Mine Bozkurt Türk dizileri eskiye döner mi?
HABERİ PAYLAŞ

Türk dizileri eskiye döner mi?

Bir zamanlar Avrupa Yakası vardı, Leyla ile Mecnun, Ekmek Teknesi vardı. Böyle dizilere hasret kaldım. Çok uzun zamandır Türk dizisi izlemiyorum. Evet Aşk-ı Memnu da izlemediklerim arasında. Yakın zamanda bu kaygımı arkadaşlarıma da dile getirdim. 'Ben televizyonda yayınlanan Türk dizilerini izlemiyorum' dedim ve bu konuda yalnız olmadığımı öğrendim. Silah, yasak aşk, podyumdan gelen kadın-erkek oyuncu (!), cinayet... Hepsini birleştir, işte sana Türk dizisi. Şimdi yazacağım yazı tamamen televizyon dizileriyle alakalı ve dijital platform ya da internet dizilerini bu konudan ayrı tutuyorum.

Haberin Devamı

Türk dizileri eskiye döner mi

Avrupa Yakası

Son dönemde kaliteli senaryo-kast bakından zayıf kaldığımızı, siz de fark etmediniz mi? Kemikleşmiş bir jön kesim var ve dizilerde sürekli o yüzler kullanılıyor. Şöyle bir mesele var ki, bu insanlar oyunculuktan gelen, sahne tozu yutan kişiler değil. Ya güzellik ya da model yarışmalarında birinci olan, çoğu iki kelimeyi bir araya getiremeyen kişiler. Peki birinci olunca n’oluyor?

Türk dizileri eskiye döner mi

Erkenci kuş

Derhal ABD’ye oyunculuk eğitimine gönderiliyorlar ve Türkiye’ye döner dönmez başrol oyuncusu oluyorlar. Oyunculuğun ‘o’sunu bilmeyen insanlar başrolü kapıyor.

Küçük yaşlardan beri tiyatro eğitimi alan, üniversitede oyunculuk oynayan kişiler tanıyorum. Bu insanlar henüz genç olmalarına rağmen yıllar boyu eğitim alan, onlarca oyunda rol alan insanlar. Ancak ne yazık ki, televizyonda gerçek oyuncu oynatmak yerine ‘manken’leri oynatmayı tercih ediyor yapımcılar. Sonuç olarak da ‘yılların oyuncuları’ para kazanmak için kafede çalışıyor, artan zamanlarında tiyatroda rol alıyor. Bu durum adil mi? Elbette değil.

Gerçekten bir oyuncu olmak güzelliğe/yakışıklılığa mı bağlı, yoksa iyi rol yapabilme yeteneğine mi?

Rol yapamayan oyuncular

Magazin sayfalarında sık sık adı çıkan, rol ‘yapamama’ yeteneği ile bilinen, yine bir güzellik yarışmasından çıkan cici bir kızımız var. Bu kızımız, ABD’lerden eğitimler mi almadı, yüzüne estetikler mi yaptırmadı, neler yaptırdı neler... Sonuç olarak her sezon bir baş rolü kaptı ve her sezon dizisi erken final yaptı. Oyuncu olmadığı belli olduğu halde yapımcılar neyi zorluyor merak konusu.

Haberin Devamı

Kast dışında bir de senaryoya gelelim. Yukarıda bahsettiğim gibi Türk dizilerinin senaryosu bellidir. Kadın, yasak aşk, silah, illegal işler... Türkiye'de Gülse Birsel dışında kaliteli bir senaryo yapan kaldı mı merak ediyorum.

Yabancı senaryolar uyarlandı

Şu an televizyona baktığımız zaman bu faktörler dışında kalan kaç dizi var? Mesela Mucize Doktor var. Onun da senaryosu bize değil, Korelilere ait.

Türk dizileri eskiye döner mi

Mucize Doktor

Arada iyi diziler de çıkıyor Allah'tan. Mesela Haluk Bilginer'in Agah Beyoğlu performansıyla Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandığı Şahsiyet dizisinin Meksika uyarlaması çekilecek. Ancak Şahsiyet televizyonda yayınlanmadı, kendisi bir internet dizisi.

Kısacası, televizyonda daha fazla kaliteli dizi izlemek istiyoruz. Yoksa uzun bir süre daha iyi dizilere hasret kalacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder