Daha önce belirttiğim gibi hiçbir yemek üründen daha güzel olamaz. İşte bu yüzden yapacağımız yemek ne olursa olsun; zamanında, taze ve nitelikli sebze ve meyveler kullanılan her sofra, eşsiz bir lezzet ile donanacaktır. Mevsiminde toplanılan ürünlerle yapılan salamura ve konserveler aynı lezzetleri ürünün bulunamadığı zamanlarda sofralarımıza taşımak için kullanılan yöntemlerdir. Özellikle yaz aylarının bize sunduğu ürün bolluğunu kaçırmayın. Bu mevsimde toplanılan tüm özel otları değerlendirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Yaprak sarmalarınızı harika kiraz lezzeti ile eşleştirebilirsiniz ya da yenidünya meyvesi ile yapılacak kebaplarla damak tadınızı bambaşka bir evreye taşıyabilirsiniz. Özellikle salatalarda kullanacağınız ince dilim yeşil elma, ceviz ya da mürdüm eriği ile farklı tatları bir araya getirebilir, hem sağlıklı hem de farklı lezzetleri yakalayabilirsiniz. Benden söylemesi!
Tarladan sofraya..
Sevgili dostlar, geleceğin şeflerini yetiştirdiğim bir okulum var. Bu okulu açarken en önemli arzum ürüne dokunan, tarladan sofraya ürünün tüm süreçlerini bilen ve emeğe saygı duyan ilkeli şefler yetiştirmekti. MYK Gastro Arena’yı açarken okulumuzun hemen yan tarafında bulunan minik bir alanı yeşerttik. Ellerimizle ektik biçtik ve minik bir tarla oluşturduk. ‘MYK TARLA’, şimdi okulumuzun en ilgi çeken yerlerinden biri.
O tarladan toplanan yeşillikler, reyhan, maydanoz, nane ve envai çeşit ürün, taptaze şekilde enfes kokusuyla geleceğin şeflerine ‘tarladan sofraya’ konseptini ve ürünün hikayesini anlatıyor. Bazen, “Keşke her restoranın hemen dibinde böyle alanlar oluştursak ve gelen misafirlerimize tarladan toplanan ürünün değerini hissettirsek” diyorum. Böylece daha az israf, tabakta daha az atık oluşmaz mı? Tabii ki her restoranda böyle bir alan yok ama olsa şahane bir deneyim olurdu bence, ne dersiniz?
HAFTANIN LEZZETİ
TULUM TAVUK TARİFİ
Yapım aşamaları
Tavuk budunu kemiğinden ayıralım, marinasyon malzemelerini bir kapta karıştırıp kemiksiz tavuk budu içerisine alalım. 30 dakika boyunca marine edelim.
Ödemiş patates
Ödemiş patatesleri ikiye keselim ve marinasyon malzemelerini bir kapta karıştıralım, patatesleri içerisine alıp harmanlayalım. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Babagannuş
Patlıcan, kapya biber ve sivri biberi közleyelim. Közlenen sebzeleri kabuklarından ayıralım ve küçük küp olacak şekilde doğrayalım. Sarımsak ve maydanozu ince ince doğrayalım.
Tüm malzemeleri bir kaba alıp karıştıralım, buzdolabına kaldıralım. Marine olan kemiksiz tavuk budunu rulo haline getirip tahta şiş geçirerek rulo formunda kalmasını sağlayalım ve ızgarada pişirelim. Sunum için taze soğanı közleyelim. Tabağa fırından çıkardığımız ödemiş patates, ızgara tavuk but, babagannuşu alalım. Süzme yoğurt ve köz taze soğan ile servis edelim.
Afiyet olsun