Mesut Yar Ekranda varoluş sorunsalı!
HABERİ PAYLAŞ

Ekranda varoluş sorunsalı!

Haberin Devamı

Reytinglerde izleyici grupları harflerle kategorize edilir. En makbul izleyici, tüm kategorileri bünyesinde toplayan total yani toplam izleyici grubudur... Bunun yanında reklam veren için önemli olan kategoriyi “ABC 20 üstü” olarak adlandırılan tüketici ağırlıklı izleyiciler oluşturur. Zaten ekranda ne varsa o kitleye hitap etmek için kurgulanmıştır... Bir de AB grubu izleyici vardır ki, biraz daha elit, biraz daha iyi gelirli ve biraz daha eğitimlidir. Bu grubun iftiharını alan işlere de saygınlık anlamında önem verilir. Tek başına AB’de uçup gitmek bir anlam taşımaz.

Önemli olan tüm kategoriler arasında makas farkı yaratmadan yaklaşık reyting rakamlarını tutturmaktır... Şimdi bu enformasyondan sonra üç kritik sorum var. Birincisi total izleyicide ilk on sıraya giremeyip AB grubunda ikinci olan “20 Dakika” (Star TV) başarılı mıdır? İkincisi AB grubunda varlık gösteremeyip toplam izleyicide zirveyi gören “Benim İçin Üzülme” (atv) başarılı mıdır? Üçüncüsü hem toplam izleyicide hem de AB grubu izleyicide makas yaratmadan zirveye oynayan “Muhteşem Yüzyıl” (Star TV), “Öyle Bir Geçer Zaman ki” (Kanal D), “Huzur Sokağı” (atv) başarılı mıdır? Ve bir de fazladan soru; “başarı nedir?”...

[[HAFTAYA]]

ALIŞTIRDIĞIN GİBİ...

“20 Dakika” (Star TV) için söylenecek çok şey yok. Senaristi Kerem Deren olunca ve Deren’in “Gece Gündüz”, “Ezel”, “Uçurum” gibi kült olmuş dizilerine bakınca mesele bana biraz yavan geliyor... Daha doğrusu Kerem Deren ve Pınar Bulut ikilisinden açık bir beklentim var; izleyiciyi ters köşeye yatırmaları. “Ezel” ve “Uçurum”da neredeyse dizinin iki sahnesinden biri şaşırtırken “20 Dakika” suyun akışına bırakılmış bir yaprak gibi dura döne ilerliyor... Biliyorum, mevcut fotoğraftan kimse mutlu değil. Biliyorum belki bu yüzden “Uçurum”un yönetmeni de diziye dahil edildi. Ama eksik kalanın ne olduğu konusunda kafalar berrak değil... Berraklaştıralım; sayın kalem, izleyiciyi terse yatır. Bunu her şeye rağmen yap. Öyle alıştırdığın bir kitle senden bunu bekliyor... Belki o zaman çok izlenmese de “20 Dakika” saygın bir iş olarak kültlerin arasında yerini bulur!

Aramızda kalamıyor!


Şu günlerde dikkatle izlediğim sabah işlerinden biri de tv8’de yayınlanan “Aramızda Kalsın” oldu... Pelin Çini ve Sacit Aslan ikilisi iyi bir hava yakaladı. Pelin sakin, Sacit Aslan gergin. Ekranda bir nevi iyi/kötü polis gibiler... O değil de her konuklarından bir manşet çıkarma ve hafta boyu bunu konuşturma meselesine takıldım ben. Bunu başarıyorlar... Ve doğal olarak beklenti yaratıp “bugün ne patlatacaklar?” diye ekrana mıhlıyorlar... Bilmiyorum sizin de dikkatinizi çekti mi?

O DA DÖNÜYOR!

Metin Uca nerelerde diye soranlara; çok yakında “Momentum” isimli bir yarışmayla ekranda olmaya hazırlanıyor... Yarışmaların altın çağında gözden kaçırılması beklenemezdi elbette. Hazır bilgiye rağbet artmışken, bilgeye de hürmet edilecektir. O hürmeti iki ay içinde bir büyük kanalda göreceğiz... Hangisi diye sormayın, az biraz sabredin, onu da açıklayacağım!

Afet Hoca’nın dönüşü...

Her şeyi bir kenara bırakalım Show TV’nin tanıtım filmlerini hazırlayan ekibi kutlayalım. Yıllarca kanalda döndürerek tekrar edilen “Hayat Bilgisi” isimli dizi tekrar yayınlanmaya başladı... İyi takipçiler bilir. Dizi bir tekrar kuşağını da FOX’ta tamamlamıştı. Şimdi yine ünlü olduğu yere Show TV’ye döndü ama insan tanıtımlarını izlediğinde eski değil yeni bölümleriyle karşımıza çıkıyormuş hissine kapılıyor... Afet Hoca, Panzer Emin, Pikaçu, Ortega filan derken her karakterini ezber ettiğimiz bir diziyi görsel bir illüzyonla yeni bir iş gibi sunabilen ekibi ben alnından öperim. Ne dersiniz?

Ayak aynı ayak mı?

“Arka Sokaklar”da (Kanal D) hangi bara gitseniz aynı şarkıyı duyarsınız. Murat Evgin albüm yapmak yerine şarkılarını çok izlenen dizinin satır aralarına yerleştirir... Bu yüzden yüzünü sık görmeseniz de sesi geldiğinde kafanızı bir şekilde o yöne çevirirsiniz. Evgin’in şarkılarında böyle bir ince hipnoz havası vardır... Şimdi Murat Evgin, okul marşlarından başlayarak gençlik ezgilerine kadar aynı hipnoz seansını “Bizim Okul” (atv) dizisi için hazırlıyor... Ayağı uğurlu adamlar vardır. Onlardan biridir de aynı zamanda. Ayağı uğurludur ki, müziğini yaptığı her dizi birkaç sezon görür. Bakalım ayak “Bizim Okul”da da aynı ayak olacak mı?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder