Mehmet Yalçınkaya Türk Mutfağı Haftası, Balıkesir Gastronomi Festivali ile başladı
HABERİ PAYLAŞ

Türk Mutfağı Haftası, Balıkesir Gastronomi Festivali ile başladı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle organize edilen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı haftası Balıkesir Gastronomi Festivali gerçekleşti. Bu etkinlik kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan önderliğinde gastronomiyle ilgili pek çok önemli konunun önemi vurgulandı.

Türk Mutfağı Haftası her yıl belirlenen bir temayla 81 ilde ve Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliklerinde, konsolosluklarda, yurt dışı müşavirlikler ve temsilcilikler aracılığıyla tüm dünyada tanıtım etkinlikleriyle kutlanacak.

Haberin Devamı

Bu etkinliklerde ‘Geçmiş, Gelenek ve Gelecek’ teması işlenecek. Ülke mutfağımızın lezzeti, toprağın bereketi ve köklü tarihimizle dünyada tanıtımına vesile olacak bu tarz etkinlikler bence çok değerli. Bu etkinlik kapsamında ‘Sıfır Atık’ vurgusuyla ben de bulundum. ‘Esnaf’ kitabımda da ‘değerlendirme yemekleri’ vurgusuyla altını çizdiğim sıfır atık konusunu yeniden gündeme taşımaktan çok memnunum.

Yaşadığımız dönem bizlere toprağın, üretimin değerini bir kez daha anlattı. Çiftçimizin büyük emek ve özveriyle ürettiği ürünün her zerresi çok değerli. İşte tam bu sebeple attığımız saplardan, köklerden çorba, salata ve pek çok farklı öğün oluşturmak bence çok kıymetli. Tüm ev hanımlarımıza, gastronomi emekçilerine kısaca mutfak ile ilgili herkese önerim: Atmayın, değerlendirin…

SUYA SAYGI YAŞAMA SAYGIDIR

İklim değişikliği ile ilgili yapılan farkındalık çalışmalarından biri de ‘Suya Saygı’ ile tekstil sektöründe başlayan az tüketim ve farkındalığı destekleyen markaların el birliğiyle yaptığı projeler. Sürdürülebilir moda anlayışını destekleyen, bu doğrultuda üretimlerini gerçekleştiren, yaşadığımız dünyanın yüzde 70’ini okyanusların kapladığı bilincinin altını çizen markalar, bir yandan da gastronomi alanında suyla en çok haşır neşir olan biz şefleri tetikliyor. Mutfakta üretirken yaptığımız tüketimi mercek altına alıp yeniden değerlendirmek durumundayız. Suya saygı yaşama saygıdır.

SU AYAK İZİMİZİ NASIL AZALTIRIZ?

  • Satın aldığınız ürün ne kadar uzaktan geliyorsa, su ayak izi de o kadar fazla demektir. Bu sebeple yerli üreticiden alışveriş yaparak doğaya pek çok yönden katkıda bulunabilirsiniz.
  • İşlenmiş gıda tüketiminizi azaltarak su ayak izinizi ciddi oranda düşürebilirsiniz.
  • Musluğunuz için su aeratörü kullanın. Bu, musluktan akan suyun havayla karışarak dengeli akışını sağlayan bir cihaz ve tükettiğiniz su miktarını büyük bir oranda azaltmakta.
  • Su borularınızı izole edin. Bu fazladan su harcamanızı engelleyecektir.
  • Gri su sistemiyle duş ve mutfak sisteminde suyu yeniden kullanarak su ayak izinizi azaltın.

Türk Mutfağı Haftası, Balıkesir Gastronomi Festivali ile başladı

YOĞURTLU SÜT KUZU KÜREĞİ

(BEŞ PORSİYON)

Haberin Devamı
  • 1,2 kg kemikli kuzu kol kürek
  • 2 yemek kaşığı sadeyağ
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 4 adet soğan
  • Tuz
  • 4 su bardağı su
  • 1/4 demet dereotu
  • 500gr süzme yoğurt.

YAPILIŞI

Yumurta büyüklüğünde doğranmış kuzu etlerini, dört kaşık sadeyağı, dörde bölünmüş soğanları ve yeteri miktarda tuzu bir tencereye koyun. Kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakikada bir karıştırarak pişirin. Soğan ve et, suyunu salıp çekince dört bardak suyu az az ilave edin ve kapağını kapatıp yaklaşık bir buçuk saat pişirin. Etler pişince ocaktan alın. Tencereye ince kıyılmış dereotlarını ilave edip karıştırın. Daha sonra yemeği tabağa alın ve üzerine çırpılmış yoğurt ekleyerek servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder