Murat Çelik 9 günde devr-i alem
HABERİ PAYLAŞ

9 günde devr-i alem

Geçen haftayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kariyerindeki en yoğun tempolu seyahatini takip ederek, Amerika kıtasının güneyinde geçirdik. Toplamda 9 gün süren seyahatte, Çavuşoğlu ve beraberindekileri taşıyan özel uçak TC-IST, 32 bin 531 kilometre yol yaptı. Dünyanın çevresinin 40 bin 75 kilometre olduğunu düşünürseniz, neredeyse bir dünya turu… Gezinin 2 günü yolda geçti. Kalan 7 günde, 6 Latin Amerika ülkesini ziyaret ettik.

Hatta, giderken yolda yakıt ikmali yapılan Batı Afrika ülkesi Moritanya’da da diplomatik temas gerçekleşti ve 2 ülke arasında bir anlaşma imzalandı. Dönüşteki yakıt ikmaliyse, kıtanın kuzeyinde, Kanada’nın St. John’s kentinde yapıldı. Yani Moritanya ve Kanada’yı da sayarsak, 9 günde 8 ülke toprağına ayak bastık. Sadece Türkiye değil, muhtemelen bir dünya rekorundan söz ediyoruz.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ TEMPO

Ekvator çizgisinin üzerinde ve güneyinde gerçekleşti ziyaretler. Gittiğimiz ülkelerde mevsim sonbahardı. Saat farkı da Türkiye’den geride, kimi ülkede 6, kimi yerde 7, kimisindeyse 8’di. Resmi temaslar, sırasıyla Uruguay’ın başkenti Montevideo, Brezilya’nın önce Sao Paulo kenti sonra başkenti Brezilya, Ekvador’un başkenti Kito, Kolombiya’nın başkenti Bogota, aynı adlı başkentiyle Panama ve son olarak Venezuela’nın başkenti Karakas’ta gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 4 devlet başkanı ve 6 dışişleri bakanıyla görüştü. Uruguay, Ekvador ve Panama’ya ilk dışişleri bakanı ziyaretiydi. Uruguay, Brezilya, Kolombiya ve Panama’da 2’şer, Ekvador’da 3 ve Venezuela’da 7 olmak üzere toplam 18 anlaşma imzalandı Latin Amerika’da.

Gittiği her ülkenin önemli bir gazetesinde, o gün Çavuşoğlu’nun bir makalesi yayınlandı. Montevideo’da büyükelçilik binası, Sao Paulo’da ise başkonsolosluk ofisi açıldı. Maarif Vakfı’nın Bogota’da temsilciliği, Karakas’ta ise okulunun açılışı yapıldı. Gittiğimiz her yerde büyük ilgiyle izlenen Türk televizyon dizileri vesilesiyle Türkiye’ye olan ilginin yoğun olduğunu gözlemledik.

İHA VE İIHA’LAR

Savunma sanayii, gidilen her ülkede gündemdeki öncelikli başlıklardan biriydi. Özellikle Türkiye’nin ürettiği silahlı ve silahsız insansız hava araçları, yani İHA ve SİHA’lar. Bütün dünyada oyun değiştirici bir ürün olarak görülen bu teknolojik gücü, Latin Amerika ülkeleri de yakından takip ediyor.

Haberin Devamı

Hatta – Bakan Çavuşoğlu ya da kurmayları bu konudan bahsetmedi ama – Kito’daki meslektaşlarımdan aldığım bilgiye göre, Ekvador’da “İHA ve SİHA’ların kameraları binaların içini, duvarların arkasını gösterebilir mi?” sorusu gündemdeymiş.

Ülke genelinde çok büyük güvenlik sorunları yaşayan Ekvador’da, yönetim bazı cezaevlerinin kontrolünü kaybetmiş. İçine giremedikleri o hapishanelerde neler yaşandığını havadan görüp göremeyeceklerini araştırdıkları için soruyorlarmış bu soruyu. Ülkenin Venezuela sınırındaki uyuşturucu kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için de İHA ve SİHA istiyormuş Ekvador. Bu konuların gündeme geldiği Kito’dan ayrılmamızın ardından uluslararası ajanslardan şu haber düştü önümüze: “Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, artan suç oranlarıyla başa çıkmak için ülkenin batısındaki 3 ilde olağanüstü hâl ilan etti.”

Haberin Devamı

NOT: Latin Amerika’dan günlük yaşama dair renkli not ve izlenimlerim, fotoğraflarla yarın POSTA’da olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder