Merve Tokaz Tam bağımsızlık ‘rüya’nın ötesine geçiyor
HABERİ PAYLAŞ

Tam bağımsızlık ‘rüya’nın ötesine geçiyor

Türkiye, 2020 yılının başından bu yana hem iç siyasette hem de dışarıda krizlerle mücadele etti. Suriye’deki çatışmalar, Libya’da yaşanan kriz ortamı ve özellikle son dönemde Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerilim sonrası tansiyonun epeyce yükseldiği bir dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen müjdeli haber ile en azından bundan sonrası için umut vadeden gelişmelerin yaşanacağını söylemek mümkün.

Türkiye karar alıcı olma yönünde ilerliyor

Tıpkı bugün Suriye ve Libya örneğinde olduğu gibi tarih boyunca dünya üzerindeki çatışmalara ve savaşlara bakıldığında her birinin arka planında enerji meselesi yatıyor. Belirli bölgelerdeki çatışmaların ana sebeplerinden biri, bu sahaların barındırdığı enerji rezervleri ve bunu kendi lehine kullanmak isteyen güçlü devletlerin, bölgeler üzerinde oynamaya çalıştıkları çeşitli oyunlar. Geçmişten bu yana Türkiye üzerinde de benzer oyunların oynandığı bir gerçek. Öte yandan günümüz uluslararası sisteminin yapısını, gücü elinde bulunduran merkez ülkeler ve bu güce bağımlı olan çevre ülkeler oluşturuyor. Türkiye’nin bu sınıflandırmada yarı çevre bir ülke olarak gücü elinde bulunduran devletler tarafından, ekonomik ve siyasi yaptırımlar yoluyla köşeye sıkıştırılmaya çalışılan bir ülke pozisyonundan uzaklaştığı bir döneme girdiğini söylemek doğru olacaktır. Özellikle son yıllarda Türkiye’nin savunma ve enerji konularında gösterdiği kararlı tutum ve kat ettiği mesafe ileri vadede hem içeride hem de dışarıda önemli ölçüde katkı sağlayacak iki ana husus olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

“Kötü komşu insanı mal sahibi yapar”

Türkiye tarihinde ilk kez tamamen kendi imkânlarını kullanarak tasarladığı Fatih sondaj gemisinin çalışmaları neticesinde Karadeniz’de Tuna-1 hattı olarak belirtilen bölgede 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi tespit etti. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, devam edecek sismik çalışmalar neticesinde bölgede yeni rezervlerin de bulunacağını ifade eden umut verici açıklamalarda bulundu. Hangi düşüncede olursak olalım bilmeliyiz ki bu gelişme ülkemiz açısından kritik önemde bir gelişmedir. Enerji, bir ülkeye sağlayacağı ekonomik getirinin yanı sıra dış politikada karar alma süreçlerinde doğrudan etkili husus. Bir ülkenin topraklarında ve kara sularında bulunan enerji rezervlerini tespit edebilmesi, bunları çıkaracak altyapı ve teknolojik imkânlara sahip olabilmesi bölgesel güç olabilmenin birincil yolu. Ancak Türkiye örneğinde olduğu gibi bu imkânları sağlamanın dışında bölgeye komşu ülkelerin de ne denli önem arz ettiğini Doğu Akdeniz örneğinde yakinen gördük. Eskilerin deyimiyle “kötü komşu insanı mal sahibi yapar.” Bu bölgede kendi kıta sahanlığımız ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalarak sürdürdüğümüz çalışmalar söz konusu olduğunda ne komşulardan ne de ittifak halinde olduğu ülkelerden en ufak desteği bulamayan Türkiye’nin bugün gelmiş olduğu nokta takdiri hak eden bir başarıdır. Bugün Karadeniz’de elde ettiğimiz bu başarıda kötü komşu faktörünün de etkili olduğunu söylemek herhalde yanlış olmayacaktır.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bölgedeki kararlı tutumu sürüyor. Unutmayalım ki hangi siyasi düşünceye sahip olursak olalım bu gelişme bu topraklar üzerinde yaşayan her vatandaş için ‘müjde’ olarak kabul edilebilecek bir gelişmedir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder