Murat Çelik 2021 AB yılı
HABERİ PAYLAŞ

2021 AB yılı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen mesajlar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamaları, bu senenin Türkiye açısından ‘Avrupa Birliği (AB) yılı’ olacağını gösteriyor. Erdoğan geçen hafta (12 Ocak 2021) Ankara’da, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi ve Türkiye’nin Birlik ile ilişkileri yeniden rayına oturtmaya hazır olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı’nın bu mesajını ve AB-Türkiye ilişkilerinde yakın gelecekte neler beklenebileceğini diplomatlarla konuştum. Ben bu satırları kaleme alırken, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın da resmi ziyaret için Ankara’da olduğunu hatırlatayım.

Haberin Devamı

Dışişleri kaynaklarından aldığım bilgiler ışığında önümüzdeki dönemin gündemine dair şunları aktarabilirim…

Brüksel temasları önemli

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yarın Belçika ve aynı zamanda AB’nin başkenti Brüksel’e gidecek. Perşembe ve cuma günleri gerçekleşecek bir dizi üst düzey görüşme, Türkiye-AB ilişkilerinin yakın dönem yol haritasını da netleştirecek.

- Almanya Dışişleri Bakanı Maas’ın Ankara ziyareti de önemli bir gelişme. Geçen cuma Alman tarafından gelen ziyaret talebine hemen olumlu yanıt verildi ve Heiko Maas dün başkente geldi. Berlin ile iyi ilişkilerin Ankara-Brüksel hattına etkisi ve katkısı göz ardı edilemeyecek bir gerçek.

- Türkiye, AB ile ‘olumlu bir gündemle yeni bir sayfa açmak’ istediğini açıkça ifade etti.

- Yunanistan ile Türkiye arasında istikşafi görüşmelerin başlayacak olması da önemli konu başlıklarından,

Reform gündemi

- Türkiye’nin reform gündemi de AB tarafından yakından takip ediliyor. Ankara’da atılacak adımların, mevzuatta yapılacak değişikliklerin ilişkilerin seyrine doğrudan etki edeceğine şüphe yok.

- Reform Eylem Grubu (REG), mart ayında toplanacak. Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılacak REG toplantılarının yedincisine Hazine ve Maliye, Adalet, Dışişleri ve İçişleri bakanları katılacak. Grup en son 9 Mayıs 2019’da toplanmıştı.

Ve Ankara’nın beklentileri

AB ile ilişkilerin ‘olumlu gündemle iyileştirilmesi’ni hedefleyen Ankara’nın yapacaklarından öncelikli noktaları yukarıda aktardım. Ama bir de Türkiye’nin beklentileri var.

Haberin Devamı

Dışişleri kaynakları, ilişkilerin rayına oturması için AB’nin de yapması gerekenler olduğunun altını çiziyor.

- AB’den en önemli beklentilerden biri; beşinci yılına giren ‘18 Mart Mutabakatı’nın güncellenmesi.

- Türkiye’ye söz verilen ‘vize serbestisi’ konusunda henüz bir gelişme olmadı ve Ankara bu meselede de Brüksel’den olumlu bir adım bekliyor.

- Zirve toplantılarına Türkiye’nin davet edilmemesi uygulamasına son verilmesi de yine Ankara’nın beklentilerinden.

Ve tabii katılım müzakerelerinde ilerleme sağlanması...

Özetle Türkiye, ilişkilerde yeniden bir bahar havası yakalanabilmesi için, atacağı olumlu adımlara, AB’nin de iyi niyetli karşılıklar vermesini istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, perşembe ve cuma günleri Brüksel’de yapacağı görüşmelerde işte bütün bunları konuşacak muhataplarıyla.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder