Murat Çelik Doğu Akdeniz'de gergin gece
HABERİ PAYLAŞ

Doğu Akdeniz'de gergin gece

Haberin Devamı

“Sevk ve idaresi Yunan bir komutan tarafından gerçekleştirilen İrini Harekatı’nda görevli bir Alman fırkateyni, Türkiye’den Libya’ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan bir gemiyi Doğu Akdeniz’de durdurarak, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde saatlerce aradı.”

Dün gelen haber bu. Deniz hukukuna göre, arama yapmak üzere gemiye personel çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerekiyor. Önceki gece yaşanan olaydaysa, Türkiye’den izin alınmadan, Hamburg Fırkateyni’nin personeli, Roselina-A gemisine helikopterden iniş yaptı.

Yaşanan skandal dün Ankara’da hem Dışişleri hem de Milli Savunma Bakanlığı’nın bir numaralı gündem maddesiydi. İki bakanlıktan da görüştüğüm kaynaklar, geminin saatler boyunca ağır deniz şartlarına maruz bırakıldığını belirtip yaşananın ‘açık denizlerin serbestisi’ ilkesinin de açık ihlali olduğunu söylediler.

İrini

Ankara, Doğu Akdeniz’de devam eden İrini Harekatı’nı ‘tartışmalı’ buluyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından başlatılan operasyon Türkiye açısından, tartışmalı olmanın ötesinde ‘taraflı ve yasa dışı’ olarak niteleniyor.

Türkiye, harekatta yer alan ülkelerin öncelikli amacının AB fonlarından yararlanabilmek olduğu görüşünde.

Türkiye’nin Libya dosyası

Yine yeri geldi, bazı noktaları hatırlama ve hatırlatmakta fayda var… Ankara bütün uluslararası platformlarda muhataplarına, ‘Türkiye’nin Libya konusundaki pozisyonu ve gerekçeleri’ni anlatıyor. O dosyada şu bilgi ve görüşler var:

  • - Türkiye, Milli Mutabakat Hükümeti’nin daveti ve “Libya Libyalılarındır” anlayışıyla bu ülkeye asker gönderdi.
  • - Türkiye’nin tek hedefi, toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış; barış, huzur ve istikrar içinde yaşayan bir Libya’nın oluşumuna katkıda bulunmak.
  • - Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birlikler Libya’da, Milli Mutabakat Heyeti unsurlarına askeri eğitim, mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) temizliği, sağlık, insani yardım ve danışmanlık hizmetleri veriyor.
  • - Libya nizami ordusunun teşkili ve birliklerinin uluslararası standartlara ulaştırılması amacıyla verilen destek kapsamında 5 eğitim merkezinde eğitim faaliyetleri sürüyor.
  • - Türkiye, gemi ve uçaklarla Libya’ya uygulanan ambargoyu delmiyor. Yapılan ulaştırma faaliyeti, orada görev yapan TSK personelinin ihtiyaçlarıyla Libya’da işletilen hastanenin gereksinimleri ve sağlık malzemelerinin taşınmasından ibaret.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder