Mehmet Yalçınkaya Yazın sofrası hafiftir ama unutulmazdır

HABERİ PAYLAŞ

Yazın sofrası hafiftir ama unutulmazdır

Yaz geldiğinde mutfak da nefes alır. O ağır soslar, uzun pişirme süreleri, iç ısıtan çorbalar yerini ferahlığa, sadeliğe ve mevsimin en taze malzemelerine bırakır. Yazın en büyük ustalığı aslında dokunmamaktan geçer. Domates zaten güzelse, onu bir kaşık zeytinyağıyla buluşturmak yeterlidir. Yaz sofrası gösterişsizdir ama samimidir. Sahil kasabasında bir balıkçıda, yazlık evin balkonunda, piknik örtüsünün üstünde kurulabilir. Karpuz-peynir ikilisiyle başlayıp, zeytinyağlılarla taçlanır. Hafif olur ama asla eksik hissettirmez. Çünkü yazın özü sadeliktir. Mevsiminde yetişen her ürün, doğanın bize sunduğu en saf lezzettir. Taze fesleğen, limon, köz biber… Bu malzemeler fazla konuşmaz ama tabakta çok şey anlatır. Ve bilirim ki yaz akşamlarının lezzeti, güneş battıktan sonra başlar. Yazın mutfağı şov yapmaz, ruhu doyurur. O yüzden sofraya sadece yemek değil, anı da koymak gerekir. Afiyetle kalın.

Haberin Devamı

SAKIZ

Malzemeler (1 Porsiyon)

* Zeytinyağı 10 ml
* Sakızlı Beşamel Sos
* Un 10 gr
* Süt 100 ml
* Damla sakızı 1 gr
* Soğan 1/4 adet
* Tereyağı 15 gr
* Muskat cevizi az miktarda
* Karanfil 1 adet
* Defne yaprağı 1/2 adet
* Tuz
* Garnitür
* Merlot üzüm çekirdekli tuz 100 gr
* Kanlı kuzukulağı 1 yaprak
* Deniz ıspanağı 1 yaprak
* Mini roka 1 yaprak

YAPILIŞI:

Sakızlı beşamel sos için defne yaprağını karanfil yardımıyla soğana tutturun. Küçük bir tencereye alın, sütü ekleyip kaynatın. Ayrı bir tencereye tereyağını ve unu alıp kokusu çıkana kadar kavurun. Topaklanmaması için kaynayan sütü sürekli çırparak unun üzerine dökün ve en son tuzu ilave edin. Ilıması için kenara alın. Damla sakızını havanda döverek toz haline getirin ve zeytinyağıyla karıştırın. 60 dereceye indirgenen beşamel sosun içerisine ilave edin. Sonrasında ısısı 50 dereceye indirgenen sosun içine çok az tat verecek kadar muskat cevizini rendenin ince bıçaklı yüzeyiyle rendeleyin. Önceden ısıtıp zeytinyağı gezdirdiğimiz tavada yıkayıp kuruladığımız deniz taraklarının alt ve üst yüzeylerini ikişer dakika kızartın. Sulu kalmasına dikkat edin. Tuz ve taze çekilmiş beyaz tane biberle tatlandırın. Deniz tuzunu tavada ısıtın. Tabağa ısıtılan tuzu dökün. Üzerine ayrı bir tabak oturtup hazırlanan damla sakızlı beşamel sosunu ekleyin ve deniz taraklarını üzerine yerleştirin. Kanlı kuzukulağı, deniz ıspanağı ve mini rokayla servis edin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder