Memet Özer Yılbaşı akşamınız için bir lezzet şöleni
HABERİ PAYLAŞ

Yılbaşı akşamınız için bir lezzet şöleni

Yılın şu son günlerinde 2013’e merhaba diyecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Benim için en güzel yılbaşı, sevdikleriniz ya da aileniz ile yenilecek uzun ve keyifli bir yemek olmuştur her zaman. Ama biliyorum ki, en zor olanı da ne pişireceğimize karar vermektir. Bu yüzden ben size, hem bugün hem de önümüzdeki pazar, evinizde rahatlıkla pişirebileceğiniz, çok lezzetli, sunumu güzel bir yılbaşı mönüsü hazırlamak istedim. Bugün ana yemek ve garnitürleri, haftaya ise tatlı ve çorba tariflerini sizler ile paylaşacağım.

Haberin Devamı

Önden hazırlık yapabilmeniz için ana yemekten başlamayı tercih ettim. Bildiğiniz gibi hindi pişirmek bir adet haline dönüştü. Fakat bütün bir hindiyi pişirmek hem uzun vakit alıyor hem de maliyetli. Benim bugün vereceğim tarif ise basit ama aynı zamanda yiyebileceğiniz en lezzetli ve sulu hindi göğsü tarifi olacak. Ve dilerseniz bu tarifi tavuk göğsü ile de hazırlayabilirsiniz. Evet lafı yine çok uzattık şimdi yemek pişirme zamanı...

FIRINDA SALAMURA EDİLMİŞ HİNDİ GÖĞSÜ

MALZEMELER

1 yemek kaşığı toz şeker

1 yemek kaşığı tuz

4 diş ezilmiş sarımsak

1 tatlı kaşığı soya sosu

1 tatlı kaşığı elma sirkesi

1 adet soğanın suyu

1 tatlı kaşığı limon suyu

5 dal taze kekik (yoksa kuru da olabilir)

3 dal taze biberiye

Pişirmeden önce Zeytinyağı Tuz, karabiber, kırmızı tatlı toz biber

1 kaşık tereyağı

HAZIRLANIŞI

Tüm malzemeyi derin bir kap içine alın, üstünü soğuk suyla doldurun ve iyice karıştırın. Daha sonra hindi göğsünü içine alın ve ağzını kapatıp en az 8, en çok 12 saat buzdolabında bekletin. Bu işleme salamura yapmak diyoruz ve özellikle hindi ya da tavuk gibi etlerde çok işe yarıyor. Göreceli olarak, daha yağsız ve lezzetsiz olan bölümlerin çok daha lezzetli ve sulu olmasını sağlıyor. Geldik pişirmeye, fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Hindinizi salamuradan çıkarın ve bir kağıt havlu vasıtası ile iyice kurulayın (artık su istemiyoruz, ıslak olması istediğimiz kızarmış tadı engeller).

Kurulanmış olan hindi göğsünün her tarafını zeytinyağı ile ovalıyoruz ve tuz, karabiber, kırmızı toz biber ile tatlandırıyoruz. Bir tavayı önceden ısıtıyoruz ve çok az zeytinyağı ilave ediyoruz. Hindinin iki tarafını altın rengi olana dek sadece bir kere çevirerek pişiriyoruz. Daha sonra fırın tepsisine alıp tereyağını da içine koyuyoruz. 15 dakika bu şekilde fırında bırakıyoruz.

Haberin Devamı

Daha sonra içine 1 kepçe kaynar su ilave ediyoruz. Ve üstüne bu karışımdan sürüyoruz. Arada kontrol ederek çok kurumasına müsaade etmeden hindi göğsünün büyüklüğüne göre yaklaşık 45 dakika fırında pişiriyoruz (gerekirse ilerleyen aşamalarda biraz daha sıcak su ilave edebilirsiniz). Pişen hindiyi ince ince dilimlemeden önce suyu içinde kalsın diye 10 dakika dinlendiriyoruz.

BADEMLİ BRÜKSEL LAHANASI

MALZEMELER

0,500 gr. Brüksel lahanası

2 kaşık zeytinyağı

1 bardak soyulmuş tuzsuz badem

2 diş çok ince kıyılmış sarımsak

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Brüksel lahanalarının sert yerlerini küçük bir bıçak vasıtası ile düzeltiyoruz. İçine tuz attığımız bol kaynar suda 5 -6 dakika haşlayıp, süzerek içinde buz olan soğuk su dolu bir kaba alıyoruz. Bir tavada zeytinyağı ile birlikte bademleri ve sarımsakları hafif kavuruyoruz. Süzdüğümüz Brüksel lahanalarını ilave ediyoruz ve birlikte çeviriyoruz. Tuz ve karabiberini ayarlıyoruz. Geniş bir kasede soframıza getiriyoruz.

Haberin Devamı

KESTANELİ VE KURU KAYISILI SAFRANLI PİLAV

MALZEMELER

1 bardak baldo pirinç (tuzlu suda bekletilmiş ve iyice yıkanmış)

1,5 bardak sıcak tavuk suyu

1 çay kaşığı safran ya da zerdeçal

1 avuç haşlanmış ve ikiye bölünmüş kestane

1/2 bardak iri doğranmış kuru kayısı

1/2 adet kuru soğan (çok minik doğranmış )

1 fiske tarçın

1 çay kaşığı kimyon

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet kesme şeker

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir pilav tenceresi içinde soğanları zeytinyağı ile birlikte öldürüyoruz. Daha sonra pirinçleri ilave edip saydamlaşana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Sonrasında suyunu ve diğer bütün malzemeyi ekleyip, ağzı kapalı olarak pişiriyoruz.

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SOSU

MALZEMELER

4 adet közlenmiş dolmalık ya da kapya kırmızı biber

1 kaşık biber salçası

1/2 adet orta boy kuru soğan (ince dilimlenmiş)

1 kaşık kırmızı toz tatlı biber

1/2 adet havuç (küçük doğranmış)

1 bardak tavuk suyu

1 kaşık zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 çay kaşığı toz şeker

1 kaşık tereyağı

Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

Bir sos tenceresi içinde zeytinyağını kızdırıp, soğan, havuç ve sarımsakları soteliyoruz. Daha sonra doğradığımız biberleri ve salçayı ilave ediyoruz. Bir müddet kavurduktan sonra, diğer tüm malzemeyi ekleyip, iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Bir el mikseri yardımı ile sos haline getiriyoruz. Gözünüze çok koyu kıvamlı gelirse sıcak su ilave edip açabilirsiniz. (daha pürüzsüz bir sos için son aşamada bir süzgeçten yararlanabilirsiniz)

(23.12.2012 tarihli Posta Karnaval'dan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder