun bir uğraş ve emekle yapılan her yemeğin temeli üründür. Her ürünün geldiği tarlayı, ürüne emek veren elleri asla unutmadan, az israfla yapılacak her yemek çok değerlidir. Bu bayram, sofraları donatırken; ürünün geldiği yeri, emeği unutmadan ve israfı en aza indirerek dünyaya katkıda bulunabilir, gelecek kuşaklara örnek olabiliriz.

Gelecekte bayramlar dijital mi olacak?

Bu bayram uzaktan el öpmelerin, akıllı telefon ya da bilgisayarla yapılan dijital görüşmelerin bayramı olacak ama ben tıpkı bir yemeğin lezzeti, dokusu ve kokusunu hissetmeden algılanamayan bir tabak gibi görüyorum bu durumu. Bu sürecin geçici olduğunu yine birbirimize sarıldığımız, aynı sofralarda özgürce kahkaha attığımız günlerin çok yakında olduğunu düşünüyorum.

Bu bayram için küçük ailemizle ve korunaklı evlerimizde kendi bütçemizce kuracağımız bayram sofralarında güzel hayaller kuracağımıza eminim. Yemek pişirmek ve üretmek de bence ruhumuzu rehabilite etmek gibidir. Sizler için şahane bir tatlı tarifi hazırladım. Birlikte mutfağa girmeye ne dersiniz dostlar? Gelecek güzel bayramlara, sağlıkla mutlulukla ve afiyetle… 

TAHİN PEKMEZ PALUZE

MALZEMELER

(5 kişilik)

  • Süt 200 gr. (İki su bardağı)
  • Krema 500 gr.
  • Toz şeker 100 gr. (Yarım su bardağı)
  • Yaprak jelatin (Dört yaprak)
  • Tahin 10 gr. (İki yemek kaşığı)
  • Pekmez 10 gr. (İki yemek kaşığı)

FISTIK KROKAN

  • İç Antep fıstığı 50 gr.
  • Toz şeker 50 gr. (İki yemek kaşığı)
  • Tereyağı 10 gr.

FISTIK KROKAN YAPIMI

  • Teflon tavada toz şekeri eritelim, sıvı kıvama geldiğinde iç antep fıstıklarını ekleyelim.
  • Tereyağını ilave edip spatula ile bir tur karıştıralım.
  • Yağlı kağıt üzerine döküp soğumaya bırakalım.
  • Soğuduğunda toz haline gelene dek blender ile çekelim.

** Donan tahin pekmez paluzeleri fıstık krokanla servis edelim. İsteğe bağlı yanında dondurma da tercih edilebilir.

  • Tencerede süt, krema ve toz şekeri karıştırıp orta ateşte kaynamaya bırakalım.
  • Derin bir kapta yaprak jelatinleri buzlu su ile ıslatalım, yumuşayan yaprak jelatinleri tencerede kaynayan karışıma alıp karıştıralım. Kıvam aldığında ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız karışımı üçe bölelim, bir tanesini tahinle diğerini pekmezle karıştıralım.
  • Silikon kalıplara ilk pekmez karışımımızı, sonra tahin karışımımızı en üstte de sade karışım olacak şekilde kat kat dökelim.
  • Donması için buzdolabına bırakalım.

Yazarlarımızdan

19 Haziran 2021, Cumartesi 07:02
19 Haziran 2021, Cumartesi 07:01
Sıradaki haber yükleniyor...
holder