Memet Özer Lezzet ve fayda mucizesi yumurta!
HABERİ PAYLAŞ

Lezzet ve fayda mucizesi yumurta!

Bu hafta mucize besin maddesi yumurtanın farklı tekniklerle pişirildiğinde nasıl müthiş sonuçlar doğuracağını ispatlayan, püf noktalarına da değindiğim tarifler vermek istedim. Önce mükemmel yumurta pişirmek için bilinmesi gereken püf noktaları, sonra tarifler. Afiyet olsun...

Kahvaltı sofraları için, rafadan yumurta kaynamış su içinde 3 dakika, içi kayısı yumurta 6 dakika, güzel bir katı yumurta 9 dakika pişirilmelidir.

Çiğ ve yarı pişmiş yumurta tereyağı ile birleştiğinde tüm Fransız mutfağı soslarının ana malzemesidir.

Haberin Devamı

Pişme işlemi sonrasında mutlaka pişirmeyi sonlandırmak için yumurtalar soğuk su içinde bekletilmelidir.

Sahanda yumurta ya da menemen yaparken en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri, yumurtanızı gereğinden fazla pişirmemenizdir.

Sahanda yumurta yaparken, beyazının pişmiş, sarısının kayısı kıvamında olmasını istiyorsanız, kapaklı bir tava kullanmaya özen gösterin.

Mükemmel omletin sırrı çok iyi çırpılmış yumurtadır. İyi havalandırılan yumurta çok daha iyi kabarır.

Yumurta; tüm dünya mutfaklarında çiğ, yarı çiğ, ısıtılmış ya da suda pişirilmiş olarak, soslarda ve tüm pastacılık tekniklerinde ana malzemedir.

Şimdi vereceğim tarifler tüm bu teknikleri içermektedir.

Orijinal soslu sezar salatası

MALZEMELER

1 kase iri kıyılmış marul

1 bardak küp şeklinde kruton ekmek

Bir avuç traşlanmış parmesan veya eski kaşar peyniri

SOS İÇİN

1 adet konserve ançuez (isteğe bağlı)

1 dolu yemek kaşığı Fransız tipi hardal

1/2 adet limon suyu

1 diş sarımsak rendesi

2 adet otuz saniye kaynamış suda bekletilmiş yumurta sarısı

2 kaşık rendelenmiş parmesan veya eski kaşar rendesi

1 tatlı kaşığı sirke

1 tatlı kaşığı worcester sos (ya da 1 tatlı kaşığı bal)

1/2 bardak zeytinyağı

tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Derin bir kase içinde ançuezi tuz ve karabiberle birlikte çatalla ezin.

Zeytinyağı hariç diğer tüm sos malzemesini iyice çırpın.

Daha sonra zeytinyağını yavaşça ve çırparak boza kıvamına gelene dek ekleyin.

Gerekirse biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz.

Marulları sosa ekleyerek yedirin. Kruton ekmek ve traşlanmış peynirle servis yapın.

Haberin Devamı

ÇİLEK SOSLU YUMURTA BEZE

MALZEMELER

8 adet yumurta beyazı

6 yemek kaşığı pudra şekeri

1 çay kaşığı tuz

ÇİLEK SOS İÇİN

400 gram dörde bölünmüş çilek

1 kaşık tereyağı

1 tatlı kaşığı nişasta

2 kaşık şeker

yarım portakal suyu (taze yoksa hazır da olablilr)

1 tatlı kaşığı vanilya

1 çay bardağı krema

HAZIRLANIŞI

Yumurta beyazlarını tuz ve şeker ile birlikte katı hale gelene kadar, yaklaşık onbeş dakika çırpın.

Kıvamı kaseden dökülmeyecek kadar katı olmalı.

Bir sıkma torbası ya da kaşıkla porsiyonluk, fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirin.

Önceden 180 derece ısıttığınız fırında yaklaşık yarım saat pişirin. Ilınmaya bırakın.

Çilek sos için tereyağla birlikte çileklerinizi tavaya alın. 3 dakika soteleyin. Üzerine şeker serpin.

Portakal suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatın. Suyun içinde nişastayı çözün, vanilyayı da ekleyip çilekli karışıma ilave edin.

İki dakika bu şekilde pişirin. Kremayı ekleyin karıştırıp altını kapatın. Soğutun.

Soğuyan porsiyonluk bezelerinizin ortasına bastırarak ezin. İçine çilek sosu doldurarak soğuk servis yapın.

Haberin Devamı

Dilerseniz taze naneyle servis edebilirsiniz.

Çılbır yumurta eşliğinde sebze mücver

MALZEMELER

3 adet yumurta

2 adet kabak (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

1 adet patates (rendelenmiş ve suyu sıkılmış)

5 sap taze soğan (ince kıyılmış)

1 avuç kıyılmış maydanoz

1 avuç kıyılmış dereotu

1 avuç kıyılmış taze nane

2 yemek kaşığı un

1 yumurta ve 1 yumurtanın da sarısı

3 kaşık çökelek peyniri

1 tatlı kaşığı pul biber

tuz, karabiber

kızartmak için sıvı yağ

çılbır yumurta için 3 kaşık sirke

HAZIRLANIŞI

1 yumurta ve 1 yumurta sarısı ile birlikte tüm mücver malzemesini derin bir kapta karıştırın.

Bir tavada yağınızı kızdırın. Mücver karışımınızı kaşıkla yağa dökün. Altın rengi olana kadar arkalı önlü kızartın.

Kağıt havlu üzerinde bekletin. Bir tencere içinde bolca su kaynatın.

Kaynama noktasına geldikten sonra içine sirke ve tuz koyun. Yumurtalarınızı sırayla kepçenizin içine kırın.

Fokurdamayan sıcak suyun içine kepçeyle yavaşça bırakın. Yaklaşık 3 dakika pişirin.

Bir kevgirle alıp kağıt havlu üzerinde dinlendirin. Mücverinizin üzerinde yumurtanızı hafifçe kesip sarısını akıtarak servis yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder