Murat Çelik Böyle gidersek...
HABERİ PAYLAŞ

Böyle gidersek...

Uzmanların ve yetkililerin tüm uyarılarına rağmen sanki Covid-19 tehdidi ortadan kalkmış gibi davranıyor, pandemi yokmuş gibi yaşıyoruz. Tedbirler 1 Temmuz itibarıyla kaldırılınca, hepimiz “Bu iş bitti” havasına girdik. Yaklaşık bir buçuk senelik ‘kapanma’ döneminde hepimiz zorlandık, hepimiz çok sıkıldık; bu doğru. Doğru ama aşılamanın henüz hedeflenen seviyeye ulaşmadığını da, Delta başta olmak üzere yeni varyantların orijinal virüse oranla çok daha bulaşıcı olduğunu da unutuyoruz. Bu aşırı rahatlık dönemi, bayram tatilinde zirve yaptı.

Haberin Devamı

Tatil yörelerine akın ettik. Oteller, plajlar, mesire yerleri, restoranlar, kafeler, barlar; her yer hınca hınç dolu. Büyük oranda açık havada olmanın da verdiği rahatlıkla, maske takan neredeyse kalmadı, mesafe şartı da yok sayılıyor.

HER GÜN 6 MİLYON KİŞİ

Alışveriş Merkezleri de (AVM) ‘Covid merkezleri’ne döndü bayram öncesi. AVM’ler, tam tabiriyle ‘ana-baba’ günüydü. Günlük ziyaretçi sayısında da, ciro miktarında da pandemi öncesi dönemi yakaladı AVM’ler. Şu son dönemde, günde 6 milyon insan girip çıkmış AVM’lere. Çoğunluk maskeli olsa da, mesafe kavramının ortadan kalktığı kapalı ortamlarda günde 6 milyon kişi !

Çoluk-çocuk, genç-yaşlı; 6 milyon insan. Evet ekonomi canlandı, evet ‘normalleşme’ ilk bakışta hepimize iyi geldi ama o milyonlarca insan, AVM’lerde saatler geçirip sonra evlerine gitti. Riskli gruplarla temas etti, ediyor. Aynı; gün ya da gece boyu kalabalık mekânlarda olanlar gibi.

Şimdi, bugün itibariyle bayram trafiği yaşanacak bir de. Bayram ziyaretleri, el öpmeler, sarmaş dolaş olmalar… Aşısını yaptırmış olanlar nispeten rahat. Özellikle iki ya da üç doz aşılı olanlar… Hasta olsalar bile hafif atlatıyorlar. Ama aşı olmamış ya da henüz tek doz olmuş olanlar ciddi risk altında.

VAKA SAYILARI ARTMAYA BAŞLADI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Twitter hesabından şu mesajı paylaştı kamuoyuyla: “Bulaşın kolaylaştığı ortamlara bağlı olarak, vaka sayısı artıyor. Bir hafta önce 5 bin 261 olan yeni vaka sayısı dün 7 bin 680. Biraz daha özen bayram sevincimizi sürdürür, bayramdan sonrasını hasta geçirmemizi önler.” Vaka sayısında yüzde 50’lik bir artış olduğuna dikkat çekiyor Sağlık Bakanı.

Haberin Devamı

Bakan Koca bu tweet’iyle açık açık “İş kötüye gidiyor” diyor. Böyle gidersek, yakında yine kısıtlamalar gelebilir demek bu. Temmuz ve ağustos boyunca bu şekilde devam edersek, eylül yine karanlık demek. Eylül başında okullar açılacak diye umut ederken, öğrenciler yine evde, bilgisayar ve ekran başında kalabilir. O günlerin acısını hem öğrencilerle öğretmenleri hem de veliler çok iyi biliyor.

Yanılmayı umarak şunu söyleyeyim; Bugün itibariyle, toplumun geneline hakim olan vurdumduymazlık seviyesine bakıldığında, 1-1.5 ay sonrası için ‘perşembenin gelişi çarşambadan belli’ maalesef. Bu ortamda hepinize – ne kadar olabilirse o kadar – iyi bayramlar…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder