Geleneksel tatlara küçük dokunuşlar...

19 Temmuz 2015, Pazar 05:00
AA

Nohutlu ve bulgurlu yoğurt çorbası

MALZEMELER

* 1 bardak haşlanmış nohut

* 1 çay bardağı bulgur (yıkanmış)

* 1 adet soğan (küp şeklinde)

* 1,5 bardak yoğurt

* 1 yumurta

* 5 bardak tavuk suyu

* 1 kaşık un

* 2 kaşık zeytinyağı

* tuz, karabiber

ÜSTÜ İÇİN

* 2 kaşık tereyağı

* 1 kaşık nane

* 1 tatlı kaşığı pul biber

HAZIRLANIŞI

Tencerenize zeytinyağını alın. Soğanları ekleyip tuz ve karabiber serpin. Kısık ateşte yumuşayıncaya kadar soteleyin.

Bu arada bir kasede, un, yumurta ve yoğurdu iyice çırpın. Soğanların üzerine tavuk suyunu ilave edin. Kaynamaya bırakın.

Kaynayan çorbanıza nohut ve bulgurları ekleyip, 10 dakika kısık ateşte karıştırarak pişirin.

Daha sonra çorba suyundan 2 kepçe yoğutlu karışıma ekleyip çırpın. Bu işlem çorbanızın kesilmesini engeller.

Daha sonra yoğurtlu karışımı, kepçe kepçe, karıştırarak çorbaya ekleyin.

Karıştırmaya devam edin. Çorbanız koyulaşana dek kısık ateşte karıştırarak pişirin.

Çok koyu olursa sıcak su ekleyerek açabilirsiniz. Ayrı bir tavada tereyağı, nane ve pul biberi kızdırıp çorbaya ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Taze otlu mücver

MALZEMELER

* 3 adet kabak (rendelenmiş ve suyu iyice sıkılmış)

* 1 adet patates (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

* 1 kaşık un

* 1 adet yumurta

* 1 adet yumurta sarısı

* 5 sap taze soğan (ince kıyılmış)

* 3 kaşık ince kıyılmış maydanoz

* 3 kaşık ince kıyılmış dereotu

* 1 bardak ufalanmış lor peyniri

* 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)

* 5 yaprak ince kıyılmış taze fesleğen (varsa)

* 1 çay kaşığı kimyon

* tuz, karabiber

* Kızartmak için sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Öncelikle kabaklar ve patateslerin suyunun iyice sıkılmış olması önemli, mücverlerinizin kıvamının iyi olması için.

Tüm malzemeleri derin bir kasede iyice karıştırın. Bu arada yağınızı kızdırın. Yağınızın kızgın olması mücverlerinizin yağ çekmesini engelleyecektir.

Karışımınız fazla cıvık olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Karışımdan kaşıkla parçalar çıkartarak kızgın yağda altın rengi olana dek kızartın.

Çıkarttığınız mücverleri bir kağıt havlu üzerinde, fazla yağlarının süzülmesi için dinlendirin.

Hünkar beğendi

MALZEMELER

* 750 gr kuzu kuşbaşı (az yağlı ve sinirleri temizlenmiş)

* 1 adet iri soğan (yemeklik, soğanlarınız küçükse 2 adet)

* 2 diş sarımsak rendesi

* 1 adet kırmızı kapya biber (küp şeklinde)

* 3 adet çarliston biber (küp şeklinde)

* 2 adet domates (soyulmuş küp şeklinde)

* 1 tatlı kaşığı domates salçası

* 1 tatlı kaşığı biber salçası

* 2 adet defne yaprağı

* 1 adet kesme şeker

* 1 tatlı kaşığı un

* 1 bardak et suyu veya tavuk suyu

* 3 kaşık zeytinyağı

* 1 kaşık tereyağı

BEĞENDİ İÇİN

* 4 adet patlıcan

* 2 kaşık un

* 2 kaşık tereyağı

* 1 bardak süt

* 3 kaşık rendelenmiş dil peyniri

* 1 çay kaşığı muskat rendesi

* tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Etlerin üzerine tuz ve karabiber serpin. Tenceyi kızdırıp, zeytinyağı ekleyin. Etleri yüksek ateşte kavurup kenara alın. Tencerenin altını kısın.

Soğan, tereyağı, tuz, karabiber ve şekeri ekleyip, soteleyin. Biberleri ekleyip birlikte soteleyin. Un serpip biraz, salça ekleyip 5 dakika daha kavurun.

Domatesi ve et suyunu ekleyin. Kaynama noktasına gelince defne yaprakları ve etleri ekleyin. Az gelirse biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.

Ancak çok sulu olmamalı. Kısık ateşte etler iyice yumaşayıncaya kadar en az bir saat üstü kapalı pişirin.

Beğendi için patlıcanların üzerinde çatalla delikler açın. Ocak üzerinde közledikten sonra kabukları rahat soyulsun diye bir kaseye alın, streç filmle kapatın.

5 dakika sonra kolay soyulur. Bir tencerede tereyağını eritin. Un ilave edip rengi koyulaşmadan ama un kokusu çıkıncaya kadar kavurun.

Yavaşça soğuk süt ekleyip kısık ateşte iyice çırparak koyulaşana dek pişirin. Çok koyu olursa süt ekleyin. Pürüzsüz bir kıvama getirip, tuz, karabiber, muskat ve peyniri ekleyip altını kapatın.

Soyduğunuz patlıcanları kıyıp, karışıma ekleyin. Tabaklarınızın altına beğendi koyup üzerine etli karışımı ekleyerek servis yapabilirsiniz.

Tarçınlı ve karanfilli fırın sütlaç

MALZEMELER

* 1 litre süt

* 1 bardak şeker

* 1/2 bardak pirinç

* 1,5 kaşık mısır nişastası

* 1 adet yumurta sarısı

* 1 tatlı kaşığı vanilya

* 2 adet karanfil

* 1 adet çubuk tarçın

* 1 çay kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI

Sütten 1 bardak ayırıp nişasta ile çırpın, bekletin. Pirinçlerin üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyerek pişirin.

Pirinçler yumuşayınca süzün ve kalan süt, şeker, tarçın çubuğu, karanfille kaynatın.

Tarçın çubuğunu ve karanfilleri çıkarın. Kaynayan süte nişastalı karışımı yavaşça ekleyerek çırpın. Koyulaşana dek kısık ateşte pişirip pirinçleri ekleyerek ocaktan alın.

Ayrı bir kasede yumurta sarısını çırpın. Sütlaçtan 2 kepçe ekleyip çırpmaya devam edin. Kaplarınıza sütlacı paylaştırın.

Üst kısmına yumurtalı karışımdan ekleyin.

Üzerine çok az toz şeker serpin.

Bir fırın tepsisine sütlaçlarınızın yarısına gelecek kadar sıcak su koyup, sütlaç kaselerini yerleştirip, önceden 200 derecede ısıtılmış fırına atın.

Üstü kızarınca, soğutup servis yapın.

Kişisel verilere ilişkin aydınlatma politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Kişisel verilere ilişkin aydınlatma metnimizi inceleyebilirsiniz.