Memet Özer Fırında bütün tavuk için harika tarifler
HABERİ PAYLAŞ

Fırında bütün tavuk için harika tarifler

Belki de tüm dünya mutfaklarının ve sofralarının en temel yemeklerinden olan, fırında bütün tavuk tarifleri vermek istedim. Önce biraz püf noktalarından bahsedip sonra tariflere geçelim. Afiyet olsun.

Cinsine göre değişse de, tavuğun pişme süresi önceden ısıtılmış fırında kilo başına 1- 1,5 saat arasındadır.

Başta fırını maksimum sıcaklığa getirip, 15 dakika sonra dereceyi 190’a getirmek ve son 10 dakikayı maksimum derece ile tamamlamak genelde mükemmel sonuç verir.

Tavuk derili tarafı üzerinden lezzeti içine çekmez. Bu yüzden derisinde bir delik açıp, tuz ya da baharatları elinizi o delikten içeri sokarak tavuğa masaj yaparak yedirebilirsiniz. Bunu baharatlı yumuşak bir tereyağı ile yapmak mükemmel sonuç verir.

Haberin Devamı

Tavuğu fırınlarken altına aromatik sebzeler yerleştirmek, tavuğun lezzeti ve yapacağınız sos için büyük katkı sağlar (soğan, havuç, kereviz sapı, sarımsak ya da pırasa)

Yine bu aromatik sebzelerin üzerine tavuğa değmeyecek şekilde 1 parmak su koymak, oluşacak buharla tavuğunuzun kurumasını önler.

Tavuğunuzu aromatik sebzelerin üzerine derili kısmı üstte olacak şekilde yerleştirin.

Tavuğu fırınlarken ayaklarını sıkıca bir iple bağlamak tavuğun şeklinin bozulmasını önler.

Tavuğun yanında garnitür olarak fırınlayacağınız en lezzetli sebzeler ince kabuklu taze patates ve havuçtur. Yalnız bunları ilave ederken, pişme sıraları önemlidir.

Patatesler için yarım saat, havuçlar içinse 40 dakika yeterli olacaktır.

Eğer evinizde bir mutfak enjektörünüz varsa, erimiş tereyağın içine tuz ve baharat ilave edip tavuğunuzun içine enjekte edebilirsiniz.

Taze baharatlar da tepsinin içine ekleyeceğiniz ekstra tatlardır (taze kekik, defne yaprağı, biberiye, adaçayı gibi )

Salamura edilmiş uzak doğu usulü tavuk

MALZEMELER

1 adet orta boy tavuk

1 bardak soya sosu

1 adet rendelenmiş soğan

3 diş ezilmiş sarımsak

1 bardak şeker

1/2 adet limon suyu

1 kaşık tatlı toz kırmızı biber

1 kaşık toz zencefil

1 çay kaşığı tarçın

1 tatlı kaşığı kimyon

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay bardağı sıvı yağ

karabiber

HAZIRLANIŞI

Derin bir tencere içinde tüm malzemeyi alın tavuğun üstünü geçecek kadar soğuk su ekleyin.

Haberin Devamı

İyice karıştırıp, üstü kapalı bir şekilde bir gece buz dolabında bekletin.

Çıkartıp dinlenmeye bırakın. Tavuğunuzu fırının ızgaralı olan tepsisinin üzerine altında başka bir tepsi olacak şekilde yerleştirin.

Salamura malzemesini tavuğun üzerine sürün.

Önceden 200 derece ısıtılmış fırına yerleştirin.

Her 15 dakikada bir, üzerine salamura malzemesinden sürerek fırınlayın.

Dereceyi 180’e düşürüp bir saat daha pişirin. Tekrar salamura malzemesinden sürün.

Yaklaşık bir yarım saat daha pişirin. Dinlendirerek servis yapın.

Mantar sosunda fırında tavuk

MALZEMELER

1 adet orta boy tavuk

2 kaşık tereyağı (oda sıcaklığında)

3 diş sarımsak rendesi

1 kaşık kekik

1 kaşık tatlı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı pul biber

3 kaşık zeytinyağı

1 kaşık domates salçası

1 kaşık biber salçası

2 çay bardağı su

4 adet kuru soğan

tuz, karabiber

MANTAR SOSU İÇİN

1 pk mantar (kalınca doğranmış)

1 adet soğan (yemeklik)

2 diş sarımsak (ince kıyılmış)

1 çay bardağı krema

Haberin Devamı

2 kaşık zeytinyağı

2 kaşık tereyağı

1 çay bardağı tavuk suyu

tuz, karabiber

FIRIN SOSU (GRAVY)

MALZEMELER

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 kaşık tereyağı

1 fincan krema

1 bardak tavuk suyu (soğuk)

1 tatlı kaşığı nişasta

Fırında pişen tavuğun, bıraktığı suyun süzülmüş hali

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Öncelikle bu sos tüm fırında tavuk tarifleriniz için ideal ve çok lezzetli bir yöntemdir.

Aynı tekniği fırında pişen kuzu, dana eti gibi tarifleriniz içinde kullanabilirsiniz.

Öncelikle yukarıda verdiğim tarifin, tepside kalan tüm suyunu süzün.

Bir tavada tereyağını eritip, salçaları hafifçe kavurun.

Soğuk tavuk suyunun içine nişasta ekleyip iyice karıştırın. Salçalı karışıma ilave ederek karıştırın.

Tepsiden süzdüğünüz karışımı ekleyip bir taşım kaynatın.

Çok koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.

En son krema ilave edip bir taşım kaynatarak fırında pişen tavuğunuz ile servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder