Mehmet Yalçınkaya Çok şükür! Ama...
HABERİ PAYLAŞ

Çok şükür! Ama...

Pandemi kısıtlamalarından sonra başlayan sistemli normale dönüş süreci, kafe, restoran ve gastronomi ile ilgili mekanların açılmasıyla, uzun süredir tutulan nefeslerin ve heyecanlı bekleyişin ‘şükür’ ile sonlanmasına neden oldu. İşte tam da burada satırlarıma bir ‘ama’ kelimesi ile es vermek isterim. Neden mi? Geçmişi unutmamak ve sayıların yükselmesinin tüm sorumluluğunu yöneticilere bırakmamak için… Hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Çalıştırdığımız ya da çalıştığımız mekanlarda sosyal mesafe, maske ve hijyenle ilgili sorumluluk hepimizin. Sürecin nihai ve mutlu sona erişmesi için birlikte özenle bu konuları takip etmeliyiz. Aman dikkat, temkinli olmaya devam.

Haberin Devamı

Riski fırsata çeviren kaç kişiyiz?

Tüm bu kapanma süreci aslında gastronomi sektörü için yaptığımız işin kalitesini, gelişimini sorgulamayı sağladı ve araştırma yapabilmek için zorunlu bir zaman doğurdu. Bu süreçte Ar-Ge ve Ür-Ge yapanların bence önü açık. Sektörün durduğu noktayı gelişim için kullananları kutluyorum. Süreci fırsata çevirenlere ne mutlu!

Çok şükür Ama...

Stok miktarına dikkat!

Bir yandan mekanların açılması bizler için tedarik zincirinin hızla revize edilmesi ve doğru stok yönetimi demek. Gereğinden fazla stok zarara, az ise yetersiz hizmete neden olacaktır. Bu nedenle heyecana kapılmadan doğru hesaplamalar yapılmalı. Benden söylemesi!

Herkes bilgisayar mühendisi olmasın!

Evet, mekanlar açıldı. Bu bir taraftan da gastronomi sektörünün içinde bulunan ‘kaliteli eleman eksiği’ yaramızı da dağladı. İşsizliğin bu kadar çok olduğu bir dönemde bile kaliteli eleman sıkıntısı çekiyoruz. Bizim sektörümüzün yeni yeni gelişen itibar yönetimi daha çok gencin bizim mesleği seçmesini sağlayacak diye umuyoruz. Avrupa’da bize hizmet eden garsonların kalibresinin yüksekliği, eğitimi ve kazancı ile eş.

Dolayısıyla bizde de artık daha çok insanın yetenek ve isteğine bağlı olarak seçim yapması gerekiyor. Yeri geldiğinde bilgisayar mühendisliğinden bile çok kazanabilirsiniz. İddia ediyorum; iyi bir garson, aldığı bahşişler, kurduğu ilişkilerle ve süreci kendi lehine öğrenmeye evirdiğinde çok kazanabilir ve aranan bir eleman haline gelebilir.

Haberin Devamı

O halde meslek seçerken, geçmiş klişelerden uzaklaşıyoruz. İlla doktor, mühendis olmanıza gerek yok. Bu ülkenin, her mesleği tam ve doğru yapan elemanlara ihtiyacı var. Hedeflerinizi doğru koyduğunuzda varamayacağınız nokta yok. Yeter ki isteyin.

Kamu spotunda varım!

Diyeceğim o ki; mesleğimizi yeterince anlatamıyoruz. Oysaki masaya konan yemeğin ilk algısı onu sunan kişiyle ilintilidir. Ben her zaman menümü önce garson arkadaşlara tattırır, görüşlerini yorumlarını alırım. Tecrübem ile sabittir ki bir garson o yemeği sevmezse yemek satmaz. Net! Buradan yetkililere seslenmek isterim. Bir kamu spotu projesiyle gastronomi alanında çalışanları motive edici bir çalışma yapılmak istenirse severek varım.

Rezervasyon bir kültür işidir

Sevgili misafirlerimize de buradan bir çift önerim olacak. Artık gideceğimiz yerlere rezervasyon yapmaya başlasak mı? Pandemi süreci sonrası oluşacak yığılmaları önlemek rezervasyon yapmakla mümkündür. Böylece işletmeciler de daha planlı ve öngörülü davranabilir ve kapıdan geri çevireceği müşteriyle nahoş şeyler yaşanmaz. Menüsünü özenle hazırladığım MYK Cafe Restoran’da; QR Kod uygulaması, ön rezervasyon ve her türlü dijital uygulamayla rezervasyonun yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu diliyorum.

Haberin Devamı

Çok şükür Ama...

KUĞU

Malzemeler:

  • 300 gr. yumurta beyazı
  • 600 gr. şeker
  • Turuncu gıda boyası
  • Siyah gıda boyası
  • Pastacı kreması
  • Bir litre süt
  • Bir paket vanilya
  • 160 gr. yumurta sarısı
  • 60 gr. mısır nişasta
  • 50 gr. un
  • 220 gr. şeker
  • 120 gr. tereyağı
  • 120 gr. beyaz çikolata

Yapılışı:

Yumurta ve şekeri ocağa alın. Kısık ateşte beş dakika karıştırın. Miksere alı ve ardından sıkma torbasıyla şekil verin. 100 derece fırında iki saat pişirin. Sütten bir miktar bağlamak için ayırın. Süt, şeker ve vanilyayı ocakta kaynatın. Diğer tarafta ayrılan süt, un, nişasta ve yumurta sarısı karışımını yapın, süzün ve ısıtılan süte yavaş yavaş döküp karıştırın. Kıvam aldıktan sonra beyaz çikolata ve tereyağını ekleyip soğumaya bırakın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder