Murat Çelik Diplomat inisiyatifi
HABERİ PAYLAŞ

Diplomat inisiyatifi

Dış politika 2021’de, önceki senelerden de daha belirleyici olacak. Türkiye’nin hassas diplomasi gündeminde adını duyacağımız bir çalışma grubu kuruldu. Ankara Politikalar Merkezi (APM) çatısı altında bir araya gelen ve merkezi yeniden canlandıran bir grup emekli diplomat, yola şu anlayışla çıkıyor.

“Dış politika bir ülkenin geleceğinin şekillendiği alanlardan biridir. Ülkemizin bir yandan ulusal çıkarlarının ve dünyadaki seçkin konumunun korunup güçlendirilmesi, öbür yandan çağdaş ve uygar çizgide ilerlemesinin sürmesi için dış politikanın toplumun ortak aklını yansıtan şekilde belirlenip yürütülmesini gerekli görüyoruz. Bu bakımdan sivil toplumdan ve kamuoyundan gelen görüşlere kulak verilmesinin yararına inanıyoruz. Dolayısıyla ülkemize hizmetlerimizi bundan böyle sivil toplumun bir parçası olarak sürdürebileceğimizi düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Think Tank faaliyeti

Isınan Doğu Akdeniz, Yunanistan ile başlayan istikşafi görüşmeler, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Biden başkanlığındaki yeni dönem, İran, Irak, Suriye, Körfez ülkeleri, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği’yle (AB) ilişkiler ve daha fazlası...

Türkiye’nin diplomasi gündemi, her biri kritik çok sayıda dosyadan oluşuyor. İşte böyle bir dönemde inisiyatif alan tecrübeli diplomatlar, bir ‘Think Tank’ (Düşünce Kuruluşu) bünyesinde çalışmaya başlıyor.

Kim bu insanlar?

“Bizler, sınavla girdiğimiz Dışişleri Bakanlığından uzun yıllar çalıştıktan sonra emekliye ayrılmış kişileriz. Ülkemizde dış politika konularının gittikçe daha çok ilgi çekmesini ve kamuoyunda sık sık tartışılmasını memnuniyetle izliyoruz.

Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığımız işlerde edindiğimiz deneyim ve birikimle toplumumuzdaki dış politika tartışmalarına biz de katkı sunmak istiyoruz. Amacımız, uluslararası ilişkiler ve diplomasi alanında yıllarını vermiş bu kişilerin bilgi, deneyim ve vizyonlarının kurumsal bir çerçevede değerlendirilmesi. Ortak aklın kullanılabileceği bir ortam yaratılması” diyorlar.

Nerede duracaklar?

Tavırları net:

“Çatısı altında buluştuğumuz APM, 2012’de kurulmuş, kazanç amacı gütmeyen, bütçesi şeffaf ve bağımsız bir düşünce kuruluşudur. Biz de APM bünyesinde yapacağımız çalışmalar ve gerçekleştireceğimiz etkinliklerde bağımsız olacağız. Hiçbir siyasal parti ya da hareketle ilişkimiz olmayacaktır. Partiler üstü bir yapı ve anlayışla tamamen objektif ve dış politika verilerine dayalı, fikri hür, vicdanı hür yurtseverler olarak çalışacağız. Hiçbir çevrenin etkisi altına girmeyeceğiz. Ön yargılardan uzak kalacağız. Evrensel insan hakları, demokrasi, hukuk devleti değerlerine ve Cumhuriyetimizin kurucu ilkelerine bağlıyız. Rehberimiz Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ sözüdür.”

Haberin Devamı

Diplomaside ortak akıl arayışı

Hariciyenin deneyimli isimleri dış politika ve uluslararası ilişkilerle ilgili konularda yapacakları analiz ve değerlendirmeleri yazılı olarak kamuoyuyla paylaşacak. Ayrıca, ‘Diplomatik Akıl Dizisi’ olarak adlandırdıkları toplantılar da yapacaklar. Uzman kişi ve kurumlarla iş birliği yaparak, ulusal güvenlik, çevre, dış ticaret, uluslararası ekonomi, sağlık, insan hakları, göç, kültür, sanat konularını da dış ilişkiler bakımından gündemlerine alacaklar. Diplomatik Akıl Serisi 31 Ocak 2021 Pazar günü ‘zoom’ üzerinden başlıyor. “2021’de Türkiye’nin dış politikasından ne bekliyoruz?” başlıklı ilk toplantının konuşmacıları Hikmet Çetin ve Murat Yetkin olacak.

Haberin Devamı

Diplomat inisiyatifine dair detaylar Ankara Politika Merkezi’nin www.apm.org.tr adresli internet sitesinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder