Mehmet Yalçınkaya 'Bir lokma anne: Tencerede kaynayan hafıza'

HABERİ PAYLAŞ

'Bir lokma anne: Tencerede kaynayan hafıza'

Her şefin ilk ustası annesidir. Tuzu fazla kaçmış bir çorbayı bile şefkatiyle içirebilen, mutfağın diliyle sevgiyi öğreten kadınlardır anneler. Bugün bir şef olarak tarifler yazıyorum ama ölçüsünü tutturamadığım tek şey, annemin yaptığı yemeğin kokusu. Annemin mutfağında tarif yoktu; göz kararı, el alışkanlığı ve gönül terazisi vardı. Yemek pişirmek, sadece karın doyurmak değil; bir aileyi, bir anıyı, bazen bir suskunluğu onarmaktı. Onun tenceresinde sadece fasulye değil, sabır, dua ve sevgi kaynardı. Bir çocuk olarak tencere kapağını aralayıp buharla karışan kokunun içinde ne olduğunu anlamaya çalışırdım. Sonra büyüdüm, dünya mutfaklarını öğrendim ama hiçbir öğreti annemin elinin kararı tuzunu, yemekteki hissini unutturamadı. Bugün Anneler Günü. Sofralar kurulacak, belki annemizin tarifleri yapılacak. Ama tabakta sadece yemek değil, anılar da olacak. Bugün mutfağa girin ve sadece annenizi hatırlayın. Elinizden geleni değil, yüreğinizden geçeni yapın. Çünkü en iyi yemek, en çok sevgiyle yapılan yemektir. Annelerimizin elleri dert görmesin. Bugün, her lokmada onlara teşekkür etmenin tam zamanı.

Haberin Devamı

USKUMRU BALIĞI

Malzemeler (2 Porsiyon)

* Uskumru balığı 1 adet (Yaklaşık 500 gr)
* Lokma
* Un 140 gr
* Su 150 gr
* Kuru aktif maya 12 gr
* Süt 45 ml
* Yumurta 1 adet
* Şeker 5 gr
* Sos
* Soya sosu 10 gr
* Satsuma 1 adet
* Limon 1/4 adet
* Sarımsak 1 diş
* Çam balı 10 gr
* Taşbaskı zeytinyağı 80 ml
* Garnitür
* Fençel püskülü (İnce doğranmış)

YAPILIŞI:

Uskumru balığının içini temizleyin, ince bir fırça yardımıyla kan pıhtılarından arındırın. Fırın tepsisine fırçayla zeytinyağını sürün ve temizlenen balığı yerleştirin. Önceden ısıtılmış 100 derece buhar ayarında olan fırında 12 dakika pişirin. Süre sonunda soğumaya bırakın. Soğuyan uskumru balığının derisini alın, kılçıklarını ayıklayın ve filetosunu çıkartın.

LOKMA İÇİN: Süt, su, toz şeker, yumurta ve kuru mayayı karıştırın. İçerisine unu ekleyip orta akışkan bir lokma hamuru elde edin. Tencerede su kaynatın. Tencerenin üzerine hazırlanan lokma hamurunu, suya değmeyecek şekilde kabıyla yerleştirin. Streç filmle üzerini kapatıp 15 dakika mayalandırın. Mayalanan hamuru sıkma torbasına doldurun ve torbanın ucunu kesin. Akan hamuru makas yardımıyla bezelye büyüklüğünde kesip kızgın yağda kızartın. Kızaran lokmaları yağını çekmesi için peçete üzerine alıp üzerine tuz serpin. Sosu için; zeytinyağı, kabuğu soyulmuş satsuma, limon, sarımsak, çam balı, soya sosunu blenderde pürüzsüz hale gelinceye kadar çekerek sosu elde edin. Hazırlanan sosu çukur bir tabağın içerisine dökün. Filetoyu sosun içine yerleştirin. Üzerine fençel püskülünü serpin ve tuzlu lokmaları dizerek servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder