Mehmet YalçınkayaHareketin ve görmenin sofrası

HABERİ PAYLAŞ

Hareketin ve görmenin sofrası

12 Ekim haftası iki özel gün var. Biri; Dünya Artrit Günü, bizde İltihaplı romatizma denilen hastalık, diğeri ise Dünya Görme Günü. Tıpta eklemler ve gözler konuşuluyor belki ama ben bu iki günü mutfağın diliyle; hareketin ve farkındalığın günü olarak okuyorum. Bir şef için en büyük armağan, yalnızca tat almak değildir; görmek, dokunmak, koklamak, hissetmektir. Zeytinyağının yeşiline, taze nane yaprağının damarına, ekmek hamurunun kabarışına bakabilmek… Bu, hayatın bize sunduğu en net görme biçimidir. Görmek sadece gözle olmaz; kalple, dikkatle olur. Artrit bize hareketin, görme günü ise farkındalığın değerini hatırlatıyor. Yani, yaşamın en sade lükslerini. Benim için ‘quiet luxury’ yani sessiz lüks tam da budur. Bir hareketin, bir lokmanın şükrü… Sonbaharla birlikte, farklı şehirlerde yapılan Gastronomi festivallerine mümkün olduğunca katılıyorum. Geçtiğimiz hafta Tokat’ta şehrin gelişimi için Baştek, Tuder, Tokat Ticaret Odası ve Üniversite iş birliğiyle yapılan çalıştaydaydım. Burada ‘şehrin markalaşması’ üzerine bir konuşma yaptım. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’ni ziyaret etmek, gastronomi öğrencileriyle buluşmak harika oldu. Rektör Prof.Dr. Fatih Yılmaz harika işlere imza atmış. Yapılan çalıştay için büyük emek veren Baştek, Tuder ve Tokat Ticaret Odası’nı kutluyorum.

Haberin Devamı

KUZU BAĞIRSAK SARMA

Malzemeler (3 Porsiyon)

* 3 örgü kuzu bağırsağı
* 3 yemek kaşığı sadeyağ
* Yarım fincan domates salçası
* Çeyrek su bardağı su
* Karabiber
* Tuz
* Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)

YAPILIŞI

Sakatatçılarda “ellilik” diye tabir edilen üç adet kuzu bağırsağı sarmasını çatalla iyice deldikten sonra içindeki bağırsak suyunun çıkması için bol suda 5-6 kez yıkayıp süzün ve en son tuzlayın. Tencerede 3 yemek kaşığı sadeyağı eritip kızdırın. Kızaran yağa, süzüp tuzladığınız bağırsakları atın ve sularını salıp tekrar çekinceye kadar kapağı açık olarak yüksek ateşte pişirin. Suyunu çekip bir tarafı kızarınca, çevirerek diğer tarafını da kızartın. Domates salçasını ilave edin, çeyrek bardak su ekleyerek yaklaşık 5 dakika pişirip, karabiber ve tuzla tatlandırın. Pişen bağırsakları sosuyla birlikte tabağa alın, üzerine ince doğranmış dereotu serperek servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder