Merve Tokaz Yüz yüze eğitime bir kez daha salgın arası
HABERİ PAYLAŞ

Yüz yüze eğitime bir kez daha salgın arası

Türkiye’de corona virüs vakalarının görüldüğü ilk günlerde alınan kararla okul kapılarına aylar sürecek kilitler vuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı 31 Ağustos’ta okulların açılmasına karar verdi vermesine ama kararın duyurulduğu tarihten itibaren açılmalı mı açılmamalı mı tartışmaları hiç dinmedi. Dün Bilim Kurulu toplantısında alınan kararla yüz yüze eğitime ikinci kez salgın arası verildi.

Çocuklarda etkileri kalıcı olabilir

Corona virüs salgınıyla birlikte tüketim alışkanlıklarımız, ilişki biçimlerimiz ve sosyal yaşamımız başta olmak üzere pek çok şey değişti. Tüm bunların yetişkinler üzerindeki etkilerini bir yana bırakalım. Bu süreçte kritik bir yaş grubu var ki onlar en temel hakları olan eğitimden yoksun kaldılar. Sözü edilen yaş grubu çocuklar ve eğitim olunca bu konunun ne denli hayati olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Nitekim benzer bir durum II. Dünya Savaşı sırasında yaşanmış ve o dönemde milyonlarca öğrenci okula gidememişti. Savaş sonrasında yapılan araştırmalar gösterdi ki eğitimden yoksun kalmanın etkisi kuşaklar boyunca devam etti. Benzer bir durumu bugün yaşıyoruz. O dönemin teknolojik şartları eğitimin başka türlüsünü mümkün kılmıyordu fakat günümüz başka bir eğitimi mümkün kıldı: Uzaktan eğitim. Milyonlarca veli, öğrenci ve öğretmen uzunca bir süre öncesinde hiç de tanışık olmadıkları bu modelle yola devam etti. Evler okullara dönüştü, odalar sınıflara, öğretmenler televizyonlara.

Haberin Devamı

Eğitimin geleceğini salgının seyri belirleyecek

Bu sürecin sonunda hem öğrencilerin hem velilerin hem de uzmanların aynı düşüncede birleştiği tek bir konu vardı: Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin yerini dolduramadı. Görüldü ki okul dediğimiz yer çocuklara yalnızca Türkçe, Matematik, Fen öğreten, dört tarafı duvarlarla çevrili bir yerden daha fazlası. Esasen okul sosyal hayatta nasıl ilişki kurulacağını, arkadaşlığı ve toplumsal değerleri kazandıran çok daha kapsamlı bir işleve sahip gelecek nesiller için. Her ne kadar yüz yüze eğitime hasret duyuluyor olunsa da salgın tehdidinin devam ettiği bir dönemde bilindiği gibi velilerin büyük çoğunluğu çocuklarını okullara göndermek konusunda çekimser ve olumsuz bir tutum içerisindeydi. Fakat dün alınan kararla milyonlarca ebeveynin yüreğine su serpilmiş oldu. Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye kararı üzerine Milli Eğitim Bakanlığı yüz yüze eğitimin 21 Eylül’de başlayacağını açıkladı. Buna göre eğitim 21 Eylül’e kadar uzaktan eğitim modeli ile devam edecek.

Haberin Devamı

Vaka sayılarının henüz 500’lü rakamlarda olduğu dönemde okulların kapatıldığını hatırlayacak olursak vaka sayılarında binin üzerini gördüğümüz bu günlerde okullarda yüz yüze eğitimin bir süre daha ertelenmesi kararının yerinde bir karar olduğu anlaşılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder