Murat Çelik 75 milyar dolarlık hedefe büyük katkı
HABERİ PAYLAŞ

75 milyar dolarlık hedefe büyük katkı

Türkiye’nin üç bakan ve geniş kapsamlı iş dünyası heyetiyle katıldığı, DEİK bünyesindeki Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council’ın (ATC) 37’nci yıllık ortak toplantılarında, iki tarafının da önemli kazanımlar elde ettiği görüşmelere imza atıldı.

75 milyar dolarlık hedefe büyük katkı

Siyasi ve ekonomi tarafında yaşanan gerginliklerin aşılma noktasında iş dünyası temsilcilerinin de görüşlerini paylaştığı toplantıların sonunda DEİK Başkanı Nail Olpak ile TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, bir araya gelerek görüşlerini paylaştı.

Haberin Devamı

VERİMLİ TOPLANTI

Washington temaslarını değerlendiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, “Geçen hafta Cumhurbaşkanımız ile birlikte ABD seyahati öncesinde Rusya’ya gittik. Son zamanlarda çıktığımız seyehatler içinde en memnun olduğumuz görüşmeler gerçekleşti. Türkiye’den 27 firma ile gittik.

Başkan Putin ile 2.5 saat geçirdik. Tüm taleplerimizi ve sorunlarımızı anlatma fırsatı bulduk. Oradan ABD’ye geldik. Burada da çok etkili ve verimli görüşmelerimiz oldu” dedi.

Olpak ayrıca, Rusya ile 26 milyar dolar olan karşılıklı ticareti 100 milyar dolara, ABD ile 25 milyardan 75 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda iş dünyası olarak önümüzdeki dönemde çok çalışacaklarını ve yeni yöntemlerle bu hedeflere hızla ulaşmayı planladıklarını anlattı.

İKİ TARAF DA İSTEKLİ

“Biz bu konferansı yakın geçmişte iki defa iptal ettiğimiz için buraya gelirken stres seviyemiz üst noktadaydı. İki tarafın katılma isteksizliğinden dolayı iptal edilmişti. Bugünlerde sorunlarımız olmasına rağmen bu kez aksine iki tarafın da istekli olduğunu gördük” diyen Yalçındağ, şöyle devam etti: “İlgi gerçekten çok yüksekti.

Son 15 yılın en yüksek ilgisiyle karşılaştık. Konferansa 700 kişinin üzerinde katılım oldu. Türkiye’den üç bakanımızın üst düzeyde temsili önemliydi. ABD ve Türkiye taraflarında iki Başkanın birlikte belirlediği 75 milyar dolarlık ticaret hedefi sebebiyle bu etkinliğin stratejik önemi arttı.”

TARİHİ GÖRÜŞME

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi hatırlatıldığında, “Beyaz Saray görüşmesi konferansa başka bir değer kattı. Bakan düzeyinde Beyaz Saray’da bir Başkan ile yapılan ilk görüşmeye imza atıldı” ifadelerini kullanan Yalçındağ, “Ayrıca Washington’da çok farklı yerlerde görüşmeler de oldu. Aslında buraya gelirken çok umutlu değildim ama şimdi çok ümitliyim” dedi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder