MRauf Ateş Kadınlarla ilgili 10 efsanenin sonu!
HABERİ PAYLAŞ

Kadınlarla ilgili 10 efsanenin sonu!

Marcus Buckingham, dünyanın önde gelen kişisel gelişim ve yönetim gurularından biridir. Bazı kitapları ‘en çok satanlar’ arasına girmiştir. Yeni kitabı geçenlerde elime geçti. ‘Find Your Strongest Life’ (En Güçlü Yaşamınızı Keşfedin) adlı kitabında, kadınlar hakkındaki ‘10 önemli efsaneye’ açıklık kazandırıyor, araştırmaları eşliğinde yeni açılımlar getiriyor.

Araştırması ABD’de yapılmış olsa bile, kadınlar açısından önemli mesajlar içerdiğini düşünüyorum:

* 1. Erkeklerin çok önemli bölümü, ‘kendilerinin ekmek parası kazanan’, kadınların ise ‘eve bakan’ olduğunu düşünür. 1977’de böyle düşünen erkeklerin oranı yüzde 74 idi, şimdi yüzde 42’ye geriledi.

Haberin Devamı

İyi meslekli kadın mutludur!

* 2. İyi eğitim, meslek ve iyi ücretin, kadınları mutlu ettiğine inanılır. 1.3 milyon kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırma, kadınların, 40 yıl öncesine göre erkeklere oranla daha az mutlu olduklarını gösteriyor.

* 3. Çocuklar, çalışan anneleriyle daha fazla vakit geçirmek ister. 1000 çocuğa bu soru yöneltildi ve sadece yüzde 10’u ‘daha fazla zaman’ yanıtını verdi. Üçte biri ise ‘daha az stresli ve yorgun’ anne talebini dile getirdi.

* 4. İş dünyasında kadınların daha düşük pozisyonlar üstlendiği söylenir. Oysa, çalışan kadınlarda yöneticilik oranı yüzde 37, erkeklerde ise yüzde 31 düzeyinde.

Kadın, kadın patronu sever!

* 5. Esnek çalışma saatlerinin kadınları işyerinde daha mutlu yaptığına inanılıyor. Ancak, araştırmalar, bunun kadının mutluluğu ile ters ilişkisinin olduğunu ortaya koyuyor.

* 6. Kadınlar, yine kadınlar için çalışmayı sever. Kadınların yüzde 40’ı erkekler için çalışmayı tercih ederken, sadece yüzde 26’sı ‘kadın patron’dan yana...

*7. Daha fazla boş vakitleri olsaydı, kadınlar daha az stresli ve mutlu olabilirlerdi. Ancak, araştırmalar, bunun erkekler için geçerli olduğunu ortaya koyuyor.

Birden fazla işi yürütürler!

* 8. Çocuk sahibi olmak kadınları mutlu yapar... Araştırmalar, evli ve çocuklu kadınların, evli ancak çocuksuzlara göre daha az mutlu olduklarını gösteriyor.

* 9. Kadınlar birden çok işi yürütebilir denir. Bu doğru değil. Birincisi, testler gösteriyor ki kadınlar, bu konuda erkeklerden önde değil. İkincisi, iki işi birden yaparken, IQ 10 puan düşer.

Haberin Devamı

* 10. Kadınlar, erkeklerden daha fazla ev işi yaparlar. İşte bu doğru. 17 saat kadınlar, 13 saat erkekler çalışıyor 1 haftada.

Toprak, hata yaptığına inanmıyor

Halis Toprak ile ilgili Ağustos ayında bir yazı yazmıştım. ‘Büyük holdingler listesine giren Toprak Holding nasıl battı’ başlıklı yazıda, dikkatimi çeken hataları sıralamıştım. Halis Bey, 3 ay ara ile çok uzun bir açıklama göndermiş. Kitap uzunluğundaki açıklamadan, benim kapsadıklarımla ilgili olanları, başlıklar halinde paylaşmak istiyorum. Şöyle diyor Halis Toprak:

* 1. İyi yöneticilerimin olmadığını savunmuşsunuz. Tam tersi çok iyi insanlarla çalıştık. Mahfi Eğilmez, Yener Dinçmen, Yıldırım Aktürk, Ertuğrul Kumcuoğlu ve Atalay Şahinoğlu gibi ülkemizin medarı iftiharları ile çalıştık.

* 2. En önemli özelliğimiz benim ortağım yoktur, yüzde 100 şirketler benimdir, halka açık değildir. Türkiye’de büyüklerin yüzde 99’unun ortakları vardır, hem de halka açıktır.

Haberin Devamı

* 3. Biz hiç hazır mal almadık. Evimiz dahil hepsini kendimiz yaptık. Yalnızca Eskişehir’e 18 fabrika yaptık.

* 4. Siz az yazmışsınız. 22 sanayi tesisinin yanı sıra 2 de turizm tesisimiz vardır. Bu büyük tesislerin ticari mağaza sayısı 101 adettir.

* 5. Yazınızda nerede hata yaptığımı yazmışsınız. Sırayla cevaplayayım: Birincisi, çocuklarım o tarihlerde yurtdışında çeşitli ülkelerde eğitim görmekteydiler. Aile bu nedenle bir arada değildi.

İkincisi, çok hızlı ve borçlanarak büyümedik. Tam tersi, Türkiye’de bizim gibi çok az miktarlarda borçlanan bulunmaz.

Üçüncü hatamın, ‘Toprakbank ile topladığı halkın mevduatını kendi parası zannetti, yatırımlarını bu parayla fonladı’ belirtmişsiniz. Biz Toprakbank’tan 40.6 milyon TL kredi kullandık. 2004 yılına kadar vadesi bitmiş olacaktı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder