Murat Çelik Bu konu kapanmamış mıydı?
HABERİ PAYLAŞ

Bu konu kapanmamış mıydı?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biz yeni Anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor ‘Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz’ diyerek PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor. Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirme fikri CHP’nin ve dolayısıyla tüm CHP’lilerin ifadesi midir yoksa Kılıçdaroğlu’nun kişisel fikri midir? Bu CHP’nin kurumsal iradesi ise ortada ülkemiz açısından çok vahim bir sorun var demektir.

Haberin Devamı

Çünkü bu durumda CHP, Anayasa gibi temel bir konudan başlayarak tümüyle HDP’nin vesayetine girmiş demektir. Yok eğer bu Kılıçdaroğlu’nun kendi görüşüyse, bu durumda da partisinin politikalarından farklı bir ajandaya sahip farklı bir siyasetçiyle karşı karşıyayız demektir.” CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bu çıkışına Twitter hesabından “AK Parti’nin ileri gelenleri Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değişmesini talep ediyor; Erdoğan benim söylediğimi zannediyor” yanıtını verdi.

2017

Tam da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Başkanvekili ve TBMM eski Başkanı İsmail Kahraman’ın – laiklik bağlamında – Anayasa’nın ilk 4 maddesini değiştirilebileceğine dair sözleri gündemdeyken, Erdoğan’ın açıklaması tartışmayı yeniden alevlendirdi.

‘Yeniden’ diyorum çünkü bu tartışma daha önce yaşanmış ve konu Kılıçdaroğlu’nun açıklaması sonrası kapanmıştı. Tayyip Erdoğan Meclis grup konuşmasında yukarıdaki açıklamayı yaptıktan sonra sosyal medyada Kemal Kılıçdaroğlu’nun 10 Nisan 2017’de, İMC TV’de katıldığı bir canlı yayın kaydı yer aldı. Böylece anlaşıldı ki, Cumhurbaşkanı yaklaşık 4 buçuk sene önceki o yayına atıfta bulunuyordu.

2020

Aynı tartışma, geçen senenin sonlarına doğru yine gündemdeydi. Ben de bu konuyu Kemal Kılıçdaroğlu’na sormuştum. Üstelik tam da Erdoğan’ın sorduğu şekilde… İşte bu köşede 4 Aralık 2020 tarihinde (*) yer verdiğim o soru ve Kılıçdaroğlu’nun yanıtı. “

-Anayasa’nın ilk dört maddesiyle ilgili sizin şahsi, CHP’nin de kurumsal ve resmi görüşleriniz nelerdir? Bugüne kadar bu dört maddede değişiklik hiç konuşuldu mu, bundan sonra yapılacak çalışmalarda ilk dört madde yer alabilir mi?

Haberin Devamı

- Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili benim görüşüm ile CHP’nin kurumsal görüşü arasında hiçbir fark yoktur ve olamaz. Anayasa’nın ilk dört maddesi Cumhuriyetin kuruluş felsefesini, kurucu iradeyi temsil eder; değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Biz bunu her aşamada ısrarla ifade ettik. Benim ve parti sözcülerimizin bütün konuşmalarında bu vurguyu görürsünüz.

Nitekim 2012 (24.dönem) ve 2016 (26.dönem) Anayasa uzlaşma komisyonlarında CHP heyetinin bu konudaki net tutumu tutanaklarda sabittir. Bir örnek daha vereyim. 11 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen TOBB 72. Genel Kurulu’nda bir konuşma yapmıştım.

Orada da Anayasanın ilk 4 maddesini tek tek okuyarak “Nesini değiştireceksiniz?” diye sormuştum. Çünkü o dönem, AK Parti’nin yaptığı Anayasa taslağında, ilk dört maddenin değiştirilmesi öngörülüyordu. Siz söyleyin, bu maddelerle sorunu olan kim?”

Haberin Devamı

(*) “Kılıçdaroğlu’na 2 kritik soru” başlıklı yazım: https://www.posta.com. tr/yazarlar/murat-celik/kilicdarogluna- 2-kritik-soru-2290819

Sıradaki haber yükleniyor...
holder