Merve Tokaz Turistik Doğu Ekspresi ile çok uzaklara
HABERİ PAYLAŞ

Turistik Doğu Ekspresi ile çok uzaklara

Ankara'dan başlayarak dağların, ovaların ve nehirlerin arasından Kars’a uzanan eşsiz bir yolculuk deneyimi Doğu Ekspresi. İlk seferini 1936 yılında yapmış olmasına karşın son birkaç yıldır Türkiye’nin dört bir yanından eksprese yoğun bir ilgi var. TCDD’de artan talep sonrasında 2019 yılından itibaren bu hatta Turistik Doğu Ekspresi’ni ekledi. Ben de nihayet bu deneyimi yaşama fırsatına kavuştum. Bizzat yaşamış biri olarak bu yolculukla ilgili her şeyi sizlerle paylaşacağım.

Neden Turistik Doğu Ekspresi?

Turistik Doğu Ekspresi ile çok uzaklara

Öncelikle şu soru işaretini gidermekte fayda var: Neden Turistik Doğu Ekspresi? Şöyle ki; Turistik Doğu Ekspresi’nin en büyük farkı seyahat şekliniz ve verdiğiniz ücret. Her iki tren de Ankara- İliç- Erzincan-Erzurum-Kars rotasını izliyor. Fakat Doğu Ekspresi’nde 25 saat süren kesintisiz bir yolculuk ile Kars'a ulaşırken turistik tren ile bu şehirlerde 2-3 saatlik duraklama süreniz oluyor. Bu sayede bir seferde 4 farklı şehri gezip görme fırsatını elde etmiş oluyorsunuz. Her iki trende de örtülü kuşetli olarak bilinen yataklı vagon seçeneği var. İki tren arasında birçok benzerlik olsa da ücret olarak ciddi bir fiyat farkı bulunuyor. Doğu Ekspresi bileti 78 TL iken Turistik Doğu Ekspresi 480 TL'den satılıyor. Tam anlamıyla keyif almak istiyorsunuz Turistik Doğu Ekspresi'ni tercih etmeniz çok daha tatmin edici olur.

Haberin Devamı

Bilmenizde fayda var

Turistik Doğu Ekspresi ile çok uzaklara

Ekspresin başlangıç noktası Ankara. Ben İstanbul’dan 7 saatlik bir otobüs yolculuğunun ardından Ankara’ya ulaştım. Ve trenin kalkacağı 15.55’e kadar Ankara’yı gezmek için de vakit yaratmış oldum. Tabii dileyenler 1 saatlik uçak yolculuğunu da tercih edebilir. Tren eski Ankara Garı'ndan hareket ediyor. Her vagonda iki kişilik yataklar var. Battaniye, terlik, çarşaf ve yastık gibi ihtiyaçlarınız TCDD tarafından karşılanıyor. Ve her biri gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz kadar temiz . Vagonda lavabo, ayna, buzdolabı ve masa bulunuyor. Tuvalet ihtiyacınızı her kompartımandan karşılıyorsunuz. Vagonların sıcaklıklarıyla ilgili de sıkıntı yaşanmıyor. İnce kıyafetlerle bile üşümeyeceğiz kadar sıcak.

Haberin Devamı

Yolculuktan önce küçük bir ihtiyaç listesi belirleyip alışverişe çıkmanızı tavsiye ederim. Çünkü tren hareket ettikten sonra 15 saat durmuyor. Bu gerçekten uzun bir süre. Trende restoran var fakat her ihtiyacınızı karşılayacak yeterlilikte değil. Özellikle kahve-çay gibi sıcak içecekler olmadan yapamıyorsanız mutlaka yanınızda termos ya da küçük bir ısıtıcı bulundurun. Çünkü trendeki restoranda sıcak su kısıtlı. Aklınızda bulunsun .

Kitaplar ve filmler unutulmasın

Turistik Doğu Ekspresi ile çok uzaklara

Trene bindiğiniz anda manzaralar yol boyu sizinle oluyor. Hava kararana dek gözlerinizi camdan alamıyorsunuz. Dilediğinizi yapmak için uzun saatleriniz olacağı için özellikle okuyacağınız kitapları ve izlemek isteyip fırsat bulamadığınız filmleri önceden belirleyin.

15 saat sonra bir sonraki durağım Erzincan olacak. Yarın da Erzincan’da yaşadığım ve gördüğüm her şeyi sizlerle paylaşacağım.

Beklemede kalın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder