Murat Çelik Askerlikte hiç kimse vazgeçilmez değildir
HABERİ PAYLAŞ

Askerlikte hiç kimse vazgeçilmez değildir

Başlıktaki bu cümle, “Orgeneral İsmail Metin Temel, 2’nci ordu komutanlığından neden alındı” diye sorduğumda aldığım yanıtlardan biri. Önemli, manidar, TSK’daki herkese mesaj niteliğinde olduğu için öne çıkardım bu cümleyi. Sadece askerlikte değil aslında...

Askerlikte hiç kimse vazgeçilmez değildir

Profesyonel hayatın her aşamasında öyledir. Hiç kimse vazgeçilmez değildir. Ama askerlikte, hele de mevcut konjonktürde, öyle kritik noktadaki bir komutanın pasif göreve çekilmesi önemli bir gelişmedir. Bir orgeneralin 2’nci ordu komutanlığından alınıp, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanı yapılması sıradan bir durum değildir. Bu alenen tenzil-i rütbedir.

Haberin Devamı

PEKİ NEDEN?

“O görevde birlikte, uyumlu ve verimli çalışma imkânının kalmaması…” Orgeneral İsmail Metin Temel’in 2’nci ordu komutanlığı görevinden alınmasının nedenini böyle özetledi haber kaynaklarımdan biri.

Ama bu ‘sivil’ çalışma hayatının dili. Askeriyede ‘emir – komuta düzeni’nden bahsedilir mesela… Ya da ‘askeri hiyerarşi’den söz edilir...

‘Ast-üst ilişkisi’ denir örneğin... Gerçekte neler olduğuna dair detaylar yakında çıkar ortaya. Öğrenir, aktarırız…

Kuzey Suriye’de Fırat’ın doğusuna büyük bir operasyonun eli kulağındayken geldi Temel Paşa’nın görev değişikliği haberi.

Bu arada, önemli not: Metin Temel’in yerine, vekaleten, 7’nci Kolordu Komutanı Korgeneral Sinan Yayla getirildi.

Askerlikte hiç kimse vazgeçilmez değildir

GÖREVLENDİRME DEĞİL CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI

Askeriyede ‘Değ - Dent’ kısa adıyla anılır, denetleme ve değerlendirme başkanlıkları. Genelkurmay Değ-Dent Başkanlığı’nın kadrosu aslında orgeneral.

Ama çok uzun süredir korgeneraller yaptı bu görevi. 15 Temmuz 2016 sonrasında oluşan yeni yapıdaysa, ‘tuğgeneral’ seviyesinde yürütülüyor.

Yani bir orgeneral, halihazırda bir tuğgeneralin yürütmekte olduğu göreve getirildi. Tamamen ‘pasif’ bir göreve… En az bu tasarruf kadar önemli ikinci nokta da, işlemin şekli. Metin Temel’in görev değişikliği, ‘görevlendirme’ değil, ‘Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla atama’ şeklinde yapıldı. Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın takdiri ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla…

Haberin Devamı

OCAK AYI EMEKLİ AYI

Silahlı Kuvvetler’de komutanların dilekçelerini verip emekliye ayrılabildikleri iki dönem var. Ocak ve Ağustos ayları. Yılın kalan 10 ayından farklı olarak, bu iki dönemde ordudan ayrılmak isteyenler için, bağlı bulunduğu kuvvet komutanı ve Milli Savunma Bakanı’nın ‘olur’u gerekmiyor.

TSK çevrelerinde çoğunluğun görüşü; hakkındaki atama kararının Metin Temel’e verilen üstü örtülü (hatta açıkça) bir “git” mesajı olduğu yönünde.

Bugün başlayan Ocak ayının emeklilik dönemi olduğunu da işte o çoğunluk hatırlatıyor. Bir tarafta “Temel Paşa yeni görevi kabul etmez ve emekliliğini ister” diyenler…

Diğer yanda “Ankara’ya gelir ve orgenerallik hayatına yeni görev yerinde devam eder” diyenler… Bakalım hangi tahmin tutacak.

“2019’DA OLSUN” LİSTEM

● Konuşarak anlaşabilenler. ● Kurallara uyanlar. ● Kendininkinden başka çocukları da önemseyenler. ● Hayatın her alanında kaliteli insan ve onların hakkını verenler. ● Çok zor ama ‘Şampiyon Beşiktaş’. ● Başkalarına değil kendine güvenenler. ● Empati yapanlar. ● Özenli yaşayanlar.

Haberin Devamı

“2019’DA OLMASIN” LİSTEM

● Çocuk istismarcıları. ● Göz göre göre gelen tren kazaları. ● Geliyorum diyen kadın cinayetleri. ● Hayvanlara eziyet edenler. ● Herkesin sadece kendi açısından baktığı ‘ifade özgürlüğü’ tartışmaları. ● Gözümün içine baka baka yalan söyleyenler. ● Demokratik hakların sadece kendileri için var olduğunu zannedenler. ● Beterin beterleri.

ÖLDÜRMEYEN ACI GÜÇLENDİRİR

İnsanı, rutin gündemiyle bile yoran bir ülkede... Dünyanın; insanı, gündemiyle boğan bir bölgesinde yaşıyoruz. En iyisi, bu gerçeği kabul edip öyle yaşamak. Öldürmeyen acı güçlendirir deyip… Ufak tefek güzellikleri mutluluğa çevirerek… Hatta kendi minik güzelliklerini yaratarak.

KENDİME NOTLAR (ÇOK)

2019’da daha da fazla…

✔ Dinle, ✔ Yaz, ✔ Oku, ✔ İlgilen sanatla, ✔ Spor yap, ✔ Vakit ayır kendine ve sevdiklerine, ✔ Basit yaşa.

KENDİME NOTLAR (AZ)

2019’da daha az…

✔ Konuş, ✔ Ye, ✔ Otur, ✔ Uğraş gereksiz işler ve kişilerle, ✔ Yıprat kendini, ✔ Tüket, ✔ Ciddiye al hayatı.

2019 gönlümüze göre bir sene olsun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder