Mine Bozkurt Asla açık olmayan dükkan kapanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Asla açık olmayan dükkan kapanıyor

Kimseye yüzünü göstermedi, kimse gerçek adını bilmiyor, kimse yaşını bilmiyor! Eserleri rekor fiyata satılıyor ama alanlar gerçekte kim olduğunu bilmiyor.

Zenginden alıp fakire veren, modern zamanın Robin Hood'u Banksy’den bahsediyorum. Aykırı duruşuyla günümüzün en gizemli sokak sanatçısı.

Kim bu Banksy?

Popüler kültürün kahramanı olan Banksy'nin eserlerinin dünyanın neresinde ya da ne zaman ortaya çıkacağı belli değil. İngiliz medyası bile Banksy'nin kim olduğunu ortaya çıkarmak için peşinden çok koştu. Hatta Rob isimli birini Banksy olabileceğini de öne sürdüler. Tabi bunların hepsi boş çıktı. Banksy'nin kimliği hala gizemini koruyor.

Haberin Devamı

Asla açık olmayan dükkan kapanıyor

Banksy'nin yaptığı eserler 90'ların başlarında ortalara çıktı. Ancak anonim artistin markalaşan ismi 2000'lerde tüm dünyada duyuldu. Artık herkes Banksy'i tanıyordu.

Asla açık olmayan dükkan kapanıyor

Milyon dolarlık eserler

Yaptığı resimler milyon dolarlara satılıyor derken bir abartmıyorum. Zira 3 Ekim'de bir müzayedede açık arttırmaya çıkan ve İngiliz Parlamentosu'nu simgeleyen Devolved Parliament isimli tablosu tam 9.8 milyon sterlin (yaklaşık 12.3 milyon dolar) satılmıştı. Üstelik sadece 13 dakika sürdü bu açık artırma.

Asla açık olmayan dükkan kapanıyor

Banksy'nin altın kuralları

Banksy, eserlerinin gelirlerini sosyal sorumluluk projelerine harcıyor.

Bir eserin Banksy'ye ait olup olmadığını, verdiği politik mesaj ve agresif çizgilerinden anlayabilirsiniz. Stili kısaca şöyle; fazla asi, fazla yersiz, fazla anlamlı.

Banksy’nin eserlerinden telif ücreti almama gibi bir kuralı var. Eserlerini akivistlerin, sistem karşıtlarının, savaş mağdurlarının özgürce kullanmasına izin veriyor. Kısaca, resimlerinin herkes tarafından paylaşılmasını ve davasını tüm insanların duymasını istiyor.

Müşterilerin giremediği bir dükkan

Geçtiğimiz günlerde bir kartpostal firması, Banksy’nin eserlerini kullanmak istedi.

Halk sanatçısı Banksy ise, kar amacı güden hiçbir oluşumda adının geçmesini istemiyor. Hal böyle olunca ne yaptı dersiniz? Adının ticari haklarını korumak için kendine Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (Gross Domestic Product) adında dükkan açtı.

Asla açık olmayan dükkan kapanıyor

E Banksy bu, normal bir dükkan açacağını mı sanıyordunuz?

Bu dükkana kimse giremiyor, kimse bir şeye dokunamıyor. Sadece vitrinden seyredilen bu dükkanda, Banksy'nin eserleri online olarak satılıyor.

Haberin Devamı

Kendi resimlerinin yanı sıra, eserler arasında sahile vuran göçmenlerin can yeleklerinden yapılan paspaslar da var.

Banksy'nin bu hareketi, kapitalist düşünceye hem bir başkaldırı, hem de son derece zekiceydi. Ancak bu dükkanın da kapanma vakti geldi.

Asla açık olmayan dükkan kapanıyor

Banksy'nin 'asla açık olamayan' dükkanı, 2 haftanın ardından kapanıyor. Henüz ne kadar hasılat elde edildiği açıklanmadı.

Gayrisafi Yurtiçi Hasıla dükkanının geliriyle, Akdeniz'de göçmenleri kurtarmak için bir gemi satın alınacak.

Banksy'nin bir sonraki eserinin nerede ortaya çıkacağını merakla bekliyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder