Mehmet YalçınkayaLezzetin ve kültürün ortak sofrası

HABERİ PAYLAŞ

Lezzetin ve kültürün ortak sofrası

Ramazan, sadece bir ibadet ayı değil, aynı zamanda dünyanın dört bir yanında farklı kültürlerin sofra başında birleştiği bir zaman dilimidir. Dünya’daki farklı coğrafi konumda Müslüman olan hemen her toplum, kendi mutfak gelenekleriyle bu kutsal ayı karşılar. Bazı farklı ritüelleri yaşatır ancak ortak olan şey; iftar sofralarının paylaşım ve bereket etrafında şekillenmesidir. Türkiye’de iftar deyince akla ilk olarak hurma, çorba ve sıcacık Ramazan pidesi gelir. Fas’ta iftar sofralarının vazgeçilmezi, baharatlı harira çorbasıdır. Endonezya’da kolakadlı muzlu ve Hindistan cevizli tatlı bir içecekle oruç açılırken, Lübnan’da zeytinyağlı ve baharatlı mezeler sofraya lezzet katar. Mısır’da ise iftar sofraları, pirinç ve etle hazırlanan ‘kushari’ gibi geleneksel yemeklerle donatılır. Güney Asya’da Ramazan, baharatların hakimiyetinde geçer. Pakistan ve Hindistan’da iftar sofralarında bolca samosa, pakora ve hurmalı süt bulunur. Suudi Arabistan’da ise ‘kabsa’ gibi pirinç bazlı yemekler ve etli yemekler, iftar sofralarının baş tacıdır. Farklı coğrafyalarda iftar sofraları değişse de Ramazan’ın özü aynıdır. Birliktelik, paylaşım ve bereket. Her tabakta bir kültürün hikayesi, her lokmada bir toplumun geleneği saklıdır. Ramazan ayı, dünya mutfaklarının en güzel ortak noktalarından biridir çünkü bu sofralar, kültürel sınırları aşan bir bağ kurar.

Haberin Devamı

YOĞURT TATLISI

Malzemeler (10 Porsiyon)

ŞERBET İÇİN:

* 3 su bardağı şeker
* 3 su bardağı su
* 1 adet limon suyu

TATLI İÇİN:

* 1 su bardağı toz şeker
* 3 adet yumurta
* 1 su bardağı yoğurt
* 3 yemek kaşığı Ayçiçek yağ
* 2 su bardağı un
* 1 adet portakal kabuğu (rendelenmiş)
* 1 paket kabartma tozu

SUNUM İÇİN:

* Hindistan cevizi rendesi

YAPILIŞI:

Tencereye şeker, su ve limon suyunu koyup yaklaşık 10 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Bir kap içine şeker ve yumurtayı koyup iyice çırpın ve köpük halini almasını sağlayın. Daha sonra yoğurt ve Ayçiçek yağını koyup hafifçe karıştırın. Unu, kabartma tozunu, portakal kabuğu rendesini ilave edin. Tatlı harcınız hazır. Tepsiyi Ayçiçek yağıyla yağlayıp tatlı karışımını dökün ve önceden 190 derece ısıtılmış fırında, üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin. Bir bıçak yardımıyla kare şeklinde kesin, ılık şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Hindistan cevizi serpip servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder