Mehmet Yalçınkaya Milli kültürümüz soğan
HABERİ PAYLAŞ

Milli kültürümüz soğan

Bu topraklarda patatesle birlikte anılan, her yemeğin olmazsa olmazı, annelerin evlatlarına “Önce soğanı kavuracaksın” diye anlatmaya başladığı Türk yemeklerimizin ana kraliçesidir soğan. Geçtiğimiz hafta patatesi ve özelliklerini anlatınca; bu hafta da soğan hakkında her şeyi konuşalım istedim.

Milli kültürümüz soğan

ZENGİN FAKİR AYIRT ETMEZ, HER MUTFAĞA GİRER

Soğan, yemek kültürümüze işlemiş ve en vazgeçilmez sebzelerimizden biridir. Bazılarımız ekmeğe katık ederken diğerlerimiz kavurmadan yemez. Menemen konuştuğumuzda bile “Soğanlı mı soğansız mı?” tartışmalarıyla günlerce sosyal medyada yer tutar ama soğansız yemeğimizin olmayacağı ortak noktamızdır. Zengin fakir ayırt etmeksizin herkesin mutfağına giren soğan, içeriğindeki B ve C vitaminleri, kükürt ve lif bakımından hayli önemlidir. İlaç sanayisinde etken madde olarak kullanılır. Bu çok özel sebze M.Ö. 2000’li yıllara kadar giden bir kökene sahip. 700’ü aşkın çeşidi vardır. Ülkemizin dışında en çok Çin ve Hindistan’da tüketiliyor. Soğan tüketiminde dünyada yedinci sıradayız. 2018’de yapılan araştırmalara göre ülkemizde 1.93 milyon ton soğan üretildi.

Haberin Devamı

SOĞAN KOKUSUNDAN NASIL KURTULURUZ?

Soğan bir nevi antioksidandır. Pek çok faydası olan soğan, pişmeden tüketildiğinde koku yapar. Soğan yedikten sonra ağız kokusunu gidermek için maydanoz veya karanfil çiğneyebilirsiniz. Elinizdeki kokunun gitmesi için ise bir miktar tuzla elinizi ovun. Yıkadıktan sonra soğan kokusu geçecektir.

Milli kültürümüz soğan

ALABALIK ABANT (1 PORSİYON)

MALZEMELER

  • 600 gr. alabalık
  • Bir adet domates
  • Bir adet yeşil biber
  • İki adet kültür mantarı
  • Bir adet soğan
  • Dört adet arpacık soğanı
  • 50 gr. un
  • 200 gr. tereyağı
  • 100 ml. ayçiçek yağı
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber

YAPIM AŞAMALARI

Alabalığı ayıklayın, iç organlarını ve kılçığını alın. Yıkayıp kurulayın. İç kısmına tuz serpip 15 dakika buzdolabında bekletin. Süre sonunda üzerine taze karabiber serpin ve una bulayın. Ön ve arka yüzeyini ayçiçek yağıyla kızartın. 100 gram tereyağını tavada eritin, soğanları ve yeşil biberi ekleyip kavurun. Domates ve mantarı ekleyip bir-iki dakika daha sotelemeye devam edin.

Süre sonunda kenara alın. Güveç kabının içerisine zeytinyağı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında ısıtın ve çıkartın. Isınan güvece balığı ve sotelenen sebzeleri yerleştirip üzerine 100 gram tereyağını ekleyin. Sıcak fırında 15 dakika pişirin ve hazır!

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder