Murat Çelik COVID-19 ve çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

COVID-19 ve çocuklar

Geçen hafta, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi’nden iki kıymetli hekimin tespit ve çağrılarını aktarmıştım. Bugün de söz sırası, yine aynı sağlık kurumundan ve çocuk alerjisi alanında Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Özge Uysal Soyer’de.

İlk başlık astım hastası çocuklar... Prof. Soyer, astım hastalarının bu süreçte asla ilaçlarını kesmemeleri gerektiğini söylüyor ve anlatıyor:

  • Daha önceki (mesela SARS) korona virüsler aslında astım atağını tetiklemiyor. Yaptıkları daha çok viral pnömani. Yani zatürre. Ama en son araştırmalarda deniliyor ki, hastanın astım atağı ciddi boyuttaysa, mutlaka ona da Covid bakmak lâzım. Çünkü -eğer ateşi varsa belki ama- birbirinden ayırt edilemeyebilir.

COVID-19 ve çocuklar

Özellikle 0-3 yaş grubuna dikkat

  • İlk günlerde, “Covid-19 çocukları vurmuyor” gibi bir bilgi yayıldı. Sanki yaşlı hastalığıymış gibi algılandı. Oysa asla öyle bir şey yok. Çocuklarda da sorun yaratabiliyor. Pnömani yani viral zatürre yapabiliyor. Sonuçta daha hafif seyrediyor. Çocuklarda ölüm oranı çok az ama zatürre geçiren çocukların, ileride akciğerlerinde ne kadar hasar kalacak, onu bilmiyoruz. Bu da önemli. - Özellikle ilk 3 yaş grubuna dikkat etmek gerekiyor. En riskli grup bebeklik çağı dediğimiz ilk 1 yaş.

Alerjik çocuklar...

  • Hayatı tehdit edici bir alerji söz konusuysa... Mesela anafilaksi dediğimiz besin alerjisinde hemen hastaneye gitmesi lâzım.
  • Şimdi bir de tam ‘polen’ mevsimi… Alerjik çocuklar, normal zamandaki gibi yakın takip edilmeli. Semptomlar hafifse, tabii ki evde yönetilebilir ama nefes darlığı vb ciddi ve yoğun şikayetler varsa yine hemen hastaneye başvurmaları gerek.

COVID-19 ve çocuklar

Çin ve ABD'den dikkat çekici rakamlar

“Çin’de 2, İran’da 2, ABD’de 3, Fransa, Belçika ve İngiltere’de 1’er çocuğun hayatını kaybettiğini biliyoruz. Üstelik bazılarında altta yatan, eşlik eden bir hastalık da yok” diyen Prof. Özge Uysal Soyer, Çin’de ilk yapılan çalışmalardaki ve ABD’den gelen şu tablolara dikkat çekiyor:

Haberin Devamı
  • Çin’de, hastaneye yatan çocuklarda zatürre oranı yüzde 65. Asemptomatik dediğimiz, şikayeti olmayan hasta oranı yüzde 15. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi olanlar da yüzde 19.
  • Amerikalıların da, 12 Şubat-2 Nisan arasında, çocukların durumunu değerlendirdikleri bir rapor var. 18 yaş altında 2 bin 500 çocuk var enfekte olan. 745 hastanın durum bilgisi var. Bunların 147’si hastaneye yatmış… Hastaneye yatanların çoğunluğu 1 yaş altı… Bunların 15’i de yoğun bakıma yatmış. 10 çocuktan biri yani… Ve sonuçta 3 de ölüm var. Yatan hastaların yüzde 77’sinde eşlik eden en az bir kronik hastalık var. Bunlar o tarih aralığında, ABD’deki çocuk vaka istatistikleri.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder