Mehmet Yalçınkaya En mükemmel yemek anne yemeğidir
HABERİ PAYLAŞ

En mükemmel yemek anne yemeğidir

Çoğu insanın hayatındaki en değerli insan annedir. Çocukluğumuzda kişiliğimizin oluşmasına sebep olan hemen her şeyin yoğrulduğu, geleceğe evrildiği, bizi biz yapan temellerin ilk atıldığı anlarımızı yaratan annelerimizin ‘Anneler Günü’nü kutluyorum. Annelerimiz aynı zamanda sofraları kuran, yemekler hazırlayan ve çocukluğumuzdan itibaren damak tadı dediğimiz ve gelecekte de yemek seçimlerimizi etkileyen kararların merkezidir.

Çocukken sevmediğimiz ama annelerimizin zorlanarak yedirdiği bazı yemeklerin, belli yaşlardan sonra sevilmeye başlamasıysa bu nedendendir. Bu özel günde bir kez daha onların kendilerini özel hissetmelerini sağlamak çok değerli. Annesi hayatta olmayan okurlarımın biriktirdikleri onca anıya vesile olan annelerini yürekten anacaklarına eminim. Varlığımıza anlam katan annelerimiz iyi ki var.

Haberin Devamı

En mükemmel yemek anne yemeğidir

Annelerimizin anılarımıza gizlediği koku, tat ve görsellik

Biz şefler çok iyi biliriz ki yemeği sunduğumuz misafirlerimize aslında anılarını sunuyoruz. Kullandığımız bir baharatla onları çocukluğuna döndürüyor, görsel olarak annesinin tabağını anımsatan bir yemekle bağ kurmasını sağlıyoruz. Bazen bunu açıklayamazsınız. Bir yemeği seversiniz ve aslında temel olarak dönmek istediğiniz bir zaman dilimini çağrıştıran bir şey vardır içinde. İşte tüm bunlar anılarımızdandır. Annelerimiz anılarımızı yemeklere saklar.

Benim annem…

Uzun zamandır üzerine çalıştığım ‘Denizden’ adlı kitabımda pek çok tarifte annemin de izi ve anılarım var. Balıkla ilk tanışmamı anımsıyorum. Köy evimizin ocağında babaannem ve annemin üçlü saç ayağı üzerine koyulmuş, altında odunlar yanan tavada kızarttıkları hamsiyi asla unutamam.

Düşünsenize sabah balık yiyoruz. Çok ilginç değil mi? Herkes tarlaya yaylaya gideceğinden, bir arada bulunduğunda aynı yemek etrafında toplanmaktı amaç. Sonraki yaşlarımda, Silivri’de sahil balıkçılarının önündeki tezgahlarda gördüğüm her balıkta ya da ülkenin ileri gelen restoranlarında pek çok pahalı deniz ürünüyle sofralar kurarken bile o sabah yediğimiz hamsinin tadını unutamadım.

Kitapta annem var

Deniz mahsullerini yeniden tanımladığımız, çok özel tariflere yer verdiğim kitabımda annem de var diye müjdelemek isterim. Annemin sabah erkenden kalkıp yaptığı muhteşem estetik, hani yani ölçüp biçseniz bu denli eşit yuvarlamalar yapamayacağınız lezzette lokmaları benim çok özel bir tarifimde yer buldu. Benim anılarımda benim lezzetlerimde bugün yaptığım ve sizlere sunduğum tariflerde gelecek nesillere ulaşacak.

Haberin Devamı

Annelere bir hediyem olacak

Bu hafta yazımda size özel bir tarifin malzemelerini veriyorum. Annelerimize şahane bir sürprizim olacak. Kızım Sude ile tüm annelerimize özel bir tarif hazırladık. Bu hafta annelerimizi mutfaktan salona alalım ve hep birlikte onlara yemek hazırlayalım. Ne dersiniz? Sizleri çok yormayacak ama anneleri sevindirecek bir sofra kurmak şahane olmaz mı?

En mükemmel yemek anne yemeğidir

Bu özel tarif için gereken malzemeleri aşağıda yazıyorum, tarifin yapımına ise YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz. Kızım Sude ile annelere özel pişirdiğimiz bu tarifi seveceğinizi umuyorum. Sağlıkla, huzurla, mutlulukla afiyetle yiyiniz.

En mükemmel yemek anne yemeğidir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder