Mehmet Yalçınkaya Ramazan'ın bereketi esnaf lokantalarında
HABERİ PAYLAŞ

Ramazan'ın bereketi esnaf lokantalarında

Esnaf kültürünün özünde paylaşmak vardır. Azın çoğu beslediği, olmayanın olanı kucakladığı, bir paylaşım kültürüdür. Ramazan ayında da önce iftarını bozan misafir doyurulur. Tüm misafirler ağırlandıktan sonra çalışan, iş veren ayrımı gözetmeden aynı sofrada birlikte iftar yapılır. Lokantaya geleni ağırlama, Anadolu’nun özünde de var olan ev sahipliği, emeğe saygı, çalışma kültürü, geçmişin esnaf ritüelindeki günümüz karşılığıdır.

Bereket mutfaktaki en az atıktır. Atmak günahtır. Artan yemekler değerlendirilir. Bereketi kaçmasın diye kar ve  zarar konuşulmaz, hem bir tevekkül içerir, şikayet edilmez. Bereket israfa karşıdır. Tüm bu ritüeller aslında Ramazan duygusunun tam karşılığıdır.

Haberin Devamı

Ramazanın bereketi esnaf lokantalarında

MYK’DA RAMAZAN

Yeni çıkacak ‘Esnaf’ kitabım ve bu ritüelleri içeren belgesel çalışmaları devam ederken, bir yandan sizlere şahane İstanbul semtlerini çağrıştıran, esnaf sıcaklığında, samimiyetinde ve lezzetinde menüler hazırladım. Ramazan’ın bereketi; birlikte olduğumuz sofralarda, en çok da gönül sofralarında, ailece yenilen yemeklerde, sahuru bekleyen anlarda gizlidir.

KALBİMİZİ NADASA ALDIĞIMIZ ÖZEL ZAMANLAR

Ramazan’ın ilk günlerinde sizlere yeni kitabımın devamı olarak yapmayı planladığım esnafın değişmeyen ritüellerini anlatan ‘Esnaf Belgeseli’ projemden bahsetmek isterim.

Ramazan ayları, hepimizin kendimizi arındırdığı, ailemizle birlikte sofralar kurmaya, bu sofranın birliğini ve dirliğini içselleştirmeye, nimetin kıymetini anlamaya, olmayanla paylaşmaya, kısaca içsel bereketimizi artırmak için kendimizi, kalbimizi nadasa aldığımız özel zaman dilimleridir. Bereketli, huzurlu, sağlıklı bir Ramazan dilerim.

ALA ZAHMAN ÇORBASI

(8 porsiyon)

Malzemeler:

  • Bir su bardağı kırmızı mercimek
  • İki yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Bir adet soğan
  • Dört su bardağı et suyu
  • Dört yemek kaşığı tereyağı
  • İki yemek kaşığı un
  • Tuz
  • Bir su bardağı su
  • Bir adet havuç (orta boy, tavla zarı doğranmış)
  • Bir adet patates (orta boy, tavla zarı doğranmış)
  • Bir adet taze yeşil kabak (tavla zarı doğranmış)
  • Karabiber
  • ¼ demet taze nane

Yapılışı:

  • Kırmızı mercimeği iyice yıkayıp süzün. Tencereye ayçiçek yağını ekleyip kızdırıp yıkanmış mercimekleri ilave edin, küçük doğranmış soğanları ekleyerek mercimekler sarı renk alıncaya kadar kavurun.
  • Dört bardak et suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Başka bir tencerede dört kaşık tereyağını eritin ve iki kaşık un ekleyerek altın sarısı oluncaya dek kavurun, pişen mercimeği ve tuzu ekleyin.
  • Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın. Küçük bir tencereye bir bardak su ekleyin. Önce tavla zarı şeklinde doğranmış havucu atıp yarım haşlayın. Daha sonra patatesi ekleyip yarım haşlayınca, taze kabakları ilave edin ve hepsini birlikte pişirin.
  •  Pişen sebzeleri suyuyla birlikte mercimek çorbasına ekleyin, bir taşım kaynatıp ocağı kapatın ve karabiber ilave edin. Son olarak ince doğranmış taze naneleri çorbaya ekledikten sonra karıştırıp servis edin.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder