Murat Çelik Çocukları hastaneye götürmekten çekinmeyin
HABERİ PAYLAŞ

Çocukları hastaneye götürmekten çekinmeyin

Türkiye’de ‘çocuk hastanesi’ deyince, Hacettepe Çocuk bir markadır. İşte o köklü sağlık kurumunun iki başarılı ve idealist hekimden önemli mesajlar var bugün...

Acil servisler iki kısma ayrıldı

Hacettepe Çocuk Acil Servis’in başındaki isim, Prof. Dr. Özlem Tekşam, acil servislere başvuran hasta sayısının çok azaldığını söyledi. Tekşam, “Enfekte olmak endişesiyle hastaneye gitmemek, tedaviye ihtiyaç duyan çocuklar açısından ciddi bir risk oluşturabilir” dedi. İşte Prof. Tekşam’ın tespit ve uyarıları:

  • Akut, yeni tanı diyabet hastaları geç gelebiliyor. Keza apandisit vakaları... Karın ağrısı, inatçı yüksek ateş, kusma, kilo kaybı, uzun süreli öksürük, karında şişlik gibi belirtiler görüldüğünde hastaneye başvurmakta tereddüt edilmesin.
  • Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar, kronik hastalıkları olanlar, özel bakımla hayatını devam ettirenler, mutlaka, en ufak şikayetlerinde hastaneye gelsin.
  • İnsanlar, normal zamanda olması gerektiği gibi, gerçekten hastaneye gitmeyi gerektiren durumlarda acil servislere gitsinler.
  • Bu dönemde, ev kazaları çok arttı mesela. Ciddi yaralanmalarda da hemen acil servislere başvurulması gerekiyor.
  • Acil servislerin hepsi, şüpheli Covid’i olan ve olmayanlar şeklinde ikiye ayrıldı. Daha kapıdan girişte, biz o ayrımı titizlikle yapıyoruz. Dolayısıyla, anne-babalar rahatsızlanan çocuklarını hastaneye getirmekten çekinmesinler.

Apandisitler patlıyor

Ve Hacettepe Üniversitesi Çocuk Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Tutku Soyer’in kritik uyarıları…

Haberin Devamı
  • Normal şartlarda en ufak bir karın ağrısında gelen hastalarımız, son dönemde şikayetler artık dayanılmaz hâl alıncaya kadar gelmiyor. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, şikayet başlar ve süreçte artarak devam eder. Durum böyleyse, son noktaya kadar beklemeden hemen hastaneye başvurulması gerekir.
  • Bu gecikme, özellikle apandisit vakalarında süreci çok farklılaştırıyor. Normalde, şikayetler başladığı zaman gelen ‘akut apandisit’ vakaları şimdi çoğunlukla, ‘perfore’ (komplike) şekilde geliyor. Yani halk arasında ‘apandisit patlaması’ denen durum… Çocuklarda, şikayet başladıktan sonra yaklaşık 24 saatte bu durum oluşabiliyor. Ve gecikilirse hayati risk bile var.
  • Akut apandisitte, ameliyat sonrası bir günde taburcu olabilecekken, perfore vakalar yani apandisiti patlamış çocuk, bir haftaya kadar yatabiliyor hastanede. Yoğun da bir antibiyotik tedavisi gerekiyor.
  • Ameliyathanelerde bu döneme özel bütün önlemleri aldık ve uyguluyoruz. Bütün sağlık çalışanları, her hastaya sanki Covid pozitifmiş gibi yaklaşıyor.
  • Pandemi süreçlerinde, salgın kadar, hastaneye gitmemekten kaynaklı kayıplar olduğu dünyada yıllardır biliniyor. Normalde tedavi olup hayati tehlike yaşamayacak hastalar, bu tarz gecikme ya da boşluklar sebebiyle ölebiliyor maalesef.
  • Gerçekten şikayeti olan hastanın, hastaneye zamanında başvurması çok önemli.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder