Memet Özer Çiftlik üretimi balıklar için harika tarifler
HABERİ PAYLAŞ

Çiftlik üretimi balıklar için harika tarifler

Değerli Posta okuyucuları, mutlaka farkındasınız bu sene de balık sezonu çok bereketli geçmiyor. Tezgahlarda hem çeşit az, hem de fiyatlar el yakıyor. Üstelik beslenme uzmanları ve doktorlar, haftada en az bir gün, hatta iki gün balık yememizi öneriyorlar. Hem yetişkinler için, hem de çocukların gelişimi için çok önemli bir besin olduğunu söylüyorlar. Tabii ben bir doktor değilim, bu yüzden işin sağlık boyutu ile ilgili ukalalık da yapmayacağım. Ancak benim yemeyi çok sevdiğim bir besin türü deniz mahsulleri. Bu hafta, fiyatları el yakmayan, hemen her markette ulaşabileceğiniz, çiftlik üretimi balıklarla ilgili, hem farklı hem de lezzetli tarifleri, sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi, levrek, mezgit, çinekop gibi balıklar ülkemizde üretiliyor. Tarifleri sizlerle paylaşırken hassas bir ürün olan balıkla ilgili pişirme tüyoları vermeye çalışacağım. Önce püf noktaları...

Haberin Devamı

-Asla balığınızı gereğinden fazla pişirmeyin. İçi kurur, lezzeti azalır, besin değeri kaybolur.

-Balıklar derili tarafından lezzetlendirilmezler. Bu yüzden, tuz, karabiber, ya da diğer baharatları etli tarafından balığa yedirmelisiniz. Ya da balığın derili kısmına bıçağınızla küçük çizikler atabilirsiniz.

-Balığınızı tavada az bir yağ ile sote ederek pişirecekseniz, mutlaka tavayı önceden ısıtın ve önce derili tarafı çıtır olana dek hiç çevirmeyin, sadece derisi tavaya tam olarak değebilsin diye üzerine hafifçe bastırabilirsiniz.

-Fırında pişireceğiniz zaman ise arada kontrol etmenizde fayda var.

-Balığın yanında, en iyi gidecek yan yemekler, güzel bir salata, patatesli tarifler ya da ıspanak, pazı gibi yeşil sebzeler olacaktır.

-Mutfaktaki balık kokusundan rahatsız oluyorsanız, bir cezve içinde biraz sirkeyi kaynatabilirsiniz.

BALIK BURGER

MALZEMELER

1 adet iri levrek veya mezgit (fileto çıkarılmış, kılçıksız, küçük küpler halinde)

3 adet hamburger ekmeği

1 yumurta sarısı

1 kaşık galeta unu

2 kaşık maydanoz (ince kıyılmış )

2 kaşık taze soğan (ince kıyılmış)

1/2 limon kabuğu rendesi

Tuz, karabiber

2 kaşık zeytinyağı

Haberin Devamı

Bulamak için un

EKSTRA MALZEME:

1/2 adet kırmızı soğan (halkalar halinde)

1 adet domates (ince halkalar halinde)

2 kaşık mayonez

6 adet kornişon (ince kıyılmış)

HAZIRLANIŞI

Hamburger ekmeklerinizi, ikiye bölüp fırında hafifçe kızartın. Bu arada levrek parçalarını mutfak robotunda iyice çekin. Bir kase içine alın. İçine, tuz, karabiber, maydanoz, taze soğan, yumurta sarısı, galeta unu ve limon kabuğu rendesini ekleyip yoğurun. Elinizle yassı köfteler hazırlayın. Köfteleri una bulayıp fazlasını silkin. Yapışmaz bir tavayı ocakta ısıtın. Zeytinyağı ekleyin ve köftelerinizin her iki tarafını yaklaşık 3’er dakika pişirip, kağıt havlu üzerine alın. Kıyılmış kornişonları mayonezle karıştırıp, kızaran hamburger ekmeklerinizin altına kalınca sürün. Üzerine köftelerinizi yerleştırın. Diğer malzemeyi de köftelerin üzerine yerleştirip servis yapın.

KAĞITTA OTLU ÇİPURA

MALZEMELER

1 adet iri çiftlik çipurası (temizlenmiş)

1/4 adet kuru soğan (piyazlık)

1 avuç maydanoz (kıyılmış)

1 avuç dereotu (kıyılmış)

Haberin Devamı

1 avuç taze soğan (kıyılmış)

1 adet defne yaprağı

1 diş sarımsak

1 adet limon

1 kaşık su

1 fincan zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tereyağı

Tuz, karabiber

Pişirme kağıdı

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Pişirme kağıdınızı musluğun altında biraz tutarak nemlendirin. Limonun yarısını ince dilimler halinde kesin. Yarısının suyunu ise zeytinyağı, tuz ve karabiberle iyice çırpın. Balığınızın üzerine ince kesikler atın. Ve zeytinyağlı karışım ile balığın başta iç tarafı olmak üzere her tarafını iyice ovun. Balığınızın içini geri kalan tüm malzemeyle boşluk olan kenarından doldurun. Balığın üzerine tereyağını ve bir kaşık suyu ilave edip, pişirme kağıdınızı yanlardan burarak kapatın. Üzerine bıçakla bir küçük delik açın. Önceden ısıttığınız fırında, balığınızın büyüklüğüne göre yaklaşık 20 dakika pişirin. Kağıdın içinde biriken lezzetli sıvıyı servis yaparken sos olarak üzerine gezdirebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder