Mesut Yar Bir romantik komedi gelir ve...
HABERİ PAYLAŞ

Bir romantik komedi gelir ve...

Haberin Devamı

Eh Allah’a şükür dizi kaderi nedir az çok biliyoruz. Geçtiğimiz günlerde yeni başlayacak diziler arasında favori gösterdiğim “Aşk Yeniden” (FOX) salı gecesine “tepeden iner gibi” sıkı bir giriş yaptı... Kaçıranlar için “Aşk Yeniden”i neden izlemek gerektiğine dair bir analiz yapalım. Bir dizi ilk yayınında izleyiciyi nasıl ele geçirir ipuçları da içinde olsun... İzleyici ağası bol, ezilen kadını sıklıkla resmeden, hayat boyunca yanlış yapmış ve sonunda mutluluğu başka bir insanda bulmuş dramlardan sıkıldı, bu bir... “Aşk Yeniden”, sinemada çok iş yapan romantik komedi türünün ekrana getirilen en iyi örneklerinden biri olmuş.

“Poyraz Karayel” (Kanal D) kafası da bu tarza çok yakın ve o da zirveye oynuyor, bu iki... Ailece ekran karşısında izleyeceğiniz bir dizi bulmak mizah ya da dram yüklü olsun fark etmez, artık neredeyse mümkün değil, bu üç... FOX, Özge Özpirinçci ve Buğra Gülsoy’u geçmiş işlerinden alışık olmadığımız “komedi karakterleri” olarak hayatımıza soktu ve risk aldı. Risk almanın karne karşılığı pekiyi olunca buradan sonrası hep şenlik olur, bu dört... Komedi içinde dramın dibine vuran ya da dram içinde gülümsetmeye çalışan arada kalmış yapımlara prim filan yok artık. Ya ağlatacak ya da gülümseteceksin; bu da beş!

[[HAFTAYA]]

Alabora oldu çünkü...


“Sevdam Alabora” da (atv) önceki akşam ilk yayınını gerçekleştirdi. Açıkçası geçmişe dönülen sahnelerde kare başına bir trajedi düşüyordu ve kaderin sillesinin seriye bağladığı bir hikaye izleyiciyi ağır depresyona soktu... Açıkçası buna benzer bir kurgu “Paramparça” (Star TV) isimli dizide yapılıyordu, fakat oradaki matematikle bu dizideki matematik paralel gitmedi... Karakterlerin öyküsünü bugünün değil, yaşanmışın üzerinden anlatmak fikri parlaktı ama dizi geçmişe gömülüp kalınca bir parça düş kırıklığı yarattı... Sanırım yayıncı kanal işi aceleye getirip, daha üzerinde bir hayli çalışılması gereken bir “pilot” (deneme) bölümü yayına soktu... Eh, yayınlanan pilot olunca reytingler de uçtu gitti ama başka tarafa doğru; rakiplere yani! Sıkı bir iş için “ölü doğdu” tespitini yapmak beni vicdanen rahatsız ediyor. Ama durumun da başka izahı yok hani!

Asla Vazgeçmem boş geçmeyebilir!


Geçen hafta yeni başlayacak diziler arasında en yüksek şansı verdiğim “Asla Vazgeçmem” isimli dizi bu akşam Show TV ekranında görücüye çıkıyor... Açıkçası genel hatlarını ve ince dokunuşlarını Show TV Genel Müdürü Melis Civelek’in yaptığı bu diziye inanmak için birkaç neden var... Melis, bugüne kadar ekranda sıkı yol almış “Aliye”, “Bir İstanbul Masalı” gibi dizilerin kurgusunda söz sahibi. Kendi kaleminden çıkan ve zirvede kalmayı başarmış iki işi “Adını Feriha Koydum” ve “Güllerin Savaşı” gibi örnekler de önümüzde... Drama matematiğinden iyi anladığı için özellikle kadın izleyicinin ilgisini çekecek tüm sırları hikayelerin içine yerleştiriyor... Böyle düşününce oyunculuğunu çok samimi bulduğum Tolgahan Sayışman ve dizinin yapımcısına performanslarını dibine kadar göstermek kalıyor. Çünkü bu denklem tutarsa dizi de tutacak. “Yaşanıp görülmüşler” üzerinden gidersek mesele bu kadar basit!

Yeni saatinde sürpriz yapar mı?


Star TV, “Kardeş Payı” isimli diziyi 20.30’a çekti. Bu akşam dizinin bu alışılmadık saatteki ilk gösterimi. Sonuç ne olur, kestirmek zor. Ama şu kadarını söyleyeyim 22.00’de yayınlanırken aldığı performansın altında çıkacağını sanıyorum... “Kardeş Payı” izleyicisi kendini az çok belli ediyor. Dizi daha genç bir kitleye hitap ediyor. Son üç haftadır ilk beş program arasında yer alması kumandanın el değiştirdiği saatlere denk gelmesiyle de açıklanabilir... Eski kuşağın yeni mizaha yaklaşımındaki mesafe ya da ne bileyim mesela bir “Kurtlar Vadisi Pusu” (Kanal D) izleyicisinin alışkanlık konusundaki muhafazakarlığı “Kardeş Payı”nın kaderini belirleyecek, etkileyecektir. Bunun tam tersi olursa “Kardeş Payı” sonradan açılan bir fenomen olarak TV tarihine geçer ama negatif nedenler ortada işte... Neyse çok sevdiğim bir televizyoncu dostumun bol ironi içeren bir sözüyle yazıyı bitireyim. Affedersiniz ama “ölüyü fazla dürtmeyeceksin, ister istemez yellenir”...

Şapkaları önünüze koyun!


Salı reytinglerinde FOX’un “Aşk Yeniden” atağı, kanalların şapkayı önüne koyup düşünmesi için ciddi bir fırsattır... Açıkçası bu dizi hikayesi sakız gibi uzayan “Kaderimin Yazıldığı Gün” (Star TV), “Küçük Ağa” (Kanal D) ve kısmen “Filinta” (TRT 1) gibi rakiplerden iyi reyting çaldı. Ayrıca geçtiğimiz hafta yayına giren ve aslını aratan “Acil Servis”i (Show TV) tepetaklak etti. Hâl böyle olunca salı gecesini kaybetme riski olan Kanal D ve Star TV’nin acil eylem planı yapması gerekiyor. Mesela geçen yılın efsane reytinglere imza atan dizisi “Küçük Ağa” “nerede hata yapıyor?” düşünülmeli... Ya da bu yıl salı gecelerine zirveden giriş yapan “Kaderimin Yazıldığı Gün” dizisinin mürekkebi ne zaman tükenmeye başladı; tespit etmeli... Diğer diziler için söyleyecek lafım yok. Bundan böyle alabilecekleri reyting, önceki günün karnesinde duruyor. Onu kaybetmesinler yeter!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder