Mehmet Yalçınkaya Kırşehirliler 'Esnaf'la buluştu
HABERİ PAYLAŞ

Kırşehirliler 'Esnaf'la buluştu

81 çok özel tarifle hazırladığım ‘ESNAF’ kitabım Kırşehirlilerle buluştu. Geçtiğimiz hafta yapılan kitap fuarında hem Kırşehirlilerle hem de değerli yazarlarla buluşma fırsatım oldu. Yoğun katılımla bizi yalnız bırakmayan tüm takipçilerime ve değerli Kırşehir halkına yürekten teşekkür ederim.

Kırşehirliler Esnafla buluştu

Kırşehir’de buluştuğum ve hayranlıkla takip ettiğin İlber Ortaylı hocamıza kitabımı takdim etme fırsatı buldum. Gastronominin Osmanlı dönemindeki yeri üzerine kısa bir sohbet ettik. Kırşehir’de bizi ağırlayan Paşalar Konağı’nda yediğimiz bu coğrafyanın iki özel lezzetini sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Kırşehirliler Esnafla buluştu

CEMELE BİBERİ

Cemele biberi; ‘Coğrafi İşaret’ almış, Kırşehir’in Cemele Köyü’nde yetişen özel bir sebze çeşididir. Ürün Cemele dışında yetiştirilse aynı aromayı elde etmek çok zordur. Kendine has aroması ve damakta bıraktığı tatlı-acı hissiyle tüm Kırşehirliler tarafından yakıdan bilinir. Cemele biberi önceki seneden kalan tohumlarla şubat ayında küçük tüplerde büyütülüp mayıs ayında fide şeklinde toprakla buluşturulur ve ağustos-eylül ayı gibi hasadı gerçekleşir. Ürün her ne kadar yeşil biber dolması olarak taze bir şekilde yenilse de tercih edilen tüketim şekli kuru biber dolmasıdır. Tarladan toplanan ürünün içindeki çekirdekler ve sapı temizlendikten sonra güneş altında kurumaya bırakılır. Yaklaşık 20-30 günlük bir kurutma işleminden sonra bez torbalarda oda sıcaklığında muhafaza edilir. Biberler yemek yapılacağı zaman torbalardan yeterli miktarda çıkartılır ve ılık suda 10-15 dakika bekletilir. Biber kenarlarına kesikler atılarak yaprak gibi açılır. Önceden hazırlanmış, bulgur ile zeytinyağıyla hazırlanan iç, açılmış olan biberlere yerleştirilir ve biberler yaprak dolma şeklinde sarılıp pişirilir. Sarımsaklı yoğurtlu sosla veya sade olarak servis edilir.

Kırşehirliler Esnafla buluştu

REYHAN ŞERBETİ

Kırşehir’de özellikle Ramazan aylarında veya yaz aylarında yapılan, organik olarak hazırlanan bir şerbet türüdür. Cenaze merasimlerinde ve toplu yemek ikramlarında sunulur.

ESNAF İMZA GÜNLERİ DEVAM EDECEK

Sevgili okurlarım, imza günlerimizin devamını hafta sonları ağırlıklı olarak yapmaya devam edeceğiz. Sizlerden gelen talepler Alfa yayıncılık tarafından değerlendirilecek ve olabildiğince çok şehirde sizlerle buluşmaya devam edeceğim. Bir diğer hedefimiz ise gastronomi öğrencilerine bu kitap için özel imza günleri düzenlemek. Bununla beraber haziran ayında Hollanda’da, temmuz ayında ise İtalya’da gastronomi meraklılarıyla buluşacağımız organizasyonlar içinde çalışmalarımız devam ediyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder