Mehmet Yalçınkaya Gastronominin en renkli sebzesi: Havuç
HABERİ PAYLAŞ

Gastronominin en renkli sebzesi: Havuç

Şimdilerde çocuklarımızı dondurma yerine havuçla kandırmamız neredeyse imkansız ama 2. Dünya Savaşı sırasında popüler olan havuç, uçlarına çubuk takılarak çocuklara verilen popüler bir sebzeydi. Hatta dönemin pek çok afiş ve dokümanında yenilmesi tavsiye ediliyordu. Keskin bakış ve görüş yeteneği için önerilen bu sebze, A vitamini yüksekliğinden dolayı gözlere iyi geliyor ancak bu abartının sebebinin bir savaş stratejisi olduğunu biliyor muydunuz?

Gastronominin en renkli sebzesi: Havuç

2. Dünya Savaşı sırasında Almanlar karşısında üstünlük kurmak isteyen ve gece atışları için ‘Airborne Interception Radar’ adıyla kullanıma giren yeni teknoloji geliştiren İngilizler, Alman uçaklarını geceleri bile bu yeni teknolojiyle düşürebiliyorlardı. Ancak bu teknolojinin gizli tutulması çok önemliydi. Bu radar teknolojisi yerine keskin görüşlü pilotların başarılarından bahseden haberlerle havucu bir propaganda malzemesi olarak kullandılar.

‘Kedinin Gözleri’ ismiyle anılan pilot John Cunningham da propagandanın merkezine oturdu. İngiliz ve dünya basınında çok yer alan bu ünlü pilot açıklamalarında başarısının sırrının bol havuç yemesine bağlayınca havuç üretiminde patlama yaşandı. Bazı hikayelere göre bunu duyan Almanlar da pilotlarına bol bol havuç yedirmeye başlamış.

60 FARKLI TÜRÜ VAR

Tarihçilerin Orta Asya Kökenli olduğunu tespit ettikleri havuç, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Amerika’da yaygın olarak üretilen 60 kadar türe sahip. Gastronomide pilavdan keke, tatlıdan dolmaya kadar pek çok alanda kullanılıyor. Havuç, çok geniş renk yelpazesinde yetişen bir sebzedir.

Bugün en yaygın türü olan turuncunun hikayesi 17. yüzyıla dayanıyor. Hollandalı havuç üreticileri, ülkenin kurucusu William of Orange’ın onuruna portakal rengi havuç yetiştirmeye başlayarak bu yaygın rengi dünyaya yaydılar. 15-20 derecede, nemli toprakta yetişen havuç, ülkemizde en çok Konya’da üretiliyor. Ardından Ankara ve Hatay geliyor.

Gastronominin en renkli sebzesi: Havuç

‘Denizden’ kitabımdan;

Midye Pilaki (Sıcak)

MALZEMELER

  • 700 gr. iç midye
  • 8 adet arpacık soğanı
  • 8 diş sarımsak
  • 2 adet havuç
  • 30 gr. kuş üzümü
  • 140 gr. istiridye mantarı
  • 4 adet pembe domates
  • 1 adet patates
  • 100 gr. domates salçası
  • 20 ml. zeytinyağı
  • 600 ml. balık suyu
  • 1 adet limon
  • 100 gr. tereyağı
  • Toz şeker
  • Tuz
  • Garnitür
  • Taze çekilmiş tane karabiber
  • Maydanoz
  • Kereviz sapı

Yapım Aşamaları:

Kuş üzümünü, yumuşaması için sıcak suyun içinde bekletin. Zeytinyağını tencereye alın, arpacık soğanı ve sarımsağı ekleyip kavurun. Salçayı ilave edin, kavurmaya devam edin. Parizyen çıkartılmış havucu ve patatesi ekledikten sonra limon ve balık suyunu ilave edip yaklaşık 10 dakika pişirin. İç midyeleri, mantarları ve yumuşayan kuş üzümlerini ilave edin. 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Süre sonunda baharatları ve tereyağını ekleyip karıştırın. Midye pilakiyi tabağa alın, maydanoz ve kereviz sapıyla servis edin.

Şeften Not:

Pilakiler soğuk ve sıcak olarak servis edilebilmektedir. Tereyağıyla hazırlanan bu pilaki tarifinden, tereyağını çıkartarak aynı miktarda zeytinyağı kullanırsanız, soğuk pilaki olarak da servis edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder