Memet Özer İftar sofralarınız için harika ve hafif tarifler
HABERİ PAYLAŞ

İftar sofralarınız için harika ve hafif tarifler

Değerli Posta okuyucuları, bildiğiniz gibi Ramazan ayı süresince sizlerle farklı ama lezzetli ve hafif iftar mönüleri paylaşmaya çalışıyorum. Geçen hafta da belirttiğim gibi, uzun süre aç kalındığından dolayı, mönülerin hem besleyici, hem de mevsim gereği hafif olmasına dikkat ediyorum.

Bu hafta da, bu tip bir mönü seçmeye özen gösterdim. Vereceğim çorba tarifi, mevsim için çok uygun, hafif ve çok lezzetli. Ana yemek, hamur işi ve et içerdiğinden diğer yan yemekleri sebze ağırlıklı seçtim.

Talaş böreğinin yanında kesinlikle cacık servis etmenizi öneririm. Hatta bence iftar ve sahur sofralarında olmazsa olmaz bir lezzettir cacık. Tatlı ise gerçekten çok hafif olan, Osmanlı saray mutfağının izlerini taşıyan hallatiye. İsterseniz bir top dondurma ile de servis edebilirsiniz.

Haberin Devamı

O zaman hepinize Allah kabul etsin deyip tariflere geçiyorum. Afiyet olsun...

BEŞAMEL VE DOMATESLE FIRINLANMIŞ PATLICAN

MALZEMELER

4 adet patlıcan (ince dilimlenmiş ve tuzlu suda bekletilmiş)

3 adet iri domates (kabukları soyulmuş patlıcan dilimleri inceliğinde halka doğranmış)

2 kaşık tereyağı

2 kaşık un

3 bardak soğuk süt (çok koyu bir beşamel istemiyoruz, gerekirse süt miktarını arttırabilirsiniz, akışkan bir sos kıvamında olmalı)

1 bardak rendelenmiş dil peyniri

1 tatlı kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI

Fırına dayanıklı derin bir güveç ya da cam kabın dibini zeytinyağı ile yağlayın. Bir tencerede tereyağını eritin. Un ilave edin ve karıştırarak 5 dakika kısık ateşte pişirin.

Daha sonra sütü yavaş yavaş ilave ederek bir çırpıcı ile devamlı çırpın. Pürüzsüz bir sos kıvamına gelene dek çırparak pişirin. Gerekirse biraz daha süt ilave edebilirsiniz.

En son tuz, karabiber ve muskat ekleyerek tatlandırın ve ılınmaya bırakın. Fırın kabınızın altına domatesleri dizin, tuz ve karabiber serpin. Üzerine patlıcanları dizin. Birkaç damla zeytinyağı damlatın tuz ve karabiber ekin.

Bu aşamada hazırladığınız beşamel sosla patlıcanların üzerini kaplayın. Peynir rendesi serpin. Tekrar gelişi güzel domates dilimleri yerleştirin. Tuz, karabiber ekin.

Haberin Devamı

Bir sıra patlıcan kaplayın. Zeytinyağı damlatıp tuz ve karabiber ekin. Beşamelle kaplayın. Peynir rendesi serpin. Üste bir kat daha patlıcan kaplayın. Zeytinyağı ile yağlayın. Tuz, karabiber serpin. En üste gelişi güzel 3-4 dilim domates koyup, önceden 180 derece ısıtılmış fırında en az 45 dakika fırınlayın.

SÜTLÜ KABAK ÇORBASI

MALZEMELER

3 adet kabak (irice küpler halinde doğranmış)

1 adet patates (irice küpler halinde doğranmış)

1 adet soğan (yemeklik doğranmış)

1 bardak süt

3 bardak (sebze suyu veya tavuk suyu, yeterli gelmezse su ilave edebilirsiniz)

2 kaşık labne peyniri

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 adet kesme şeker

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 avuç dereotu (kıyılmış)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde, zeytinyağı, tuz, şeker ve karabiber ile birlikte soğanlarınızı hafifçe öldürün. Daha sonra kabak ve patatesleri ilave edip yaklaşık 2 dakika çevirin.

Su ve sütü ilave edip sebzeleriniz yumuşayıncaya dek pişirin. Daha sonra blendere alın, labne peyniri, limon suyu ve dereotunu ekleyip püre haline getirin. Çok koyu olursa sıcak su ilave edebilirsiniz.

Haberin Devamı

HALLATİYE

MALZEMELER

1/2 bardak süt

1 su bardağı su

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı mısır nişastası

1 su bardağı pudra şekeri

1 küçük parça damla sakızı

ŞERBET

1 bardak su

3/4 bardak şeker

1 çay kaşığı limon suyu

2 kaşık gül suyu

İLAVETEN

Küçük küpler halinde doğranmış mevsim meyveleri.

HAZIRLANIŞI

Malzemeler bir tencereye alınır. Devamlı çırpılarak bir su muhallebisi yapılır. Orta boy cam bir kasenin tabanı suyla hafifçe ıslatılır. Kaynayan muhallebimiz bir süzgeçten geçirilerek yaklaşık 2 cm kalınlığında olacak şekilde cam kaseye dökülür.

Ilındıktan sonra iyice sertleşene kadar buzdolabında bekletilir. Şerbet kaynatılır ve buzdolabında soğutulur. Bu arada mevsim meyveleri küpler halinde doğranır. Soğuyan muhallebi de küpler halinde kesilir.

Bir bardak içine muhallebi ve meyve küpleri yerleştirilir. Üzerine şerbet gezdirilir. Dilerseniz dondurma ile birlikte servis edilir.

ETLİ VE BEZELYELİ TALAŞ BÖREĞİ

MALZEMELER

300 gr çok küçük doğranmış kuzu kuşbaşı

1 adet soğan (yemeklik doğranmış)

1 adet domates (küp doğranmış)

3 adet sivri biber (ince doğranmış)

2 diş sarımsak (ince doğranmış)

1 çay kaşığı sirke

2 adet defne yaprağı

1 kaşık biber salçası

1 adet orta boy havuç (çok küçük küpler halinde)

1 avuç bezelye

1 çay bardağı su

2 kaşık zeytinyağı

1 kaşık tereyağı

1/2 adet kesme şeker

2 yumurta sarısı

8 adet milföy hamuru

Tuz, karabiber

İsteğe göre çörek otu (üstüne serpmek için)

HAZIRLANIŞI

Tencerenizi iyice kızdırın. Etlerinizin üzerine tuz ve karabiber serpin. Zeytinyağı ilave ettiğiniz kızgın tencerede etlerinizin her tarafı kahverengi oluncaya kadar kavurun.

Etleri kenara alın. Altını kıstığınız tencere içine tereyağı ilave edin ve soğanlarınızı ekleyin. Tuz, karabiber ve şekeri ekleyip yaklaşık 5 dakika pişirin. Daha sonra, havuç ve sivri biberlerinizi tencereye alın.

3 dakika daha karıştırarak pişirin. Salça ekleyin, 3 dakika daha kavurun. Sirke ekleyin, ardından domatesleri ilave edin, 5 dakika daha kavurun. Suyu ekleyin.

Kaynama noktasına geldikten sonra etleri ve defne yaprağını ekleyin. 15 dakika bu şekilde ağzı kapalı olarak pişirin. Daha sonra bezelyeleri ilave edin ve kısık ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirin.

En az 45 dakika daha sürmeli bu işlem. Su çok azalırsa sıcak su ekleyebilirsiniz, ancak dikkatli su koyun çünkü harcımızın koyu kıvamlı olması önemli. Pişen harcınızı ılınmaya bırakın.

Bu arada fırınınızı 190 derecede ısıtın. Bir fırın tepsisi içine yağlı kağıt serin. 4 adet milföy hamurunu kağıdın üzerine yerleştirin. Hamurların 4 kenarına 1 kaşık suyla beraber çırptığınız yumurta sarısını sürün.

Hamurların ortasına etli harcınızdan koyun. Üstlerine diğer hamur parçalarını yerleştirin ve kenarlarını iyice bastırın. En üstüne tekrar yumurta sarısı sürüp dilerseniz çörek otu ya da susam serpin. Hamurlarınız altın rengi olana dek fırınınızda pişirin.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

MALZEMELER

500 gr taze fasulye (baş kısımları alınmış, kılçıkları iyi temizlenmiş)

2 adet soğan (yemeklik doğranmış)

2 diş sarımsak (ince doğranmış)

2 adet iri Çanakkale tipi domates (küp, küp doğranmış)

4 adet kesme şeker

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı limon suyu

1/2 çay bardağı su (eğer suyunu çok çeker ve fasulyeleriniz yumuşamazsa sıcak su ilave edebilirsiniz)

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir tencere içinde, zeytinyağı ile birlikte, tuz, karabiber, şeker ekleyerek soğanlarınızı hafifçe öldürün. Domatesleri ekleyin, 3 dakika daha pişirin. Fasulyeleri, limon suyunu ve suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Fasulyeleriniz yumuşayıncaya kadar pişirin. Talaş böreğinin yanında ılık olarak servis yapın.

(21.07.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder