Merve Tokaz Kars’ta 2.Gün: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü
HABERİ PAYLAŞ

Kars’ta 2.Gün: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü

Kars şehir merkezindeki bölgeleri ziyaret ettikten sonra ikinci günde durağım Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü oldu. Daha önce de bahsettiğim gibi şehirde hemen her noktaya yürüyerek ulaşabiliyorsunuz fakat Ani ve Çıldır şehir merkezinin uzağında yer alıyor. Bölgeyi gezmek isteyenler için günlük turlar düzenleniyor. Otellerde veya şehrin çeşitli yerlerinde asılı broşürler yardımıyla firmaları arayarak listeye adınızı yazdırıyor ve düşük ücretlerle Ani-Çıldır ve Sarıkamış gibi merkeze uzak bölgeleri bu küçük otobüsleri kullanarak gezebiliyorsunuz. Biz de sabah belirlenen saatte, kaldığımız otelin önünden bu araçlara binerek turumuza başladık.

Haberin Devamı

Tarihiyle tescilli bir miras: Ani Harabeleri

Kars’ta 2.Gün: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü

Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Arpaçay Nehri’nin kenarında yer alan Ani Harabeleri Kars şehir merkezinin 48km uzağında. Yaklaşık 1 saat süren yolculuğun ardından Ani Harabelerine ulaştık. 12TL ödeyerek biletinizi alıyor ve giriş yapıyorsunuz. Çıktığınız turun bu bölge için size tanıdığı süre de yaklaşık 2 saat oluyor.

3 bin yıllık geçmiş 23 farklı medeniyet

Kars’ta 2.Gün: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü

Yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve savaşlara tanıklık eden şehir “1001 Kilise Şehri” olarak da adlandırılıyor. Bu ismi almasının sebebi bu zamana dek yapılan kazılarda bölgede 40 kilise, şapel ve anıt mezarın bulunmuş olması. İlk yerleşimin bundan 3 bin yıl öncesine dayandığı şehir tarih boyu Sasaniler, Bizans ve Osmanlı başta olmak üzere 23 farklı medeniyetin yerleşim yeri olmuş. Ve her birine ait izleri bugün bile görmek mümkün. Nitekim Ani Harabeleri’nin yıllar süren kazı çalışmaları sonunda 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmesi de bunun en büyük kanıtı. Pek çok kişi soğuk olacağını düşünerek çok kalın giyinmişti. Fakat siz bu hataya düşmeyin. Çünkü bölge güneşe doğrudan maruz kaldığı için sıcaktı. Ayrıca antik şehir geniş bir alana yayıldığı için uzun mesafeleri yürümek durumunda kalıyorsunuz. Bu nedenle rahat ve ince kıyafetler giymeniz daha doğru bir karar olur. Tecrübeyle sabit.

Kartpostalları aratmayan manzarasıyla Çıldır Gölü

Kars’ta 2.Gün: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü

Ani Antik Kenti yolculuğumuzu noktalayarak Çıldır Gölü’ne doğru yola çıktık. Ortalama 1 saat sonra göle ulaştık. Araçlardan indiğimiz anda bizleri şiddetli bir rüzgâr ve dondurucu bir soğuk karşıladı. Ama ne olursa olsun gördüğünüz uçsuz bucaksız manzara her şeye değer. Çıldır Gölü çevresinde yalnızca bir restoran var. Bu restoranda Çıldır Gölü’nün simgesi haline gelen sarı balığı tattık. Genellikle kızartılarak servis edilen balık lezzetli ve doyurucuydu. Göl kışın tamamen donduğu için at arabası ve elektrikli kızaklar bulunuyor. Bizler elektrikli olanları tercih ettik. Dondurucu bir soğukta o güzel atların böylesine bir amaç için kullanılması üzücü. Bir hayvanın eziyetinden mutluluk duymak ne derece doğru, takdiri size bırakıyorum.

Haberin Devamı

Yolculuğumun sonuna geldiğimde duygularım tarifsizdi. Kars’ta insanıyla, doğasıyla ve tarihiyle ömrümde unutamayacağım anlara ve güzelliklere tanık oldum.

Tavsiyem gidiniz ve görünüz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder