Mehmet Yalçınkaya Serhat Doğramacı: Hikayem annemin bana satın alamadığı bir çikolatayla başladı
HABERİ PAYLAŞ

Serhat Doğramacı: Hikayem annemin bana satın alamadığı bir çikolatayla başladı

Bu hafta konuğum, MasterChef yolculuğunda inancı, disiplini ve istikrarıyla birinciliği hak eden Serhat Doğramacı. Ben; yeni jenerasyonun, bizim kuşağımızdan öğrendiklerinin rehberliğinde yepyeni devrimler yapabileceğine inanıyorum ve gençleri destekliyorum. Serhat, “Dünyayı değiştirmek istiyorum şefim!” dedi bana. Ben de “Haydi evlat, bol şans” diyorum.

Serhat Doğramacı: Hikayem annemin bana satın alamadığı bir çikolatayla başladı

MasterChef yarışmasındaki yolculuğundan başlayalım sohbete.

MasterChef’e katılmak en büyük hayalimdi. Elemelere katılmak için çok uğraştım. Kayıt için gerekli videoyu gönderdikten sonra geri dönüş yapılmadığını görünce izinsiz ve habersiz bir şekilde TV8 stüdyolarına gittim. Saatlerce bekledim, inat ettim ve yetkili bir kişi ile görüşmeden kanaldan ayrılmayacağımı söyledim. Son dakika sözleşme imzalamak istemeyen bir yarışmacı oldu ve bu benim için iyi oldu. Bu sadece şans değil, inandığım şey için verdiğim mücadele ve inatla bağlantılı bence.

Haberin Devamı

Birincilik hayatında neyi değiştirdi?

Şampiyonluktan sonra inanılmaz şekilde tanınırlığım arttı. İşinin en iyisi olan insanlara ulaşma, fikir alma ve sohbet etme fırsatım oldu. Bunu çok iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Hikayem, annemin bana satın alamadığı bir çikolatayla başladı. Ben, o çikolatayı hak edebilmek için çok çalıştım. Kendi çikolatamı alabilecek param olduğunda yaşadığım hissi anlatamam. O büyük emeği bir anda yiyip tüketmek istememiştim. Şampiyonluk hissi de aynı böyle. Büyük emek verdiğim bu başarıyı en iyi şekilde değerlendirmek istiyorum.

HİÇBİR FEDAKARLIK KARŞILIKSIZ KALMAZ

Yarışmadaki unutulmaz bir anını anlatır mısın?

Yarışmanın en önemli zaman diliminde nişanlımın babası vefat etti. Onun yanında olmam gerekiyordu ama o, benim için bu yarışmanın anlamını bildiğinden yarışmaya dönmem için ısrar etti. Bazen kalbiniz ve aklınız arasında kalabiliyorsunuz. Bu yolda yanınızda; elinizden tutan, kendinden çok sizi düşünen, gerçek sevgiyle bağlı olduğunuz biri olması çok değerli. Hayatının en büyük yasını yalnız üstlendiği için nişanlım Burcu Bakır’a minnettarım. Hiçbir fedakarlık karşılıksız kalmaz. Bunu hayatım boyunca unutmayacağım.

Haberin Devamı

Gelecek hayallerin neler?

Benim varoluş amacım gastronomi aracılığıyla iz bırakmak. Hayallerim için büyük riskler alırım. Amerika’da gece gündüz farklı mutfaklarda çalıştım. Deneyimlerimi kendi mutfağımızla harmanlayarak dünyaya açılacağım. Tüm bunları yaparken de sosyal fayda sağlamak istiyorum. İnsan eliyle değişen iklimin, toprağı gelecek kuşaklara bu verimlikte sunamayacağını hepimiz biliyoruz. Bu noktada ben de elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum.

Kendini beş yıl sonra nerede görüyorsun?

Suna Kıraç’ın kitabı gibi ‘Ömrümden Uzun İdeallerim Var!’ Kendimi ideallerim için savaşırken görüyorum. Mutfağımızı uluslararası arenaya taşımak için savaş vereceğim.

Hangi projeler üzerine çalışıyorsun?

Pandemi süresince bütün odağım sosyal mecralarda kaliteli işler yapmaktı. Büyük bir sosyal medya platformu için proje hazırlıyorum. Sadece sunumu için yaklaşık bir aydır kafa patlatıyoruz. YouTube için gastronomi içerikleri çekiyoruz. Pandemi bittikten sonra New York’ta güzel bir restoran konseptim var. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.

Haberin Devamı

Dünya fermente gıdalara yöneliyor. Senin bu konudaki yorumun nedir?

Normal saklama koşullarında ürünler, istisnasız bozulurken, fermantasyon işlemi uygulanan ürünler daha faydalı hale geliyor. Fermente işlemiyle ürünlerdeki yararlı bakteriler artıyor. Probiyotik özellikleri bağışıklık ve sindirime iyi geliyor. Bu yüzden, her mevsim taze ürüne ulaşamayan fine dining restoranlar için fermente gıdalar elzem haline geliyor.

O halde senden küçük bir tarif alalım.

Annem hem eski bir kimyager hem de fermente hastası, ondan aşırdığım fermente lahana tarifini vereceğim. Afiyet olsun.

Serhat Doğramacı: Hikayem annemin bana satın alamadığı bir çikolatayla başladı

SERHAT DOĞRAMACI’DAN FERMENTE LAHANA TARİFİ

  • Taze sütten yaptığınız yoğurdu süzüp suyunu alın.
  • Bir adet lahanayı ince ince doğrayın. Bir kabın içinde iki yemek kaşığı kaya tuzuyla beraber ovun ve bu işlemi oda sıcaklığında birer saat arayla üç saat tekrarlayın.
  • Lahanaları, suyuyla beraber steril bir kavanoza aktarıp bir fincan kadar hazırladığımız peynir altı suyunu koyun.
  • Üç diş sarımsak ekleyin ve üstünü geçecek kadar su ilave edin.
  • Güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında iki-üç hafta dinlendirin ve hazır!
Sıradaki haber yükleniyor...
holder