Murat Çelik Ankara'da kritik hafta... Önce MGK ardından YAŞ
HABERİ PAYLAŞ

Ankara'da kritik hafta... Önce MGK ardından YAŞ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) geleneksel ‘Ağustos heyecanı’ bu hafta son bulacak. Yüksek Askeri Şura (YAŞ) perşembe günü (1 Ağustos 2019) Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanacak.

Kararlar da aynı gün akşam saatlerinde açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık edeceği toplantıda; - general / amiralliğe terfi edecek albaylar belirlenecek, - general / amirallerden de bir üst rütbeye yükselecekler, rütbe bekleme süresi uzatılacaklar ve emekliye sevk edileceklerin kimler olacağına karar verilecek.

Haberin Devamı

Bu arada, Şura toplantısından iki gün önce, devletin zirvesi Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında bir araya gelecek.

MGK, 30 Temmuz Salı günü toplanacak. Kurulun gündeminde; Suriye’deki son durum ve Fırat’ın doğusuna muhtemel askeri harekat, S-400 ve F-35 gündemi, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve PKK ve FETÖ başta olmak üzere, terörle mücadele başlıkları var.

YAŞ GÜNDEMİ VE KOMUTA KADEMESİ

Ankarada kritik hafta... Önce MGK ardından YAŞ

Şura’ya sayılı gün kala, kulislerde dolaşan bilgilere göre, TSK’nın komuta kademesinde bu yıl herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle getirilen Orgeneral Ümit Dündar’ın görevine devam edeceği belirtiliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve oramiralliğe geçen sene terfi eden Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal’ın görevlerindeki ikinci yılları doluyor.

Askeri kulislerde, iki komutanın görev sürelerinin uzatılacağı ve bir yıl daha kuvvetlerinin başında kalacakları konuşuluyor.

Ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler… Güler de geçen yıl Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle geldi göreve. Yani henüz bir yıldır TSK’nın başında. Selefi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile uyumu biliniyor.

Akar’ın Genelkurmay Başkanı olarak Orgeneral Güler ile çalışmaya devam etmekten yana olduğu da öyle. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aksi yönde bir tasarrufu olmaması hâlinde Yaşar Güler de görevine devam edecek.

Aslına bakılırsa, nihai olarak “Erdoğan’ın kararı” kriteri, sadece Genelkurmay Başkanı değil, Şura’ya girecek tüm komutanlar için geçerli.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder