Memet Özer Yaz aylarının tatlı ve sulu lezzeti ŞEFTALİ
HABERİ PAYLAŞ

Yaz aylarının tatlı ve sulu lezzeti ŞEFTALİ

Tam da mevsimi gelmişken şeftaliden bahsetmemek olmaz. Kim hayır diyebilir ki olgun, sulu ve tatlı bir şeftaliye. Ben de bu hafta sizlerle hem hazırlaması çok zor olmayan hem de görsellik ve lezzet açısından harika, birbirinden farklı şeftalili tarifler paylaşmaya karar verdim.

İsmi peşmelba olan tarif, dondurma, krema ve şeftalinin buluştuğu bir kup aslında. Uluslararası ismi bu olduğu için ( peach melba ) ben de bu ismi kullanmayı tercih ettim.

Basit şeftalili pay ise gerçekten hem hazırlaması çok kolay hem de çok lezzetli. Onun da uluslararası ismi crumble. Şeftali ve peynirli krema ile doldurulmuş milföy hamurları da hem çok kolay hem de görsel açıdan müthiş.

Haberin Devamı

Şeftalili tart ise gerçek bir klasik. Şimdiden hepinize afiyet olsun diyor ve tariflere geçiyorum...

PEŞMELBA

MALZEMELER

2 adet şeftali (ikiye bölünmüş ve çekirdekleri çıkarılmış)

2 kaşık tereyağı (eritilmiş )

1 fincan şeker

1 bardak krem şanti

4 top vanilyalı dondurma

ÇİLEK SOS

1 bardak çilek (yıkanmış ve ayıklanmış)

1 yemek kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı vanilya

1 kaşık tereyağı

1 fincan su

HAZIRLANIŞI

Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Şeftalilerin üzerine tereyağı sürün ve şeker serpin. Yaklaşık 15 dakika fırınlayın. Çilek sos için çilekleri, suyu, şekeri, vanilyayı mutfak blenderindan geçirin.

İçinde tereyağı olan tavaya alın ve yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Şeftalileri çıkarın ve soğumasını bekleyin. Bir tabağın altına çilek sos döküp ortasına yarım şeftali yerleştirin. Üzerine dondurma, en üste krem şanti koyup dilediğiniz gibi süsleyin.

ŞEFTALİ İLE DOLDURULMUŞ MİLYÖF HAMURLARI

MALZEMELER

4 adet milföy hamuru

2 adet şeftali (soyulmuş ve ince dilimlenmiş)

1 kaşık toz şeker

Pudra şekeri (üstüne serpmek için)

Yumurta sarısı (milföy hamurlarının üstüne sürmek için)

KREMA

1 paket labne peyniri

100 ml krema

1,5 kaşık un

1/2 bardak şeker

1 yumurta

1 kaşık limon suyu

1 çay kaşığı vanilya

1 fiske tuz

Tüm krema malzemesini bir mikser ile iyice çırpın. Şeftali dilimlerini şeker ile ovun, bekletin. Fırın tepsiniz üzerine yağlı kağıt serin. Hamurlarınızı üzerine alın. Ortasına kremayı koyun ve şeftalileri de üzerine yerleştirin.

Haberin Devamı

Resimdeki gibi birleştirin. Biraz yumurta sarısı sürüp altın rengi olana dek önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Üstüne pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

ŞEFTALİLİ TART

KREMA

1 çay bardağı şeker

1,5 kaşık nişasta

1,5 kaşık un

3 yumurta sarısı

1 çay kaşığı vanilya

2 su bardağı süt

2 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı taze krema

1 yemek kaşığı pudra şekeri

1 fiske tuz

ÜST MALZEME

3 adet şeftali (soyulmuş ve dilimlenmiş).

Suyla açılmış şeftali reçeli (tanesiz, üstünü parlak gösterecektir)

HAMUR

1,5 bardak un

125 gr tereyağ (soğutulmuş ve küçük parçalara bölünmüş)

1/2 bardak pudra şekeri

1 yumurta

1 fiske tuz

1 kaşık buzlu su

250 gr temizlenmiş karides

Çeyrek dilimlenmiş limon

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı pul biber

3 diş sarımsak

2 dal maydanoz

HAZIRLANIŞI

Hamurunuzu mutfak robotunda da hazırlayabilirsiniz, çok daha kolay oluyor. Ama dilerseniz elde de yoğurabilirsiniz. Robota, un, tereyağı parçaları, pudra şekeri ve tuzu koyup 2 tur çevirin.

Haberin Devamı

Daha sonra yumurta ve suyu ekleyin. 2 tur daha çalıştırın. Un serptiğiniz tezgaha alın ve yuvarlayın. Streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin. Bu arada krema için, şeker, süt, un, nişasta,vanilya ve tuzu bir tencerede devamlı çırparak kaynatın.

Kaynadıktan sonra bir dakika daha pişirin ve altını kapatın. Yumurta sarılarını teker teker çırparak kremaya yedirin. Tereyağı ilave edin ve karıştırın. Kenarda ılınmasını bekleyin.

Başka bir kasede taze krema ve pudra şekerini koyulaşana kadar çırpın. Soğuyan krema karışımına bir kaşıkla yedirin. Tart kalıbınızı yağlayın. Hamurunuzu açın ve içine yerleştirin.

Tekrar buzdolabında 20 dakika bekletin. Fırınınızı 180 derecede ısıtın. Tart hamurunuzun üzerine bir fırın kağıdı koyun, üzerini kuru fasulye taneleri ile kaplayın (bu işlem hamurun kabarmasına engel olacaktır).

25 dakika pişirin. Üstündeki fasulyeleri ve kağıdı alın. 10-15 dakika daha pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya alın. Soğuyan tart hamurunun içine kremayı boşaltın ve yayın. Üstüne dilimlenmiş şeftalileri yerleştirin. Şeftali reçeli suyu ile parlamasını sağlayın.

(07.07.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder