Mehmet Yalçınkaya Osmanlı'dan günümüze bayram sofraları
HABERİ PAYLAŞ

Osmanlı'dan günümüze bayram sofraları

Osmanlı zamanında yemek hazırlıklarına bayramdan üç gün önceden başlanırdı. Saray mutfağı hummalı bir çalışmaya girer, hem halka hem de saray sakinlerine çok özel yemekler yapılırdı.

Saraydaki bayram sofralarının bazı vazgeçilmezleri vardı; kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu inciği… Baklavalar ve börekler özel tepsilerle hazırlanır ve kilerlerde muhafaza edilirdi. Etli ve zeytinyağlı yemekler bolca yapılır, şurup, şerbet veya hoşafla servis edilirdi.

Bayram yemekleri günümüzde de kültürümüzün vazgeçilmez parçalarından biridir. Ramazan sonrasında kurulan bayram sofralarında Osmanlı’dan günümüze yansıyan yemekler hâlâ sofraları süslemeye devam ediyor. Annelerimizin sarmaları, çorbaları ve tatlıları bu bayramın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

‘ESNAF’ KİTABIMDAN SİZE ÖZEL BAYRAM TARİFLERİ

Büyük bir heyecanla hazırladığımız ‘ESNAF’ kitabım, vazgeçilmez bayram lezzetleriyle dolu. Bayram sofralarınızı şenlendirmek için sizlerle iki özel tarif paylaşacağım. Biri yeni kitabımdan yeşil domates dolması, diğer ise MYK’nın en güncel yemeği olan çağlalı enginar… Sağlıkla, mutlulukla, afiyetle… Bayramınızı yürekten kutluyorum.

Osmanlıdan günümüze bayram sofraları

Çağlalı Enginar

Malzemeler:

  • Altı adet enginar
  • 200 gr. çağla
  • Beş-altı adet siyah üzüm
  • İki adet kuru soğan
  • Dört kaşık zeytinyağı
  • İki adet limon
  • İki çay kaşığı şeker
  • İki çay kaşığı tuz
  • Dereotu

 Yapılışı:

  •  Zeytinyağı eklediğiniz tavaya, enginarları, çağlaları ve soğanı ekleyerek kızartın.
  • Limon suyunu, tuzu ve şekeri ilave edin.
  • *İki su bardağı su ilave ederek yaklaşık 15 dakika pişirin.
  • Pişirme süresinin son beş dakikasında üzümü ilave edebilirsiniz.
  • Yemeği soğutup dereotu ile servis edin.

Osmanlıdan günümüze bayram sofraları

Yeşil Domates Dolması

Malzemeler:

  • 24 adet yeşil domates
  • Üç yemek kaşığı sadeyağ
  • İki adet soğan
  • Bir buçuk su bardağı su
  • Bir su bardağı pirinç
  • 400 gr. yağsız kıyma
  • Bir demet dereotu
  • 24 adet dolmalık domates içi
  • Bir kahve kaşığı tuz
  • Bir kahve kaşığı karabiber

Yağlı su için:

  • Beş yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Bir su bardağı su
  • Tuz

Yapılışı:

  • Domateslerin saplı üst kısmını bıçak yardımıyla kapak şeklinde kesin ancak tamamen kopartmayın.
  • İç kısımlarını kaşık yardımıyla alın, domates içlerini ayrı bir kap içinde kenarda tutun.
  • Tencerede sadeyağı eritip küçük doğranmış soğanları ilave edin, sararıncaya kadar kavurun. *Bir buçuk bardak suyu ilave edin, yıkanmış süzülmüş pirinci ekleyip pilav kıvamı alana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
  • Pirinç suyunu çekince kenara alın. İçine kıymayı, ince kıyılmış dereotunu, ince doğranmış domateslerin içleri, tuzu ve karabiberi ilave edip iyice karıştırın ve dolma harcınız hazır.
  • Önceden içlerini boşalttığınız yeşil domatesleri, hazırladığınız harç ile doldurun, saplı kapaklar alta gelecek şekilde tencereye dizin.
  • Tavaya ayçiçek yağını alın, bir bardak suyu ilave edin ve yeteri kadar tuz ekleyip yağlı su elde edin.
  • Hazır olan yağlı suyu dolmaların üzerine dökün, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık yarım saat pişirip servis edin.

Osmanlıdan günümüze bayram sofraları

Şeften not: Osmanlı döneminde kırmızı renkteki domatese ‘şeytan meyvesi’ dediklerini ve zehirli olduğuna inandıkları için yemediklerini biliyor muydunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder